Cumbria

(Engeland met Lake District en Hadrian’s wall)

Sinds kort hebben wij een leuke rolstoeltoegankelijke accommodatie gevonden bij het mooie merengebied van het Lake District, een van de prachtigste landschappen van Engeland, maar ook niet ver van de Hadrian’s wall. Dit roept om een blog, dus bij deze.

Aangepaste vakantie Engeland

Lake District National Park

Ligt in het noordwesten van Groot-Brittannië en is deels heuvelachtig, maar er zijn ook bergen. Een heerlijk gebied om te wandelen, waar ook veel mogelijkheden zijn met de rolstoel.

Lake District ligt in het graafschap van Cumbria en er zijn alleen maar kleine dorpjes, prachtige natuur en natuurlijk, hoe kan het ook anders, historische bezienswaardigheden.

Scafell Pike

Is met een hoogte van 978 meter de hoogste bergtop van Engeland (niet van Groot-Brittannië, want dat is natuurlijk de beroemde Ben Nevis (1344 meter) in de Schotse Hooglanden).

Voor de fanatieke, geoefende wandelaar is het mogelijk om naar boven te gaan (de weg naar de top is duidelijk aangegeven), maar de wandeling is erg vermoeiend. Het geeft wel een mooi uitzicht (op een heldere dag) over Schotland, Ierland, Wales en the Isle of Man.

Voor ons is dit niet iets om tijdens de vakantie te doen, maar in het hele Lake District zijn er wandelingen voor ieder wat wils, van heel kort tot lang, van zwaar tot eenvoudig. Die variatie is er ook voor rolstoelgebruikers, waarin een onderscheid wordt gemaakt van routes, die geschikt zijn voor rolstoelen, die geduwd worden of handmatig worden voortbewogen. Daarnaast zijn er routes voor de sterkere rolstoelen en scootmobielen en tenslotte zelfs voor de off-road exemplaren. Totaal zijn er zo’n 50 routes. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei tochten over de vele meren van het Lake District mogelijk, waarvan vele rolstoeltoegankelijk zijn. Een mooie manier om al het moois vanaf het water te bekijken.

De kust en stoomtrein

Naast een prachtig binnenland is er in het westelijk deel van het Lake District ook een prachtige kust te vinden. Hier komt het ruige berglandschap samen met strand en zee. Een leuk plaatsje is hier Ravenglass met niet ver hiervandaan een ruïne van een Romeins badhuis, een van de hoogste Romeinse restanten in Engeland.

Cumbria

In Ravenglass heb je ook The Ravenglass & Eskdale Heritage Railway, die met een ouderwetse stoomtrein, op een smalspoorbaan (15 inch), rijden van Ravenglass, waar een spoorwegmuseum is, door de Eskdale vallei naar Dalegarth station bij Eskdale. De trein gaat door de prachtige natuur van Ravenglass en de Eskdale Valley, een van de weinig grote valleien in het Lake District zonder eigen meer. Onderweg kom je o.a. langs het Muncaster Mill treinstation (1,6 km van Ravenglass) met het mooie Muncaster Castle en tuinen.

De rit duurt 40 minuten. De treinreis is ook rolstoelvriendelijk en het personeel is erg behulpzaam.

Hadrian’s Wall (muur van Hadrianus)

De opdracht voor de bouw van de muur kwam natuurlijk van Hadrianus, die op deze manier probeerde de vele invallen van de lokale volkeren, zoals de Hunnen en Goten, buiten het Romeinse rijk tegen te houden. De muur is zo’n 117 kilometer en opgebouwd uit steen en plaggen. Ze begonnen 3 meter breed, maar werd verderop smaller. De oorspronkelijke hoogte was waarschijnlijk 4 à 5 meter hoog. De muur begin  ten westen van de stad Carlisle en men kan nog de hele route (niet overal staat de muur nog) van zee tot zee lopen. De wandeling is van Newcastle (aan de Noordzee) tot Bowness-on-Solway (aan de Ierse zee)en is circa 135 kilometer lang. Het grootste deel gaat over verlaten platteland met kleine dorpjes, maar komt ook langs de eeuwenoude stad Carlisle. Een goede plek om de muur te bezoeken en te genieten van deze leuke stad.

Cumbria, Engeland

Carlisle

Ligt aan de rivier de Eden, bij de grens met Schotland (lees ook onze blog over Schotland; de Scottish Borders liggen net over de grens).

Carlisle is een oude stad met veel bezienswaardigheden, zoals een kathedraal met ruïnes van een vroeger klooster en kasteel, beide uit de Middeleeuwen. Bij het kasteel is ook het Cumbria’s Museum of Military Life. Bij het prachtige Tullie House is ook een museum over kunst en geschiedenis van het graafschap Cumbria. Aan de English street heb je ook nog een citadel van het oude 16de eeuwse fort met twee torens.

Dit is maar een kleine greep uit wat Cumbria te bieden heeft. Genoeg om te doen.
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in dit mooie gebied? Wat denk je van: The Tranquil Otter?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *