Terschelling

het op één na grootste Waddeneiland

Vanuit Harlingen ben je in 45 minuten op dit leuke relaxte eiland, waar je overal de Noordzee hoort en de zilte zee ruikt. Je voelt je meteen op vakantie. De veerboten zijn rolstoeltoegankelijk. Ook een hulphond mag mee aan boord. Let op! Op de sneldiensten kunnen niet alle type rolstoelen en scootmobielen mee. Alle info over de oversteek vind je op: Rederij Doeksen.

Terschelling

Strand

Terschelling heeft een heerlijk breed strand. Het strand is het breedst bij de strandovergangen West aan Zee en Midsland aan Zee. Het is ook rolstoelvriendelijk. Er zijn vanaf het voorjaar tot eind oktober strandrolstoelen te huur.  Dit kan bij strandpaviljoen West aan Zee (paal 8), strandpaviljoen Zandzeebar in Formerum, Heartbreak hotel bij Oosterend en strandpaviljoen de Branding bij Midsland aan zee.

Ook is er een rolstoelpad (2,5 km lang) in het bos- en duingebied. Het start bij paviljoen de Walvis (West-Terschelling) en gaat over het Seinpaalduin met een mooi uitzichtpunt.

Huifkartocht

Natuurlijk is het ook mogelijk om een huifkartocht (ook rolstoeltoegankelijk) over het strand, door de duinen en langs de cranberryvelden te maken.
Puur Terschelling biedt diverse typen huifkarren, geschikt voor zowel kleine als grote groepen. De huifkarren zijn voorzien van een gemakkelijke instap aan de achterzijde en voldoende beenruimte, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit en rolstoelgebruikers (geef dit vooraf even aan). Rolstoelen kunnen in de huifkar met via 2 oprijgoten. Bovendien zijn er comfortabele fleecedekens beschikbaar voor koelere dagen, en tijdens de winterperiode is de huifkar verwarmd en zijn er zachte schapenvachten om op te zitten.

Mocht je een van de andere Waddeneilanden willen zien, dan moet je naar het Groene Strand bij West-Terschelling, want hier kan je het eiland Vlieland zien liggen.

West-Terschelling

Laten wij maar meteen in dit leuke dorp blijven. Het is het grootste dorp van Terschelling en wordt in de volksmond vaak West genoemd. Het dorp is rond de 12de eeuw ontstaan op een zandbank. Vooral de haven en de winkelstraten Torenstraat en Boomstraat zijn leuk.

Terschelling, Brandaris

Brandaris

In West-Terschelling staat ook de beroemde vuurtoren, de Brandaris. Het is niet toegankelijk, maar je moet het toch echt gezien hebben en waarvan je een foto moet hebben als je op Terschelling bent geweest.

De toren van de Sint-Brandariuskerk, vernoemd naar de heilige en zeevaarder Sint Brandaan, werd in de Middeleeuwen al als baken voor de scheepvaart gebruikt. Dit was heel belangrijk voor het scheepsverkeer, die via de Zuiderzee naar Amsterdam voer. Zij moesten namelijk door de nauwe doorvaart tussen Vlieland en Terschelling.

De huidige Brandaris, gebouwd in 1594, heeft deze rol van de toren overgenomen. De eerste Brandaris is namelijk rond 1570 in zee gestort. Dit komt, omdat het eiland zich geleidelijk verplaatst. Door zeestroming verplaatst Terschelling zich namelijk een beetje naar het oosten. In het westen wordt er zand weggeslagen en in oosten wordt dit weer afgezet.

Natuurmuseum en zeeaquarium

Wanneer je meer over de natuur op het eiland (en in het waddengebied) wil weten, bezoek dan het centrum voor natuur en landschap. Hier is het natuurmuseum en ook een zeeaquarium. Ontdek de alles over het leven rond en onder water. Met vaste en wisselende tentoonstellingen is er altijd wat nieuws te leren. En in de filmzaal draaien ze doorlopend waddennatuur films.
Er is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.

’t Behouden Huys

Nog een ander museum, wat een bezoek waard is, is het museum ’t Behouden Huys. Het museum vertelt de geschiedenis van Terschelling en toont de Terschellingse cultuur.

De gehele benedenverdieping van Museum ’t Behouden Huys is toegankelijk voor mensen, die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Helaas zijn bovenverdiepingen alleen via de trap te bereiken. Hulphonden zijn toegestaan.

Educatief vissen en zeehonden kijken

In de kleine haven van Terschelling West kun je op de TS-3 Viking stappen  voor een 2 uur durende ontdekkingstocht op de Noordzee. Tijdens de vaartocht legt de bemanning van alles uit over het leven onder water. Er worden netten uitgegooid om vissen te vangen, te bekijken, alees te leren over hoe groot ze kunnen worden en dan weer terug te gooien in de zee. Je vaart ook langs de plekken waar de zeehonden leven. 

Een rolstoellift die het voor iedereen mogelijk maakt om comfortabel van en aan boord te gaan tijdens boottochten. Deze lift is geschikt voor verschillende soorten rolstoelen, rollators, scootmobielen, kinderwagens en mensen die moeilijk kunnen lopen.

Terschelling, waddebeilanden

Midlands

Is ook een groot dorp op Terschelling met een rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen had het dorp een belangrijke bestuurlijke functie op Terschelling. Het is een gezellig dorp met midden in het centrum de kruiskerk en daar omheen winkeltjes, cafeetjes en restaurants. Een heerlijk plekje om wat rond te dwalen en een terrasje te pakken.

Naast de musea in West-Terschelling heeft Terschelling nog meer leuke musea:

Het Wrakkenmuseum

Hier zie je allerlei leuke en interessante voorwerpen, die sinds 1650 zijn opgedoken, van een toren van een Engelse onderzeeboot tot aan briefjes in een fles.

Het Bunkermuseum

Bestaat uit 85 bunkers, waar je alles hoort over de rol, die deze bunkers hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn ook verschillende bunkerwandelingen langs de mooiste bunkers.

Het Drenkelingenhuisje

Een oude schuilplaats voor drenkelingen, die zich hier de eerste uren konden redden. Het huisje staat uiteraard op de plek, waar de meeste schipbreuk werd geleden.

Niet helemaal een museum, maar toch leuk: Formerumer Molen

De enige molen op Terschelling. Er waren meer molens op het eiland, maar die zijn allemaal ten prooi gevallen aan brand of het oprukkend zeewater. De Formerumer Molen, sinds 1876, staat aan het einde van de Dellewal, in het westen van het eiland en is nu een leuke koffietent.

Cranberries

Terschelling staat bekend om de cranberries, die tijdens een schipbreuk van schepen, die onderweg waren van Engeland naar Scandinavië, in houten tonnen aanspoelden. Terschelling heeft een bessenschuur (als enige in Europa), waar je heerlijk van de cranberries kunt genieten. Doe bijvoorbeeld eens een cranberry-proeverij in de cranberry-winkel. De cranberry-winkel is rolstoeltoegankelijk. Hier is ook het cranberry museum.

Na al deze bezienswaardigheden is het tijd voor wat natuur:

Wadden eiland, Terschelling

Natuurgebied De Boschplaat

Een pracht natuurreservaat aan de oostkant van Terschelling, dat eerst een losse zandplaat was, maar sinds de 20ste eeuw door een 9 kilometerlange stuifdijk is verbonden met het eiland. In het natuurgebied vind je talloze vogels, bijzonder vissen, slakken, maar ook duinen, kwelders en moerassen. Het ‘bosch’ in de naam Boschplaat betekent niet, zoals je zou verwachten, bos, maar ‘verhoging in het landschap’ of ‘duin’.

In dit mooie gebied zijn diverse wandeltochten en fietspaden. De Boschplaat is ook een van de weinige plekken in Nederland, waar het totaal donker wordt. Een prachtige plek om op een heldere nacht sterren te kijken.

Seinpaalduin

Een ander mooi stukje Terschelling en het hoogste punt met een hoogte van zo’n 31,4 meter. Op het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over Terschelling en de zee. Bij heel mooi weer kun je Vlieland zien liggen. Hier staat ook het zendhuisje, dat in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde.

Er is een speciaal pad, dat ook rolstoeltoegankelijk is, aangelegd naar dit uitzichtpunt. Vlakbij dit punt ligt in de duinen nog een bunker, Bunker Seinpaalduin.

Terschelling is echt een Waddeneiland, dat een bezoek waard is. Heerlijk ronddwalen, maar ook lekker een huifkar- of boottocht (beide rolstoeltoegankelijk) maken. Er is genoeg te beleven.

Wil je meer leen over de andere waddeneilanden? Lees dan eens over: Ameland of Texel versus Ameland.
Ben je opzoek naar een rolstoeltoegankelijke accommodatie op een van de waddeneilanden? Kijk dan eens op onze pagina: Aangepaste accommodaties – Nederland – Waddeneilanden.
En tot slot hebben we nog een blog over de Waddeneilanden: Zijn onze Waddeneilanden rolstoeltoegankelijk.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *