Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

Een dagje naar het strand is een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van de natuur.  Lekker naar het strand wanneer de temperatuur weer oploopt of wanneer de zee ruig is. Heerlijk van de zon genieten of uitzwaaien op het strand. Voor velen een fantastisch uitje, maar wat als je moeilijk ter been bent? Met je rollator of rolstoel door het losse zand? Dat wordt het niet. Gelukkig wordt het strand steeds toegankelijker. Wij gaan het Noordzeestrand langs op zoek naar toegankelijkheid. Beginnend in Texel tot aan Zeeland.

strandrolstoel

Rolstoeltoegankelijke stranden

Strandrolstoelen

Overal langs de kust kom je tegenwoordig strandrolstoelen tegen, die een bezoek aan zee zoveel leuker en gemakkelijker maken. Deze speciale rolstoelen zijn voorzien van brede luchtbanden of zelfs rupsbanden om het rijden in het (mulle) zand eenvoudiger te maken.

Het varieert van de Jutter of Wombat met extra dikke banden, die je veelvuldig ziet bij de diverse strandopgangen tot aan de Tiralo, waarmee je zelf op het water kan drijven. En daartussen in zitten allerlei andere opties, zoals zelfs elektrisch offroad.

Op deze websitepagina https://ophetstrand.com/Overzicht-Strandrolstoelen.pdf kan je de diverse types zien en ook waar ze staan. Deze kunnen daar geleend dan wel gehuurd worden.

Een dagje naar het strand?

Maar waar gaan we heen? Zoals op de hierboven vermelde webpagina te zien is, zijn er steeds meer plekken, waar de mogelijkheid wordt geboden om met een strandrolstoel het strand op te gaan. Helaas is de toegankelijkheid nog niet overal optimaal, maar er wordt hard aan gewerkt. Wij gaan het Noordzeestrand langs op zoek naar de beste plekjes.

Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

Texel

Wij gaan voor Paal 17. Het strandpaviljoen is goed bereikbaar, doordat de weg naar het strand verhard is en tot halverwege het strand liggen betonnen platen. Bij strandpaviljoen 17 kan je de Jutter vinden om gezellig met z’n allen het strand op te gaan. Hier is ook de Cadweazle te leen. Deze elektrische strandrolstoel biedt de mogelijkheid om zelfstandig het strand op te gaan. Ook voor wat langere wandelingen, want met de Cadweazle kan je zo’n 2 uur over het strand rijden. Bij Paal 17 is ook een invalidentoilet.

Wil jij liever uitkijken over het strand, dan moet je naar het verharde pad, Zeereeppad, tussen Paal 20 en Paal 19,5 met een schitterend uitzicht over strand en zee. Bij Paal 31 heb je vanuit de auto een mooi uitzicht over het Noordzeestrand op de parkeerplaats bij de vuurtoren.

https://www.texel.net/nl/zien-en-doen/voor-mindervaliden/activiteiten-geschikt-voor-mindervaliden/naar-het-strand/

Wassenaar

Wanneer je parkeert bij Zeelust, bent je al meteen bij het uitleenpunt voor de strandrolstoelen. Hier ook de Jutters, maar ook de Tiralo, waarmee je ook lekker in zee kan.

Scheveningen

Hier zijn diverse verharde paden naar het strand, waardoor deze in een rolstoel goed te bereiken is. Heel handig is het verharde pad tot aan het water links van strandtent Hart Beach aan het strand van Scheveningen Haven, maar ook dat rechts naast de Carlton Beachclub aan het strand van Scheveningen Zwarte Pad. Je kan hier in je eigen rolstoel zo tot aan zee. Natuurlijk zijn op het Scheveningse strand ook strandrolstoelen te huur, bij voorbeeld bij Biesieklettes. Hier zijn niet alleen rolstoelen (van wombat tot tiralo) te huur, maar ook invalidenparkeerplaatsen, invalidentoiletten en douches.

https://strand-denhaag.nl/pagina/toegankelijke-stranden-voor-invaliden

Het Westland

Bij strandopgang Strandweg in Ter Heijde heeft het strand van ’s Gravenzande extra voorzieningen. In de zomer loopt hier een pad, geschikt voor minder validen, tot aan de vloedlijn.  Bij strandpaviljoen Zomertijd (goed per rolstoel bereikbaar) is een invalidentoilet. Het verharde pad loopt hier tot aan de strandtent, waar strandrolstoelen, zoals de Wombat te huur zijn.

Zeeland

Op het strand van Domburg zijn er verharde paden tot aan het strand en op meerdere plaatsen invalidentoiletten. Bij de strand- en reddingsposten aan de Badstraat en Duinstraat zijn Jutters te huur.

De Zeeuwse stranden zijn veelal rolstoelvriendelijk, maar bijvoorbeeld de gemeente Veere is dit jaar (2022) een onderzoek gestart om te kijken hoe zij dit nog meer kunnen verbeteren. In de winter van 2022 vindt al een herinrichting plaats van de opgang in Domburg bij de Stenen Toko en zal daarna als eerste het strand van Zoutelande wordt aangepast. De ervaringen van beide stranden wordt dan meegenomen bij de overige stranden, zoals Oostkapelle.

Ook Renesse werkt hard aan de toegankelijkheid. Hier zijn ook op een aantal plekken strandrolstoelen te huur, zoals bij de Haven van Renesse, strandpaviljoen ZuidZuidWest en strandrestaurant Our Seaside, waar ook een invalidentoilet is. Op dit kaartje kan je de toegankelijke plekken zien https://renesse.com/pdf/1805-strandfolder-renesse.pdf

Dit is natuurlijk een kleine greep uit de (gelukkig) vele mogelijkheden aan de Nederlandse kust. Wij hebben in deze blog alleen naar de Noordzeekust gekeken. Mocht je meer willen weten over de toegankelijkheid van de kust aan de Waddenzee of het strand in het buitenland, laat het ons dan weten.

Voor de meest actuele informatie over de toegankelijkheid van stranden in Nederland, kun je terecht op: Strandtoegankelijkheid Nederland. Deze lijst wordt bijgehouden door Pia Hendriks van oa de facebookgroep: Nederland toegankelijker
Wil je alvast meer weten over steden in het buitenland met een strand? Lees dan onze blog: Onze top 5 stad en strand

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

2 gedachten over “Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland”

  1. Annelies Pool-Goudzwaard

    Ik zie voor mijn vader een vakantie aan het strand Hij heeft intensieve zorg nodig. Wat is er mogelijk de komende maanden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *