Toegankelijk Wenen

Toegankelijk Wenen

Vandaag gaan wij naar het keizerlijke, maar ook romantische Wenen met zijn vele paleizen, maar ook leuke parken en natuurlijk even wat eten op de Naschmarkt. Wenen is een heerlijke stad om rond te dwalen. Gelukkig kan dit, want Wenen is erg rolstoelvriendelijk.

Rolstoelvriendelijk Wenen

Veel trottoirs in het centrum van Wenen zijn breed en goed onderhouden, waardoor ze over het algemeen geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.  Ook de meeste zebrapaden hebben aflopende hellingen.

In de historische wijken kom je natuurlijk nog wel smalle met kasseien geplaveide straten tegen. Veel toeristische attracties hier hebben wel aangepaste ingangen en faciliteiten.

Het merendeel van het metronetwerk in Wenen is rolstoeltoegankelijk. De metrostations hebben liften of hellingbanen om rolstoelgebruikers toegang te bieden tot de perrons. De metrokaart geeft aan welke stations rolstoeltoegankelijk zijn.

Trams en bussen in Wenen zijn over het algemeen ook rolstoelvriendelijk. Ze zijn uitgerust met lage instap. Er rijden echter nog een paar oudere trams rond zonder lage instap. Echter op het digitale bord bij de halte kan je zien wanneer de eerstvolgende tram met lage vloer komt.

Maar wat kunnen wij dan zoal gaan bekijken?

Toegankelijk Wenen

Schloss Schönbrunn (Schönbrunn Paleis)

is een sprookjesachtig keizerlijk paleis, dat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Schönbrunn Paleis staat midden tussen prachtige groene tuinen en de beboste heuvels van Wenen. Het paleis, met zijn opvallende barokke architectuur, heeft meer dan 1.400 kamers met veel weelde, pracht en praal. Hier zie je de geschiedenis van het Habsburgse hof. De Zaal van de Spiegels is een hoogtepunt, met zijn schitterende kroonluchters en spiegels, die de grandeur van het paleis weerspiegelen.

Schönbrunn heeft een boeiend verleden. Het was het zomerverblijf van keizerin Maria Theresa en later van keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth, beroemd als Sisi. Hun persoonlijke vertrekken bieden laten hun levens en de keizerlijke geschiedenis zien.

Ook de tuinen van Schönbrunn zijn weelderig met perfect aangelegde bloembedden en majestueuze fonteinen. De Gloriette (toegankelijk via een rolstoelhelling), een sierlijk paviljoen op een heuvel met uitzicht op het paleis, geeft  ook een prachtig uitzicht over de tuinen met de stad Wenen in de verte.

Bovendien biedt Schönbrunn tal van activiteiten voor bezoekers, waaronder concerten in het paleis, rondleidingen door de tuinen, en een bezoek aan de Schönbrunn Zoo (rolstoeltoegankelijk), een van de oudste dierentuinen ter wereld.

Toegankelijkheid

Het hoofpaleis heeft rolstoeltoegankelijke ingangen en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste hellingbanen en liften die je naar de verschillende verdiepingen van het paleis kunnen brengen, zodat je de keizerlijke kamers en tentoonstellingen kunt bezoeken.
Er is een rolstoeltoegankelijk toilet bij de verkoopbalie van het “kindermuseum” en ook op de eerste verdieping is er een aangepast toilet. Verder zijn er rolstoelen te huur en mag een hulphond mee naar binnen.

De tuinen zijn gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk met verharde paden, waardoor een groot deel van de prachtige tuinen kan worden verkend. Het is echter ook heuvelachtig, wat uitdagingen kan geven.

Wenen met de rolstoel

Hofburg Paleis (Hofpaleis)

door majestueuze poorten loop je dit paleis binnen. Het Hofpaleis is als een gigantische schatkist vol architectonische pracht en praal. De gevel van het paleis vol met barokke en gotische elementen belooft veel voor de weelde binnen. Binnen is een doolhof van kamers en zalen, elk met zijn eigen unieke charme en geschiedenis.

In de Zaal van de Spiegels (Spiegelsaal wordt je omringd door eindeloze spiegels en prachtige kroonluchters. Het is net of je in een koninklijk bal uit een sprookje bent. In de Gang van de Helden (Heldenstiege) word je omringd door beelden van legendarische figuren uit de geschiedenis, die getuigen van de grootsheid van de Habsburgse dynastie.

In de weelderige tuinen van het paleis staan statige fonteinen met prachtige perken.
En in het Hofburg paleis vind je waardevolle kunstschatten in musea, zoals in de Keizerlijke Schatkamer (Kaiserliche Schatzkammer) en de Nationale Bibliotheek (Österreichische Nationalbibliothek).

Toegankelijkheid:

Het Hofburg paleis heeft rolstoeltoegankelijke ingangen met hellingbanen of speciale rolstoeltoegankelijke toegangsdeuren.
De musea en tentoonstellingen in het het paleis zijn grotendeels rolstoeltoegankelijk door liften en aangepaste gangen.
In de Spaanse rijschool, die ook binnen het Hofburgcomplex ligt, is via rolstoelhellingen en liften de tribunes en de rijhal bereikbaar.

Oostenrijk, Wenen

Belvedère Paleis

In dit prachtige paleis zie je de beroemde kunstcollectie van Oostenrijk, waaronder werken van Gustav Klimt.

Het paleis is verdeeld in twee prachtige barokke gebouwen, het Oberes Belvedère en het Unteres Belvedère, die samen een weelderig kunstcomplex vormen. Het Oberes Belvedère lijkt bijna te zweven boven de stad, met zijn indrukwekkende koepel en glinsterende gouden ornamenten. In dit deel hangt Gustav Klimt’s meesterwerk “De Kus”. Het Unteres Belvedère, aan het einde van een majestueuze oprijlaan, vertelt de geschiedenis van het paleis en de Habsburgse dynastie. Tussen de twee gebouwen ligt het Belvedère 21, een modernistische tegenhanger van het barokke pracht en praal met eigentijdse kunstwerken.

Vergeet ook niet de schitterende tuinen met vijvers, prachtige perken, sculpturen en fonteinen.

De hoofdgebouw (Unteres en Oberes Belvedère) zijn grotendeels rolstoeltoegankelijk, waarbij het Unteres Belvedère meer toegankelijk is door de aanwezigheid van liften en hellingbanen.

Toegankelijk Wenen, Oostenrijk

De Stephansdom (Sint-Stefanuskerk)

De gotische kathedraal in hartje Wenen. Het exterieur van de kathedraal is versierd met ingewikkelde details, gotische spitsbogen en prachtig gebeeldhouwde beelden.

Binnenin de Stephansdom heb je schitterende glas-in-loodramen, gotische gewelven en altaarstukken. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over Wenen.

De Stephansdom is een plaats waar geschiedenis, religie en architectuur samenkomen en waarde grootsheid van de meesterkunst uit het verleden ziet.

Aan de zijkant van de kathedraal (“Südportal” of “Zuidportaal”)is een aparte ingang voor rolstoelgebruikers. Binnen is de kerk beperkt toegankelijk door trappen, kapelletjes e.d. Het hoofdaltaar is redelijk goed bereikbaar.

Wenen toegankelijk

Prater Park

Met de iconische Riesenrad, een reuzenrad uit de late 19e eeuw bezoekers  is dit een bijzonder park voor jong en oud. Vanaf het reuzenrad heb je ene schitterend uitzicht over Wenen.
Het Prater heeft een betoverend landschap van bomen, groene weiden en levendige attracties.

Een van de hoogtepunten van het Prater is de Wurstelprater, een kleurrijke amusementsstrip vol met aantrekkelijke kraampjes, nostalgische spelletjes en smakelijke snacks zoals de beroemde Wiener Praterstelze, een geroosterde varkenspoot. Ook de Oostenrijkers komen graag in het Prater, dat heeft voor iedereen iets te bieden heeft. Hoort zeker op je lijstje bij een bezoek aan Wenen.

De ingangen en paden van het Prater hebben veelal hellingen of rolstoelvriendelijke toegangen. In het park zijn de paden over het algemeen breed en verhard. Helaas zijn niet alle attracties rolstoeltoegankelijk.

Ook leuk is de Naschmarkt in Wenen, een bruisende en kleurrijke markt, al meer dan een eeuw lang een plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Hier ruik je de geuren van versgebakken brood, exotische kruiden, en vers gebrande koffie. De Naschmarkt is een gastronomische smeltkroes van culturen. Bij binnenkomst zie je meteen kraampjes vol kleurrijke groenten en fruit.

Verderop kom je talloze eetkraampjes met gerechten uit alle hoeken van de wereld tegen, van aromatische curry’s tot hartige kebabs en traditionele Oostenrijkse schnitzels.
Maar de Naschmarkt is niet alleen een plek om te eten; het is ook een geweldige plek om te winkelen. Hier vind je vintage kleding, antiek, kunst en ambachtelijke producten.

Dit is een hele kleine greep uit wat er allemaal te zien is in Wenen. Zo zijn wij bijvoorbeeld een van de meest kleurrijke personen van Wenen (en Oostenrijk) Sisi, keizerin Elisabeth nog niet veel tegengekomen in deze blog. Zij speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Oostenrijk en zijn er veel herinneringen aan haar in Wenen, zoals:

Oostenrijk toegankelijk wenen

Het Sisi Museum (Kaiserappartements) in de Hofburg

Gewijd aan het leven van de keizerin met persoonlijke bezittingen.
De Spiegelzaal in het Schönbrunn Paleis en andere kamers zijn gewijd aan Sisi. En dee Kapuzinergruft, waar zijn begraven ligt.

Ook zijn er veel verschillende monumenten en standbeelden van Sisi in Wenen. Een van de bekendste staat in Volksgarten.

Toegankelijkheid:

In het museum zijn er verschillende manieren om toegang te krijgen tot de tentoonstellingsruimtes. Je kunt gebruikmaken van hellingen, mobiele rolstoelrails of de lift. De lift is 125 cm breed, 129 cm diep en heeft een deurbreedte van 78,5 cm. Het is echter belangrijk op te merken dat de rolstoelrails mogelijk niet geschikt zijn voor zeer zware rolstoelen, driewielige modellen of andere speciale rolstoelen. Daarom is het raadzaam om voor de aankoop van een ticket contact op te nemen met het museum.
Op de begane grond en de eerste verdieping zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten. Hulphonden zijn toegestaan.

 

Mumok

Het mumok, ook wel bekend als het Museum voor Moderne Kunst, is gelegen in het bruisende MuseumsQuartier. Hier kun je een boeiende collectie moderne en hedendaagse kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw ontdekken. Beroemde kunstenaars zoals Andy Warhol, Claes Oldenburg, Pablo Picasso, Yoko Ono, Günter Brus en Gerhard Richter hebben hun creativiteit tentoongesteld, waardoor bezoekers worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in de wereld van hedendaagse kunst.

Dit museum is het grootste in zijn soort in Midden-Europa en biedt een fascinerende blik op de kunst van de afgelopen eeuw. 
Het museum zelf is een architectonisch hoogstandje, ontworpen door Ortner & Ortner en geaccentueerd door antracietgrijs vulkanisch gesteente en een opvallend gebogen dak.  Kortom, het mumok is een must-visit bestemming voor liefhebbers van moderne kunst in een prachtige en unieke setting.

Toegankelijkheid:

De rolstoeltoegankelijke ingang (lift) vind je aan de linkerkant van de hoofdingang. Het Mumok is volledig rolstoeltoegankelijk. Er zijn rolstoelen en opklapbare krukjes te lenen bij de garderobe. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten bij alle toiletten.

Dom museum

Het Dom museum Wenen is gelegen vlak naast de Stephansdom, in het hart van de oude historische binnenstad van Wenen. Sinds 1973 bevindt het museum zich in het voormalige appartement van de domproost, bekend als de Zwettlerhof. Dit historische gebouwencomplex, tussen Stephansplatz en Wollzeile, heeft diepe wortels in de geschiedenis van Wenen.

De binnenplaats van de Zwettlerhof dateert uit de 14e eeuw. Het kreeg zijn naam van de abdij van Zwettl, die eigenaar was van de boerderij die in 1244 werd gebouwd. In 1361 werd het overgenomen door hertog Rudolf IV om huisvesting te bieden aan de kanunniken van de Sint-Stefanuskerk. Het complex werd gerenoveerd en uiteindelijk eigendom van het aartsbisdom. In de 19e eeuw werd het pand herbouwd en kreeg het de kenmerkende openbare gangen.

Sinds 1973 is het Dommuseum Wien gevestigd in de voormalige woning op de Zwettlerhof. Het nieuwe concept, gestart in 2013, heeft het museum meer zichtbaar gemaakt in de stad door een transparante ruimte te creëren die naadloos overgaat van de stad naar het museum. 

De tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping biedt een unieke sfeer, waar middeleeuwse schatten te bewonderen zijn als juwelen.

Toegankelijkheid:

Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk en met een lift is de eerste verdieping te bereiken. Er zijn toegankelijke toiletten, rolstoelen te huur en je mag een hulphond mee naar binnen nemen.

Wenen heeft natuurlijk, buiten Sisi, nog veel meer beroemdheden als inwoner gehad, zoals Mozart, Beethoven of Sigmund Freud. Nog meer redenen om de stad eens goed te gaan verkennen.

Mozarthaus

Mozart heeft op verschillende plekken in Wenen gewoond, maar het enige appartement dat nog steeds bestaat, is te vinden op Domgasse 5. Hij woonde hier van 1784 tot 1787. Zijn appartement op de eerste verdieping was behoorlijk ruim, met vier grote kamers, twee kleinere en een keuken. 

De tijd die Mozart in Domgasse doorbracht, wordt beschouwd als een van de gelukkigste periodes in zijn leven. Hier woonde hij langer dan waar dan ook. Hij was een gevierde componist en had veel bekende vrienden. Hij werd vaak uitgenodigd om concerten te geven in adellijke huizen.

Het was ook in Domgasse dat Mozart enkele van zijn beste composities schreef, waaronder mogelijk zijn meest beroemde opera, “Het huwelijk van Figaro.” Dit appartement is dus van groot historisch belang en een herinnering aan de bloeiperiode van Mozart’s carrière.

Toegankelijkheid:

Mozarthaus is volledig rolstoeltoegankelijk. En er is een aangepast toilet.

Vlinder

Het Vlinderhuis

Het Palm House in Burggarten staat bekend als een van ’s werelds mooiste art nouveau-gebouwen. Binnenin bevindt zich het Vlinderhuis, een wonderlijke plek waar tropische vlinders in een nagebootst regenwoud leven onder ideale omstandigheden. Hier kun je genieten van prachtige natuurlijke scènes, inclusief watervallen, vijvers en bruggen, die een betoverende achtergrond vormen voor de vlinders.

Het Vlinderhuis is een omgeving waar je wordt omringd door talloze kleurrijke exotische vlinders met schitterende patronen op hun vleugels. Deze levendige wezens zweven nieuwsgierig om je heen, fladderen van bloem naar bloem op zoek naar nectar, en bieden talloze kansen voor geweldige foto’s. 

Toegankelijkheid:

Het Vlinderhuis is volledig rolstoeltoegankelijk. Er zijn aangepaste toiletten en een hulphond is toegestaan.

Tot zover onze info over de toegankelijk Wenen. Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Wenen. Zoek meer info, neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder.

Viel Spaß

Meer lezen over Oostenrijk? Lees dan ook eens onze blog over: Salzburg
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Oostenrijk? Kijk dan eens bij: Aangepaste accommodaties – Oostenrijk
Alle andere toegankelijke steden: Toegankelijke steden

 

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *