Bonaire, onze Nederlandse winterbestemming

Waarom is Bonaire zo’n lekkere strandvakantiebestemming?

Dat komt door zijn savanneklimaat, waardoor het eigenlijk altijd mooi weer is op Bonaire, met maximum temperaturen rond de 30-32 graden en ’s avonds nog een lekkere 23 tot 25 graden. De allerbeste reistijd is tussen februari en juni, want dan valt er nauwelijks regen. Er valt sowieso niet veel regen, maar de meeste kans erop is in oktober, november en december. Bonaire is vooral zo’n lekkere strandvakantiebestemming, omdat het er nooit echt te heet wordt. Dit komt door de noordoostelijke passaatwind.

Zon, strand en zee

Er heerst een heerlijk relaxte sfeer op Bonaire, dus met al deze ingrediënten ben je al snel in een echte vakantiestemming. Bonaire heeft kiezel- en strandstranden en er is volop keuze, meer dan twintig stranden en dat met een totale oppervlakte van 288 km2 (Utrecht, onze kleinste provincie, is ruim 4x groter). Wij gaan in deze blog een paar van deze stranden langs.

Strand

Ligt voornamelijk aan de westkant van het eiland, in de luwte van de altijd aanwezige passaatwind. Door de passaatwind is de kust aan de oostkant veel ruiger. Welk strand je voorkeur heeft, ligt natuurlijk aan wat je zelf fijn vindt: hou je van zand of heb je het niet zo met dat opwaaiend zand? Het water bij het kiezelstrand heeft als voordeel, dat het water helderder is en je daarom dicht in de branding al goed vissen kunt zien (straks meer over de onderwaterwereld van Bonaire). Let op: het kiezelstrand bestaat ook uit stukjes oud koraal en dat kan scherp zijn, dus waterschoenen zijn een aanrader hier.

Voor wij de favoriete stranden afgaan, nog even dit: een deel van de stranden zijn privé, waarvan een deel weer tegen betaling te bezoeken zijn en op sommige stranden broeden zeeschildpadden. Let hier goed op de waarschuwingsborden. Ook zijn op de meeste stranden weinig voorzieningen, verwacht er dus geen uitgebreide strandtenten, toiletten, strandstoelen etc.

No Name Beach (op Klein Bonaire)

Een hagelwit strand op het kleine eiland ten westen van Kralendijk, dat alleen te bereiken is met een watertaxi. Hier ligt voor de kust een langgerekt koraalrif, wat ideaal is voor snorkelaars en beginnende duikers. Ben je meer een windsurfer dan moet je naar het Jibe City strand aan de oostkust van Lac Bay.

Bonaire, aangepaste accommodatie

1000 steps

Het zijn geen duizend treden, maar het is een lange trap naar het strand. Dit is een minder lekker luierstrand, maar vooral in trek bij duikers. Hier kan je langs de kust de mooie onderwaterwereld van Bonaire bewonderen.

Coco Beach

Echt een tropisch plaatje met wit zandstrand (aangelegd), blauwe zee en palmbomen. Het ligt aan de noordkant van Kralendijk en is een ideaal plekje met veel vertier, strandbedjes en eetgelegenheid. Hier kan je een hele dag heerlijk verblijven met een mooie zonsondergang en dineren tot 11 uur ’s avonds.

Bachelor’s Beach

Ter hoogte van de landingsbaan is dit een heerlijk strand met beschutting door planten en bomen. Ook hier kan je lekker snorkelen. Er zijn hier geen voorzieningen.

Dit is natuurlijk maar een hele kleine greep uit de strandmogelijkheden van Bonaire.

Bonaire, rolstoelvakantie

Wat is er nog meer te doen op Bonaire?

Het landschap van Bonaire bestaat voornamelijk uit struiken en cactussen met bij de toeristische plekken palmbomen. Dit zijn niet de oorspronkelijke bomen, zoals de divi-divi of kibra hacha. Op Bonaire zijn door de ontbossing helaas weinig bomen. Nu we toch bij de planten zijn, ook maar even de fauna. Je komt onderweg op Bonaire veel geiten en ezels tegen, maar Bonaire is natuurlijk vooral bekend om de dolfijnen. Ook voor reptielliefhebbers is er genoeg, vooral hagedissen, gekko’s en leguanen. Gelukkig is er maar een slangensoort, de zilverslang en deze is niet giftig. En dan nog 200 vogelsoorten, waaronder natuurlijk de beroemde zalmoranje flamingo, die je kan vinden bij het Pekelmeer, Gotomeer en Lac lagune.

Onderwaterparadijs

Hier staat Bonaire natuurlijk bekend om en staat het op het favoriete lijstje van menig duiker. In de koraalriffen van Bonaire en Klein Bonaire leven ontzettend veel vissoorten en andere onderwaterdieren. Er zijn zelfs vijf soorten zeeschildpadden. De grootste kans om die te zien is ten zuidwesten van Bonaire en net ten zuiden van Klein Bonaire.

Bonaire, vakantie rolstoel
Bonaire, vakantie met zorg

Voor wij de stad gaan bezoeken, blijven wij nog even in de natuur.

Lac Bay

Koraalstrand aan de oostkust van Bonaire, maar ook de plek van het mangrovebos. Lac is op Bonaire de naam voor een lagune met ondiep water en is in dit geval omringd door mangrove. Je kan dit gebied onder begeleiding per kajak verkennen.

Klein Bonaire

Is een klein eiland voor de kust van Bonaire, ter hoogte van Kralendijk en maakt onderdeel uit van het Bonaire National Marine Park. Het is een uitstekende duikplek, want het eilandje wordt omringd door koraal. Er is verder niet veel te zien, m.u.v. de kleine vuurtoren en wat ruïnes van slavenhutten.

Washington-Slagbaai Nationaal Park

Dit kan je niet missen, want het beslaat een vijfde van het hele eiland en in dit geval het noordwestelijke punt. Dit beschermde gebied laat je de verschillende soorten landschap, flora en fauna van het eiland zien. Er zijn twee verschillende routes, die je door het park kan rijden, waarbij je kunt stoppen om foto’s te maken, te snorkelen of te gaan duiken. Het park heeft hele mooie stranden.

Bonaire, aangepaste accommodatie

Zoutpannen

Zout was een belangrijke bron van inkomsten tot de afschaffing van de slavernij. Daarna stortte de zoutwinning in tot 1969 toen het weer op grote schaal werd gewonnen. Eerst door de Nederlanders, later door de Canadezen. Nu wordt het alleen nog maar op de oude historische wijze gedaan, dus zoutzeewater laten drogen tot je zout overhoudt. Hoe eenvoudig kan het zijn? Het overgebleven zout wordt wel machinaal verzameld en vervoerd naar de witte zoutbergen van Bonaire. Zij kleuren ook wel purper, dat komt door de bacterie, die in de zoutpannen aanwezig is.

Seru

Seru is uitzicht of uitkijkpunt en daarvan zijn er verschillende op Bonaire, zoals bij het Gotomeer (de flamingo’s). Kaya Para Mira, betekent: straat stop kijk en dat is wat je ook doet. Het is een dalende weg met adembenemend uitzicht aan de rand van het dal naar Rincón. Bij deze tweede stad van Bonaire ligt ook het uitzichtpunt Altamira Ujo, vanaf een heuvel heb je een heerlijk uitzicht over Rincón en omgeving. En ga zeker kijken bij Seru Largu (= grote heuvel) op de 123 meter hoge heuvel, de drie na hoogste van Bonaire. De hoogste is de Brandaris (241 meter), die in het Washington-Slagbaai Nationaal Park ligt. Deze top is ook te bereiken, maar enkel te voet. De Seru Largu heeft een mooie autoroute na de top, vanwaar je een prachtig uitzicht over Bonaire hebt.

En nu nog even wat cultuur en andere bezienswaardigheden.

Kralendijk

De hoofdstad van Bonaire, meer een gezellig dorp, waarvan de naam eigenlijk een verbastering is van ‘Koralendijk”. Nou, die naam zegt al genoeg. Het centrum wordt gevormd door het Wilhelminaplein, waar je heerlijk op een bankje in de schaduw kunt zitten. Er zijn twee grote straten in Kralendijk: de Kaya Grandi, de winkelstraat en de Kaya J.N.E. Craane, de promenade aan het water, waar je de meeste restaurants en barretjes vindt.

In het centrum staat voor de geschiedenisliefhebber het Terramar Museum met de historie van Bonaire en andere Caribische eilanden.

Rincón

Dit is de plek, waar de eerste nederzetting op Bonaire ontstond. Bonaire is in 1499 door de Spanjaarden ontdekt en ligt in een dal (uit het zicht van zeerovers en piraten). Leuk is een bezoek aan de Cadushy distilleerderij, waar sinds 2009 cactuslikeur wordt gemaakt. Op maandag, woensdag en vrijdag kan je heerlijk proeven in de tuinbar onder de calabasbomen.

En dan tot slot nog een herinnering aan een niet zo’n mooie geschiedenisfeit: de slavenhuisjes. Deze staan bij de zoutpannen voor de slaven, die daar konden overnachten na de lange dagen in de zoutpannen. Ze zijn gebouwd in 1850. Tot die tijd moesten ze naar Rincón lopen om een dak boven hun hoofd te hebben. Die was echter zo’n 6, 7 uur lopen en dat gebeurde dus eigenlijk alleen op zondag. Verder sliepen ze in de buitenlucht. Er sliepen zo’n 2 tot 6 slaven in de huisjes. De huisjes bij Witte en Oranje Pan zijn nu beschermde monumenten en gratis te bezoeken.

Toegankelijk Bonaire

Er komen steeds meer en betere faciliteiten, maar nog niet alles is rolstoelvriendelijk. Gelukkig zijn er wel al enkele accommodaties op Bonaire hierop ingericht. Er wordt rolstoelvervoer aangeboden en men is bezig met een hybride strandrolstoel om het strand wat toegankelijker te maken.

Voor een aangepaste accommodatie op Bonaire: Klik hier!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *