Is een reisverzekering nodig of kan ik zonder?

blog reisverzekering

Een reisverzekering afsluiten is altijd verstandig, want er valt veel meer onder dan je misschien denkt. Natuurlijk zijn wij al voor van alles en nog wat verzekerd, maar sommige onverwachte kosten (net) niet en die kosten kunnen enorm oplopen.

Wat dekt de reisverzekering?

Ik heb een ziektekostenverzekering en een inboedelverzekering, dus dan ben ik toch verzekerd als ik ziek wordt of als iets gestolen wordt? Ja, dat klopt, maar heb je er wel bij stilgestaan, dat er soms meer komt kijken bij onder andere ziekte? Je wordt ziek tijdens een vakantie en kan niet op de geplande datum terug naar huis. Ook je medereiziger blijft. Die zijn extra verblijfkosten en wanneer je niet met de eigen auto bent ook nog extra reiskosten, omdat je bijvoorbeeld een nieuw ticket moet kopen. Misschien vallen deze nog wel mee, maar wat dacht je van de kosten wanneer je onverhoopt met speciaal vervoer naar Nederland moet worden teruggebracht. Bij dit soort calamiteiten (en nog meer) kan je aanspraak maken op je reisverzekering.

Zorgverzekering

Je zorgverzekering verzekert je in Nederland voor je medische kosten en is voor spoedeisende zorg vaak in de EU (soms nog wat extra landen) geldig. De vergoeding is vaak op basis van de tarieven in Nederland, maar kan in het buitenland soms hoger zijn. Het kan zijn, dat je aanvullende zorgverzekering dit vergoedt. Kijk ook altijd goed naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Mocht die niet alles vergoeden, dat dekt de reisverzekering de meerprijs.

Bagage

Onder de reisverzekering valt ook de bagage. Dit is niet echt een reden om een reisverzekering af te sluiten, omdat er vaak een maximumdekking is, die niet altijd afdoende is. Ook moet je bijvoorbeeld goed op letten met de kleine letters, zoals die over het onbeheerd achterlaten.

Reisverzekering bij A tot Z reizen
Nederland en reisverzekering
Reisverzekering in Nederland. Is dat nodig?

Nee, dat is niet echt nodig, omdat je andere verzekeringen (vaak) al voldoende dekking geven. Wel is het wellicht raadzaam om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dat geldt natuurlijk ook voor reizen buiten Nederland, maar voor Nederland kan dit ook interessant zijn. De kosten, wanneer je onverwacht je vakantie moet annuleren of je verblijf voortijdig moet afbreken, zijn hiermee dan (uiteraard tegen de polisvoorwaarden) verzekerd.

Maakt het uit welke reisverzekering ik afsluit?

Dat maakt zeker uit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een kortlopende of doorlopende verzekering. Dit geldt voor zowel reis- als annuleringsverzekering. Wanneer je vaker per jaar op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering aan te raden.

Naast kort- of doorlopend wordt de premie ook bepaald door:

  • Het gebied, alleen Europa of werelddekking
  • De hoogte van de uitkeringen
  • Het maximaal, dat je terugkrijgt bij gestolen bagage
  • Wat valt allemaal onder de verzekering. Zit er vervangend vervoer in, annuleringverzekering etc.?
Moet ik alles verzekeren?

Nee, zeker niet. De reisverzekering bestaat uit modules en je kunt zelf selecteren wat nodig is. Bekijk dus goed wat al via je andere verzekeringen is verzekerd en wat je er nog bij wilt verzekeren. Kijk ook goed naar werelddekking, want soms valt onder Europadekking ook enkele niet-Europese landen.

Let bij een doorlopende verzekering ook goed op de modules. Het ene jaar heb je misschien de module wintersport nodig en het andere jaar niet. Dit kan je altijd extra bijverzekeren of weghalen. Ga je van een heerlijke extra lange vakantie genieten, kijk dan ook goed naar de maximale reisduur. Ga je langer dan 90 dagen (dit is vaak het maximale van een standaard reisverzekering), dan heb je een aanvulling nodig.

Vliegtuig uitzicht met A tot Z reizen
Contract reisverzekering
De kleine lettertjes

Lees niet alleen de kleine letters bij je keuze van verzekering, maar neem de polisvoorwaarden ook mee op reis. Dit kan van pas komen als je straks iets moet claimen. Bij diefstal zijn er namelijk voorwaarden, waaraan je moet voldoen, zoals aangifte bij politie ter plaatse. Of wanneer je bagage zoekraakt tijdens de reis. Het kan zijn, dat je verzekeraar bij het kwijtraken van bagage tijdens een vliegreis om een PIR-formulier (Passenger Irregularity Report) vraagt. Deze moet je dan op de luchthaven  wel hebben ingevuld om straks een claim te kunnen indienen. Bedenk ook goed wat je tijdens je vakantie gaat doen. Voor sommige bijzondere activiteiten is namelijk een aanvulling op de reisverzekering nodig.

Annuleringsverzekering

Is het nodig dat je een annuleringsverzekering afsluit? Nee, maar kan soms interessant zijn. Niet alleen bij annulering voor vertrek, maar ook bij voortijdig afbreken van de reis. Let wel, een annuleringsverzekering is vaak prijzig en hier geldt zeker: lees vooral de kleine lettertjes. Kijk goed aan welke voorwaarden moet worden voldaan om de (of gedeelte van de) reissom terug te krijgen.

Ons advies is dan ook:
  • Kijk goed wat je nog nodig hebt; wat je nog moet bijverzekeren naast de verzekering, die je al hebt
  • Lees goed de polisvoorwaarden (kleine lettertjes) om zeker te zijn, dan je goed verzekerd bent
  • Let goed op de modules (onderdelen), die nodig zijn om goed verzekerd op reis te gaan
  • Vergelijk de diverse reisverzekeringen
  • Kijk in deze tijd ook goed naar de bepalingen m.b.t. COVID 19
Reisverzekering bij A tot Z reizen

Mocht je bij het afsluiten van je reis-/annuleringsverzekering nog wat meer advies nog hebben, dan willen wij graag met je meedenken.
N.B. Bij reizen, buiten Nederland, georganiseerd door A tot Z reizen vragen wij altijd om een kopie van je reisverzekering.

Meer blogs:

Noordkaap cruise met begeleiding
Noordkaap
Hua Hin Thailand , land van de Glimlach
Land van de glimlach
Kusttram-aan-de-belgische kust, zorgvakantie
Belgische kust
Stedentrip met begeleiding
Stedentrip

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *