December, vakantiemaand?

December vakantie rolstoeltoegankelijk

December is zeker een feestmaand, maar ook (misschien wel juist daardoor) een goede maand om er even lekker tussenuit te gaan. Bij december denk je meteen aan sneeuw en kerstmarkt, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In deze blog bekijken we wat je allemaal heel goed in december kunt doen tijdens je vakantie. Natuurlijk beginnen wij daarbij met het kerstgevoel.

Kerst

Voor wie van kerst houdt, is er niets mooiers dan sfeervolle lichtjes, markten, warme chocolademelk en glühwein. Dus op naar de kerstmarkten. Daarbij denken wij altijd aan Duitsland en daar zijn ze ook heel leuk, maar er zijn meer leuke opties. Natuurlijk gaan wij er eerst enkele langs in Duitsland. Zeker heel leuk zijn die langs de Rijn en Moezel. Hier zijn de steden al idyllisch door de vakwerkhuizen, die met de kerstverlichting er nog romantischer uitzien. Het wordt dan nog feestelijker met de mooi versierde kerstbomen, marktkramen met allerlei kerstmoois, originele kerstcadeaus en kerstlekkernijen. Denk hierbij aan steden, zoals Koblenz en Trier, maar ook Cochem en Bernkastel Kues.

Voor wie niet zo ver wil, zijn er natuurlijk ook leuke kerstmarkten net over grens, zoals Münster en Essen. Wist je, dat Düsseldorf bijvoorbeeld op 6 pleinen kerstmarkt heeft? Dit is niets vergeleken met Berlijn, die maar liefst 26 kerstmarkten heeft. Duitsland is bij uitstek een kerstmarktenland, maar veel romantische hoofdsteden gaan in kerstsferen. Wat dacht je van Londen met zijn kerstmarkt , heet hier Winter Wonderland, in Hyde Park, de Christmas Singers (bijvoorbeeld op Trafalgar Square) of de spectaculaire kerstetalages van Harrods? Of van het altijd al sprookjesachtige Wenen met zijn ruim 20 kerstmarkten? De bekendste is natuurlijk de 700 jaar oude Wiener Christkindlmarkt bij het Rathaus. Ga ook zeker kijken bij het kerstdorp Maria-Theresien Platz. En helemaal magisch is natuurlijk het kasteel van Sissi, Schloss Schönbrunn, in kerstsfeer.

Recent hebben wij Praag ontdekt als een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. Zo al heel bijzonder om hier rond te dwalen (het is net een groot openluchtmuseum), moet je voorstellen dit sprookje in kerstversiering.

We hoeven het natuurlijk ook niet heel ver te zoeken, want over romantisch gesproken, dan hebben wij natuurlijk Valkenburg met kerstmarkt in de grotten of wat dacht je van Maastricht? Maar ook het centrum van Haarlem of Dordrecht is in kerstsfeer zeker de moeite waard.

Rolstoeltoegankelijk vakantie

Noorderlicht

Bij de korte dagen in december hoort natuurlijk ook het Noorderlicht (beste reistijd september-april). Inderdaad in deze periode maak je de meeste kans om het poollicht te zien. Het was trouwens eind oktober zelfs in Nederland een beetje te zien en dat was voor het eerst sinds 2014. Dus die kans is heel klein. Om de kans te vergroten, moet je zeker op reis. Naar het noorden, naar bijvoorbeeld Lapland of IJsland, waar het maar liefst 8 maanden per jaar te zien is. Natuurlijk is Lapland extra leuk om in december te bezoeken, want dat is natuurlijk wel het gebied, waar de kerstman vandaan komt. Wist je trouwens, dat Lapland in vier landen ligt? Lapland wordt gevormd door delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Wintersport

Vrijwel alle grotere skigebieden gaan in de periode van eind november tot half december open, dus tegen kerst zijn er volop mogelijkheden. Februari geeft meer sneeuwzekerheid, maar ook december zijn er goede skimogelijkheden. Zeker als je het motto ‘hoe hoger, hoe groter de sneeuwzekerheid’, volgt. Goede skigebieden in december zijn bijvoorbeeld Gurgl in Oostenrijk vanwege de hoge ligging, net als Val Thorens in Frankrijk of Silvretta, waar je kan kiezen uit het Oostenrijkse Ischgl of Zwitserse Samnaun.

Rolsoelvakantie
Rolstoeltoegankelijke zonvakantie

Zon, zee en strand

Op zoek naar de zon kom je al gauw uit in Azië, zoals Thailand of in Zuid-Afrika, waar de seizoenen tegengesteld zijn aan die van ons. Natuurlijk is het Caribisch gebied in dit geval ook altijd goed, zoals de Nederlandse Antillen met temperaturen tussen de 20 en 30 graden.

Iets minder ver kan uiteraard ook, zoals de Canarisch Eilanden, waar het gemiddeld 22 graden is en de zee zelfs nog 20 graden. Ook Egypte is in december een heerlijke zonvakantie met 8 uur zon, een watertemperatuur van 24 graden en een temperatuur tegen de 26 graden.

 

Ieder maand is een vakantiemaand.

Februari
Maart
November

vakantie

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *