Glasgow

park

Glaschu in het Schots-Gaelisch en dat betekent ‘Groene Plek’ en dat is Glascow met maar liefst 90 parken. Hiermee een stad om heerlijk te wandelen en dit terwijl het in het Victoriaanse tijdperk een echte industriestad was. Neem zeker een bezoekje aan het beroemde Kelvingrove Park.

Het Kelvingrove Park is een bosrijk park, waar de Kelvin rivier doorheen stroomt, met een mooi uitzicht op de universiteit van Glascow. Als je langs de rivier loopt (via de “Kelvin Walkway”) kom je bij de Glascow Botanic Gardens. In het park ligt ook een van de belangrijkste musea van Schotland:

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Een museum en kunstgalerie aan de oevers van de Kelvin met circa 8000 objecten, van schilderijen, opgezette dieren tot artefacten uit het oude Egypte. Hier staat ook werk van Charles Rennie Mackintosh.

Wie is Charles Rennie Mackintosh?

Mackintosh is een architect uit de art nouveau-tijd, die mede ervoor heeft gezorgd, dat Glasgow een echte art nouveau-stad is. Mocht je hier nog meer van willen zien, ga dan zeker langs zijn geboortehuis bij het Hunterian Museum of de Glasgow School of Art. Je kan ook iets gaan drinken in Willow Tea Rooms om zijn architectuur te zien.

Wanneer je nog meer over de rijke geschiedenis van Glasgow wil weten, bezoek dan zeker het Tenement House. “Een authentieke tijdscapsule uit begin 20ste eeuw”. Hier zie je het leven in Glasgow 100 jaar geleden. Het is de woning van Agnes Toward, die hier tot haar dood in 1965 woonde en nooit wat weggooide. Het ziet er nog steeds zo uit als 100 jaar geleden met heel veel dingen uit die tijd.

buchanan

Met het Tenement House en Glasgow School of Art net om de Hoek (7 minuten lopen) zijn wij in het centrum van Glasgow gekomen en gaan door naar de Style Mile, het winkelgebied van Glasgow tussen Buchanan street, Argyle street en Mercant City.

Mocht je niet voor het winkelen gaan, dan is hier ook heel veel leuks te zien, zoals:

The Lighthouse

Aan de Bachanan street naast de GoMA (museum voor moderne kunst met veel werken van lokale en internationale kunstenaars). Hier komen we Mackintosh weer tegen. In het Lighthouse is het nationaal centrum voor Design en Architectuur van Schotland gevestigd. Hier wordt dieper ingegaan op het werk en leven van Charles Rennie Mackintosh.

Tobacco Merchant’s House

Een klassiek huis van een tabakshandelaar. Hier stonden er vroeger heel veel van in Glasgow. Dit is het laatste voorbeeld in Palladiaanse stijl.

Tolbooth Steeple

Op het drukke kruispunt Glasgow Cross staat die restant van een vroegere tolbooth (tolstation). Deze werden rond 1625 op belangrijke kruispunten in de stad gebouwd. Hier vonden ook publieke ophangingen plaats. Tolbooth Steeple is een van de oudste gebouwen van Glasgow. Alle andere tolbooths zijn in 1921 gesloopt.

Ben je wel van het shoppen dan kan je in het weekend doorlopen naar the Barras Market, de plek voor leuke vintage-aankopen.

En natuurlijk lopen wij nog even door naar de kathedraal en doen dat via George’s Square, het hoofdplein van Glasgow. Het is een voetgangersgebied vol prachtige beelden van historische figuren. Hier staat ook het renaissance stadhuis, waarvan het interieur ook prachtig is.

Glascow

Cathedral of Glasgow

Ingewijd in 1197 staat deze gotische kathedraal op een heuvel in de wijk East End. Het heeft prachtig gebrandschilderde ramen en je kan hier de beschermheilige van de stad “bezoeken”, in de crypte ligt het graf van de heilige Mungo.

Op een heuvel achter de kathedraal ligt de Necropolis, een kleine Victoriaanse begraafplaats met graven en mausolea uit de Victoriaanse tijd. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht over Glasgow.

Tot zover ons bezoek aan de tweede stad van Schotland. Zeker een bezoek waard.

Meer over Schotland:
Toegankelijk Edinburgh
9 redenen on Edinburgh te bezoeken
Aangepaste accommodaties in Schotland

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *