Treinreizen met rolstoel en rollator

Je kan reizen met rolstoel en rollator (onder bepaalde voorwaarden) met het vliegtuig, maar wat als je duurzamer wilt reizen? Met de trein kan dat ook. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

Assistentie bij het in- en uitstappen

Ook bij de trein kan je assistentie aanvragen om in- en uit te stappen. In Nederland is het mogelijk om dit uiterlijk 48 uur voor de reis aan te vragen. Ga je naar het buitenland dan minimaal 1 week voor vertrek aanvragen.

Je kan natuurlijk ook gezellig met een begeleider reizen. Het is een beetje afhankelijk van het land, waarin je reist, maar vaak kan de begeleider gratis reizen wanneer jij een OV-begeleiderskaart hebt. Natuurlijk moet de begeleider wel een vervoersbewijs hebben, dus er dient wel een enkele reis of retour worden geboekt. Een hulphond mag ook meest gratis mee.

Treinreis met rolstoel

Treinen vanuit Nederland

Hieronder laten wij de treinen, die vanuit Nederland naar het buitenland vertrekken de revue passeren.

Naar Brussel

De Intercity naar Brussel heeft rolstoelplaatsen, die in het midden van de trein, zijn gesitueerd. Wanneer je in bezit bent van een OV-begeleiderskaart kan je begeleider met een gratis vervoersbewijs meereizen. Ook een hulphond mag gratis mee.
Jij en je rolstoel mogen niet meer dan 250 kilo wegen en de rolstoel mag maximaal 150 x 85 cm (buitenmaten) zijn.

Treinreizen met rolstoel en rollator

Naar Parijs

(of ergens tussen Nederland en Parijs met de Thalys). Een rolstoelplaats is hier in de Comfort klasse. Er is hiervoor een speciaal tarief, die ook geldt voor je begeleider met OV-begeleiderskaart.

Ook hier speciale afmetingen voor de rolstoel: 75 x 124 cm met een draaicirkel van 150 cm en een maximaal gewicht van 300 kilo.
Alleen hand- of elektrische rolstoelen zijn toegestaan.

Rolstoelvakantie met de trein

Naar Berlijn

Naar Berlijn kan met de ICE en Intercity Berlin. De ICE heeft 2 rolstoelplaatsen en de Intercity 4. Bij beide treinen in de tweede klas. Hier mag de rolstoel maximaal 125 x 70 cm zijn.

Ook hier kan de begeleider met OV-begeleiderskaart gratis reizen met een vervoersbewijs (gratis bij Ticket&Service winkels op de stations).
Daarnaast zijn hier beperkte mogelijkheden voor reizen met scootmobiel.

Naar Londen

Voor een treinrit naar Londen kun je reizen met de Eruostar. Op de Eurostar zijn 2 rolstoelplaatsen in de 1e klas. Een begeleider heeft recht op dezelfde speciale prijs als de reiziger in de rolstoel. Een scootmobiel kan je gratis in een van de speciale bagageruimten laten vervoeren.

Ook voorwaarden aan de afmetingen. Scootmobiel (alleen elektrisch) en rolstoel mogen maximaal 100 x 70 cm zijn.
Een geleide- of hulphond is niet toegestaan.

Nightjet

Rijdt vanuit Nederland naar Innsbruck (via Düsseldorf en München), Wenen (via Düsseldorf), Zurich (via Keulen, Bazel). Vanuit Wenen kan je nog verder naar bijvoorbeeld Venetië of Pisa (van maart tot oktober).

Bij Nightjet is ook een mogelijkheid om met een rolstoel te reizen. Je moet daar een speciaal compartiment voor boeken. Een begeleider mag gratis meereizen.

En dan nog de TGV-treinen, die hebben rolstoelplaatsen voor (elektrische) rolstoelen en scootmobielen met een maximum van 120 x 70 cm.

Dit is een greep uit wat er mogelijk is. Mocht je meer willen weten over treinreizen met een mobiliteitsbeperking, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij bekijken graag de mogelijkheden met je.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *