Southampton

Is Southampton leuk als citytrip of alleen voor een kort bezoek?
Southampton is natuurlijk geen Londen of Oxford, maar is een heel leuke stad met leuke bezienswaardigheden, maar ook veel interessante en mooie uitstapjes in de omgeving.
Kijk samen met ons of Southampton je iets te bieden heeft.

Historisch Southampton

Southampton bestond al in de Romeinse tijd en was toen bekend als Clausentum. In de middeleeuwen groeide de stad uit tot een welvarende havenstad. Uit die tijd zijn de stadmuren, die nog te zien zijn. Ook in de latere geschiedenis was Southampton als haven betrokken bij veel historische gebeurtenissen, zo vertrok de Mary Rose (een beroemd oorlogsschip in de Tudor-periode) en de Mayflower met de Pilgrims vanuit hier.

stadsmuur

Stadsmuren en stadspoort

Er is een voetpad bovenop de stadsmuren. Deze is wel relatief smal en heeft hier en daar enkele trappen.

Bargate is de stadspoort van Southampton. Het is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden en is in de middeleeuwen gebouwd als onderdeel van de stadsmuur.

Rolstoeltoegankelijkheid van de stadsmuren en de stadpoort

De stadsmuur is niet echt geschikt voor een rolstoel, maar Bargate is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een verharde oprit aan de voorkant van de poort die leidt naar de centrale boog, waardoor rolstoelgebruikers de poort gemakkelijk kunnen betreden. Helaas is het interieur van de Bargate niet volledig toegankelijk is. Dit heeft ook te maken met de eventuele tentoonstellingen die zich er bevinden.

Southampton

Het Tudor House and Garden

Is een prachtig 16e eeuws gebouw, waar een historisch museum is gevestigd. Je krijgt hier een kijkje in het leven tijdens de Tudor-periode in Engeland met veel historische voorwerpen en kunstwerken.

Bij het Tudor huis hoort ook een prachtige tuin, uiteraard in de Tudor-stijl met veel verschillende planten en buitenruimtes.

Rolstoeltoegankelijkheid van het Tudor House and Garden

Het Tudor House Museum heeft een rolstoeltoegankelijke ingang en er zijn liften en hellingen binnen het gebouw om toegang te verschaffen tot verschillende verdiepingen en tentoonstellingsruimtes. De tuin is rolstoelvriendelijk, maar heeft hier en daar oneffenheden en graffel.

SeaCity Museum

Nog meer geschiedenis is in het Sea City Museum, want naast de Mary Rose en de Mayflower is ook de Titanic hier vertrokken. In het museum zijn twee belangrijke tentoonstellingsruimtes: “Gateway to the World” en “Southampton’s Titanic Story.” “Gateway to the World” gaat over de maritieme geschiedenis van Southampton en “Southampton’s Titanic Storynatuurlijk over de tragische geschiedenis van de RMS Titanic en haar verbinding met Southampton.

Rolstoeltoegankelijkheid van het SeaCity Museum

Het museum is over het algemeen rolstoelvriendelijk en heeft faciliteiten en aanpassingen om de toegang te vergemakkelijken, zoals rolstoeltoegankelijke ingangen, liften en goed aangegeven routes voor rolstoelgebruikers.

Solent Sky Museum

Tijd voor de geschiedenis van de luchtvaart in de regio Solent. (Solent is de zeestraat tussen het eiland Wight en Engeland.) Het museum heeft verschillende historische vliegtuigen, waaronder watervliegtuigen en straalvliegtuigen.

Rolstoeltoegankelijkheid van het Solent Sky Museum

Het museum heeft rolstoeltoegankelijke ingangen en de meeste van de tentoongestelde vliegtuigen kunnen van dichtbij worden bekeken, maar de toegankelijkheid tot sommige delen van de vliegtuigen kan beperkt zijn.

Toegankelijk Southampton

Southampton Common

Na al die geschiedenis even lekker bijkomen in dit park van zo’n 365 hectare. Southampton Common heeft een open grasvelden, beboste gebieden en vijvers. Het park heeft veel paden en wegen en er zijn hier ook horecagelegenheden.

Rolstoeltoegankelijkheid van Southampton Common

Southampton Common is over het algemeen rolstoeltoegankelijk en heeft verharde hoofdpaden en paden. Daarnaast zijn er aangepaste toiletten, maar ook toegankelijke picknicktafels en banken.

Southampton City Art Gallery

voor de kunstliefhebber is de City Art Gallery met een gevarieerde collectie van kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. De collectie omvat werken van bekende kunstenaars en vertegenwoordigt verschillende kunststromingen en periodes.

Rolstoeltoegankelijkheid van het Southampton City Art Gallery

De galerij heeft rolstoeltoegankelijke ingangen en liften om verschillende verdiepingen te bereiken. De meeste tentoonstellingsruimtes zijn zodanig ingericht dat rolstoelgebruikers gemakkelijk toegang hebben tot de kunstwerken.

Tijd om te winkelen.

Southampton heeft verschillende winkelgebieden:

  • De High Street in Southampton is de belangrijkste winkelstraat met veel winkels, warenhuizen en boetieks. De straat is rolstoelvriendelijk.
  • East Street in het historische deel van Southampton heeft verschillende onafhankelijke winkels en boetieks. De bestrating maakt de rolstoeltoegankelijk soms wat moeilijker.
  • Marlands Shopping Centre is een winkelcentrum in het stadscentrum van Southampton met verschillende winkels en eetgelegenheden. Het winkelcentrum is rolstoeltoegankelijk.
  • Westquay Shopping Centre is een van de grootste winkelcentra in Southampton en heeft winkels met bekende merken tot boetieks. Het winkelcentrum heeft rolstoeltoegankelijke ingangen, liften en aangepaste toiletten.
  • Westquay Retail Park ligt in de buurt van het Westquay Shopping Centre met diverse winkels en restaurants.

Wat heeft de omgeving van Southampton te bieden?

Netley Abbey

Net buiten Southampton vind je de pittoreske en historische locatie met de ruïnes van Netley Abbey, een middeleeuwse cisterciënzerabdij. De abdij werd gesticht in 1239 en was ooit een van de grootste en rijkste abdijen in Engeland. Er zijn nog overblijfselen van de abdijkerk en kloostergebouwen.

Rolstoeltoegankelijkheid van Netley Abbey

Er is een rolstoelingang en er zijn verharde paden en hellingen waarmee bezoekers in een rolstoel delen van de ruïnes kunnen verkennen.

Hythe

ligt tegenover Southampton aan de overkant van het water.  Er is een veerdienst tussen beide plaatsen. Het is een historische en schilderachtige plaats die bekend staat om zijn maritieme geschiedenis en de veerdienst naar Southampton. Veel veerboten zijn rolstoeltoegankelijk. De een overtocht vanuit Southampton naar het schilderachtige dorpje Hythe via deze veerboot. Het biedt een prachtig uitzicht op de stad en de haven.

Een populaire bezienswaardigheid in Hythe is het historisch smalspoortreintje, dat je naar het einde van de pier naar de veerboot brengt. Ook de promenade langs het water is leuk. Hier kan je wandelen en genieten van het uitzicht.

Isle of Wight

Isle of Wight

Het bekende eiland gelegen voor de kust van Southampton, is ook gemakkelijk bereikbaar per veerboot. Het eiland biedt prachtige stranden, wandelpaden en historische bezienswaardigheden zoals Osborne House en Carisbrooke Castle.

Osborne House

Is het voormalige zomerverblijf van koningin Victoria en prins Albert. Het huis en de tuinen zijn de moeite waard om te verkennen. Het huis zelf is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige delen van de tuinen kunnen ontoegankelijk zijn vanwege oneffen terrein.

Carisbrooke Castle

Is een middeleeuwse kasteel (12e eeuw). Het kasteel heeft rolstoeltoegankelijke paden , maar delen van het kasteel zijn niet toegankelijk vanwege trappen.

Wright heeft verschillende mooie stranden, waaronder Sandown Beach en Shanklin Beach. Veel van deze stranden hebben rolstoelvriendelijke promenades of strandrolstoelen beschikbaar.

Ook zijn er natuurgebieden op het eiland, waar enkele paden zijn rolstoeltoegankelijk.

new forest

New Forest

Terug naar het vasteland. Hier ligt op korte afstand van Southampton New Forest, een natuurpark, dat bekend is om zijn ongerepte natuur, schilderachtige dorpjes en wilde pony’s.

Veel gebieden in het New Forest zijn bereikbaar met de auto en je geniet van mooie ritten en uitzichten. Sommige van deze uitkijkpunten zijn uitgerust met speciale parkeerplaatsen en uitkijkpunten, waar je vanuit de auto kunt genieten.

Rolstoeltoegankelijkheid van New Forest

New Forest heeft een netwerk van wandel- en fietspaden, maar de toegankelijkheid van deze paden kan variëren. Sommige paden hebben een harde ondergrond die geschikt is voor rolstoelen of scootmobielen, terwijl andere paden ruw terrein kunnen.

Winchester

Ligt op zo’n 20 minuten rijden van Southampton en is een historische stad en de voormalige hoofdstad van Engeland. Het historische stadscentrum van Winchester heeft smalle straatjes, oude vakwerkhuizen, markten en talloze gezellige pubs en restaurants. Helaas niet heel erg geschikt voor rolstoelgebruikers. Wanneer je hierheen gaat, neem dat zeker een kijkje bij de Winchester Cathedral, een gotische kathedraal met prachtige gebrandschilderde ramen en het graf van Jane Austen.

Zeker ook een bezoek aan Winchester Castle, waar je de beroemde Ronde Tafel van Koning Arthur kunt zien. Winchester heeft ook verschillende musea, waaronder het Winchester City Museum en het Winchester Science Centre, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en wetenschap van de stad.

En ons laatste stukje geschiedenis in deze blog:

Salisbury en Stonehenge

Op iets meer dan een uur rijden van Southampton vind je de prachtige kathedraal van Salisbury en het beroemde Stonehenge.

Salisbury is een historische stad, maar vooral bekend om haar kathedraal. De Salisbury Cathedral, of officieel Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary, is een prachtige gotische kathedraal met een van de hoogste torenspitsen van Groot-Brittannië. Binnen de kathedraal vind je de originele Magna Carta*.De tentoonstelling over de Magna Carta vertelt de geschiedenis van dit document.

Rolstoeltoegankelijkheid van Salisbury Cathedral

De kathedraal heeft rolstoeltoegankelijke ingangen en hellingen/liften om diverse niveaus in het gebouw te bereiken.

*De Magna Carta, voluit “Magna Carta Libertatum” of “Grote Akte van Vrijheden,” is een historisch document dat op 15 juni 1215 werd ondertekend en een cruciale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van democratische principes en de rechtsstaat. Het document is in feite een overeenkomst tussen koning Johannes van Engeland en een groep baronnen die ontevreden waren over zijn heerschappij.

stonehenge

Stonehenge

Stonehenge is een van ’s werelds meest beroemde prehistorische monumenten en bestaat uit een cirkel van grote, staande stenen, bekend als trilithons, die zijn geplaatst in een specifieke configuratie.

Rolstoeltoegankelijkheid van Stonehenge

Stonehenge heeft speciale voorzieningen voor rolstoelgebruikers, waaronder een speciale toegang tot de site

Dit is een kleine greep van wat Southampton en met name haar omgeving te bieden heeft. Wil je meer weten over een vakantie naar Southampton, Zuid-Engeland, neem dan contact met ons op.

Wil je meer blogs lezen over Engeland? Lees dan eens: Toegankelijk Londen

Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Engeland? Kijk dan op onze pagina: Aangepaste accommodaties – Engeland

En Engeland aandoen tijdens een cruise kan bij onze Wintercruise en de cruise langs de Britse Eilanden.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *