Cruise met rolstoel of rollator

Op een schip met rolstoel of rollator. Kan dat?

Een reis per schip met rolstoel of rollator kan op zeecruises bijna altijd, zeker op de grote schepen. Een riviercruise is helaas een heel ander verhaal. Vroeger ging je gewoon aan boord met rolstoel of rollator voor een heerlijk reisje langs de Rijn. Dit is nu echter niet meer zo vanzelfsprekend. Door de veranderde brandveiligheidsbepalingen mag je op veel schepen die een riviercruise maken niet met rolstoel en/of rollator. Soms mag je deze hulpmiddelen wel meenemen, maar mag je ze niet aan boord gebruiken. Dit is voor velen geen oplossing. Daarbij komt ook nog, dat er vaak geen ruimte in de hut is voor bijvoorbeeld een rolstoel.

Wat is dan wel mogelijk?

Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om met rolstoel of rollator een reis met een schip te maken. Dit kan heel grootschalig, zoals bij een zeecruise of heel kleinschalig, zoals bij ‘de Jonathan’, een omgebouwd vrachtschip.

Rijnreis

Ik hoor je denken: ‘Ja, leuk allemaal, maar een Rijnreisje dan?’ Ook dat is nog steeds mogelijk. Zo is er nog steeds het schip van De Zonnebloem, die diverse reizen aanbiedt (van maandag tot zaterdag, circa 40 weken per jaar), zowel een reisje langs de Rijn als ook op onze Nederlandse waterwegen. Er zijn 11 aangepaste eenpersoons- en 29 tweepersoonshutten aan boord.

Prins Willem Alexander

Ook het Vakantieschip Prins Willem Alexander biedt prachtige riviercruises aan door Nederland, België en Duitsland. De Prins Willem Alexander is ook volledig rolstoeltoegankelijk. Zij beschikken over 25 aangepaste tweepersoonskamers. 

Liever op zee

Je kan het natuurlijk ook meteen groots aanpakken en dan ook echt groot met een zeecruise. Er zijn diverse cruisemaatschappijen, die reizen met rolstoeltoegankelijke hutten aanbieden.( 6 cruisemaatschappijen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers)

Soms zijn het enkele geschikte hutten, maar bijvoorbeeld de MS Rotterdam van Holland America Line, waar 2668 gasten op kunnen, hebben 27 rolstoeltoegankelijke hutten en 13 rolstoelvriendelijke hutten (niet geschikt voor rolstoel- of scootmobielgebruikers) of de Celebrity Apex van Celebrity Cruises met 2910 gasten en 35 rolstoelvriendelijke hutten. Deze beide schepen vertrekken vanuit Nederland en varen o.a. naar de Noorse Fjorden, Oostzee, Groot-Brittannië,  Ierland en IJsland, Proef Noorwegen en Schotland is.

Je kan ook naar het Middellandse zeegebied varen en dan terugvliegen naar Nederland. Dit is ook mogelijk met een rollator of rolstoel, zoals in onze blog te lezen is.

Rotterdam HAL

En voor de echte cruiseliefhebber zijn er natuurlijk ook reizen van bijvoorbeeld 25 dagen. In die 25 dagen vaar je dan van Amsterdam naar Fort Lauderdale, Florida.

Je ziet er zijn heel veel mogelijkheden. Mocht je nu door de bomen het bos niet meer zien of meer willen weten, dan willen wij graag je vragen beantwoorden.

Wil je alvast alles lezen over zeecruises maken? Lees dan onze blog: Cruise met A tot Z reizen
Heb je nog nooit een cruise gemaakt en wil je wat tips? Lees dan onze blog: Tips en informatie voor de eerste cruise
Wil je weten welke cruises vanuit Nederland vertrekken? Kijk dan op: Cruises vanuit Nederland

Cruise is dus zeker mogelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Met de juiste voorbereiding, zoals het boeken een rolstoeltoegankelijke hut die aan jouw wensen voldoet en het eventueel aan boord brengen van hulpmiddelen, gaat er een cruisewereld voor je open. Als cruisespecialist in cruise met een rolstoel, weten we van vele havens wat er toegankelijk is. En kunnen we als je dat wil ook toegankelijk vervoer voor je regelen.
Uiteraard is het via A tot Z reizen ook mogelijk om zorg mee te nemen. Wil je meer lezen over cruise met een beperking? Lees dan onze blog: Cruise voor mensen met een beperking

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *