Ticino of Tessin

Geen idee hoe het bij jou is, maar ons zei het niet zoveel. Wij hadden niet meteen iets van ‘o, ja!’. Voor wie het wil weten: het is een Zwitsers kanton (deelstaat), dat in het Duits en Frans Ticino heet en in het Nederlands Tessin of Tessino. Nou, dan zijn wij al weer een stuk verder. De kenners onder ons weten natuurlijk al lang waar wij zijn. Maar voor de anderen even wat punten, die wij daar zouden kunnen bezoeken: Lugano, Locarno, Lago Maggiore. Nee, nog geen Italië, maar wel er tegen aan. In Ticino, aan de zuidkant van de Alpen, begint het zonnige zuiden met het zachte klimaat, palmbomen, de gezellige zuidelijke sfeer en de lieflijke stadjes met romaans kerken. Dit is het Italiaanse Zwitserland (hier spreekt men ook Italiaans) met dalen en meren en op de achtergrond de met sneeuw overdekte bergtoppen van de Alpen. Leuk in de winter skiën met uitzicht op het blauwe Lago Maggiore en Meer van Lugano. Waar je shoppen (in Bellinzona, Lugano, Ascona of Locarno) en een sneeuwervaring op één dag kunt plannen. Maar ook de rest van het jaar is het er erg leuk en dat willen wij in deze blog een beetje laten zien.

Lago Maggiore

Na het meer van Neuchatel het grootste meer van Zwitserland heeft bergen en stranden. Het 60 kilometer lange meer wordt gedeeld door Zwitserland en Italië. Op de oevers liggen leuke stadjes en in het achterland mooie natuurgebieden.

Rolstoel vakantie Zwitserland
Zwitserland aangepaste vakantie

Ascona

Dit laagstgelegen stadje van Zwitserland (196 meter boven zeeniveau) is één en al gezelligheid. Het ligt aan het Lago Maggiore met een autovrije meerpromenade vol terrasjes, maar ga zeker ook de leuke oude binnenstad in met de zuilenbasiliek San Pietro e Paolo, dat het symbool van Ascona is en de vele steegjes. De “thuisberg” van Ascona, die boven de stad ligt, is Monte Veritá (berg van de waarheid). In Ascona kan je leuk winkelen en natuurlijk boottochten maken op het Lago Maggiore, maar vooral heerlijk rondwandelen. Ook goed te doen in een rolstoel: https://schweizmobil.cap01.pxlpartner.ch/de/wanderland/routen/route-0653.html?nopager

Locarno

Op naar de buren van Ascona, Locarno de warmste stad van Zwitserland met wel 2300 zonuren, wat de palm- en citroenbomen in de stad verklaart. Ook hier weer een binnenstad met veel steegjes, die je allemaal naar het Piazza Grande (het hart van de stad) brengen. Aan de rand van de oude binnenstad ligt het Castello Visconteo, een oude burcht, waar nog een deel van bewaard is gebleven. Locarno is misschien bekend bij je van het jaarlijks filmfestival of door de Maria-verschijning. Boven Locarno in Orselina ligt de bedevaartkerk Madonna del Sasso, die aan de verschijning is gewijd. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad, Lago Maggiore en de bergen.

Isole di Brissago

Zijn twee eilanden in het Lago Maggiore, vanuit Ascona vaar je er in 10 minuten heen. De eilanden vormen de botanische tuin van Ticino met meer dan 1700 plantensoorten uit heel de wereld. Daarnaast heeft Isola Bela het beroemde Palazzo Bella met zijn tuinen, kunstwerken en natuurlijk het hoogtepunt: het bed, waar Napoleon en Josephine ooit in hebben geslapen. Ook Isola Madre heeft een paleis, Palazzo Madre met tuinen vol palmbomen en pauwen.

Rolstoelvakantie Zwitserland

Bellinzona

Is de hoofdstad van Ticino, waar je als je met de auto vanuit Nederland komt, langs rijdt op weg naar het meer van Lugano of Lago Maggiore. Het is zonde om alleen langs te rijden, want het is een leuke stad met een skyline met 3 kastelen, Castelgrande (de oudste), Montebello (onderdeel van de verdedigingsmuur van Bellinzona) en Sasso Corbaro (omringt door wijngaarden). Ook de stad zelf is heel leuk met de heel Italiaans aandoende herenhuizen en leuke winkels.

Meer van Lugano

Ook deels Zwitsers en deel Italiaans met palmbomen en omgeven door bergen, zoals de hoogste berg van het meer, Monte Generoso. Vanuit Capolago gaat een tandradbaan naar de berg. Vanuit Lugano kan je met een kabelbaan naar de twee ‘thuisbergen” Monte San Salvatore en de Monte Bre. Beide met een fantastisch uitzicht over Lugano, meer en bergen.

Zwitserland, rolstoelvakantie

Lugano

Weer zo’n heerlijk Italiaans aandoend romantische stad met veel leuke straatjes en mooie gebouwen, zoals de kathedraal. Niet alleen mooi van binnen, maar vanaf het balkon voor de kerk heb je een fantastisch uitzicht over Lugano en het meer. Het oude centrum is autovrij en nodigt uit om lekker rond te dwalen.

Natuurschoon

Want naast de meren is er nog veel meer in dit mooie stukje Zwitserland, zoals op slechts enkele kilometers van Ascona/Locarno mooie dalen, het Onsernone- (bossen en rotsen), Maggia- (met 40 bergmeren) en het Verzascadal (steile berghellingen en de smaragdgroene Verzasca). Wij bezoeken in deze blog Centovalli (honderd valleien).

Ticino of Tessin

Centovalli

Onze keuze is op dit dal gevallen, omdat je, als je niet zo mobiel bent of geen wandelaar, deze ook tijdens een spectaculaire tocht met de Centovalli-trein kunt bekijken.

De naam Centovalli, honderd valleien, zegt het eigenlijk al, het is een hoofdvallei met aan beide kanten ontelbare zijdalen. Het is al eeuwenlang een belangrijke verbinding tussen Zwitserland en Italië en biedt een ongerepte schoonheid voor natuurliefhebbers met veel wandelmogelijkheden.

Wij zijn niet van die heel enthousiaste wandelaars, dus nemen de trein om al dit moois te bewonderen. De spoorlijn Vigezzina-Centovalli loopt van Locarno naar Domodossola (Italië) over 83 bruggen en viaducten. Dit belooft veel moois met in de voorjaar overvolle watervallen en het najaar met een mooie goudgele kleur, maar de rit is altijd bijzonder. Je start in Locarno aan de oevers van het Lago Maggiore en gaat dan door kastanje bossen, over wijnhellingen langs de wilde Melezza-beek. Onderweg zie je stukjes van de geïsoleerde zijdalen, beboste dalen met hier en daar ruwe rotsen. Het is goed te zien, dat dit gebied is gevormd door de breuklijn tussen de Afrikaanse en Europese continentale platen. De rit van Locarno naar Domodossola duurt circa 2 uur en heeft een afstand van 52 kilometer. Het kan de hele jaar door en er is een keuze uit 1e en 2e klas wagons en panoramawagons. En als je dan toch in Domodossola bent, neem dan zeker ook een kijkje in deze mooie oude Italiaanse stad. Een heerlijke plek om wat rond te kijken.

Dit was in grote lijnen Ticino, wat nog veel meer te bieden heeft en echt een bezoek waard is. En met Ticino hebben wij ook een klein stukje Zwitserland laten zien, waar nog veel meer te zien en te doen is. Wij zullen hier in onze blogs nog eens terugkomen. Ciao!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *