Waarom een annulerings- en reisverzekering?

Is het nodig om een annulerings- en reisverzekering af te sluiten? Het is niet verplicht, maar wel raadzaam. In deze blog leggen wij uit waarom het zinvol is je te verzekeren als je een vakantie hebt geboekt.

Reis- en annuleringsverzekeringen

Annuleringsverzekering

Wij beginnen met de annuleringsverzekering, want deze moet op tijd worden afgesloten. Dit moet vaak binnen 1 tot 2 weken na boeking gebeuren.

Maar waarom zou ik zo’n verzekering afsluiten?

Niemand boekt een reis met het idee, dat de reis niet door kan gaan, maar soms veranderen toch de omstandigheden en kan de reis helaas niet doorgaan. Naast, dat dit heel vervelend is, zit je vaak ook nog met allerlei kosten.

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als onverhoopt je reis niet door kan gaan. Er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Deze kunnen per verzekeraar verschillen, dus kijk voor je afsluit goed wanneer de verzekeringsmaatschappij wel en wanneer deze niet uitkeert.

Redenen, die vaak standaard onder de dekking van de annuleringsverzekering valt, zijn:

  • Ernstige ziekte of overlijden van jezelf of naaste (1ste en 2de graads) familieleden.
  • Onvrijwillige werkeloosheid of juist een nieuwe baan

Maar er kunnen nog veel meer redenen door de verzekeraar zijn opgenomen, zoals ernstige ziekte of overlijden van hond, kat of paard binnen 7 dagen voor vertrek of vertraging van openbaar vervoer van 8 uur of langer.

Er kan echter ook uitsluitsel zijn, zoals bij voorziene omstandigheden (dreigend ontslag, niet plotseling overlijden), maar ook slecht weer. Annulering door faillissement van reisorganisatie valt niet onder de annuleringsverzekering. Let goed op, dat de reisorganisatie, waarbij je boekt is aangesloten bij een garantiefonds, zoals Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Het garantiefonds zorgt, dat je bij het failliet gaan van je reisorganisatie je het geld terugkrijgt.

Het is dus van belang je goed van tevoren te verdiepen in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Waarom een annulerings- en reisverzekering?

Je annuleringsverzekering ook nog van belang is tijdens je reis? Mocht je onverhoopt je reis tussentijds moeten beëindigen (waarbij natuurlijk wel aan de gestelde voorwaarden moet worden voldaan), dan vergoeden de meeste verzekeraard de ‘niet-genoten’ reisdagen.

Een kort- of doorlopende annuleringsverzekering?

Ook hier geldt, kijk wat het beste bij jou past.

Maar wat is het verschil?

Zoals de naam al zegt ‘kortlopend’ is een (eenmalige) annuleringsverzekering voor de geboekte vakantie. Het voordeel is, dat je per reis kunt kijken wat je nodig hebt. Zeker interessant als je 1x per jaar op vakantie gaat. Je betaalt meestal een premie van zo’n 5-7% over de reissom.

Een doorlopende annuleringsverzekering is wanneer je vaker op vakantie gaat een betere keus. Je hebt dan het hele jaar door verzekerd. Je kan je annuleringsverzekering niet vergeten. Het is ook goedkoper, dan meerdere losse annuleringsverzekeringen per jaar.

Waarom heb ik een annulerings- en reisverzekering nodig?

Reisverzekering

Heb ik die echt nodig? Een ongeluk zit jammer genoeg op de vakantie ook in een klein hoekje en als er iets misgaat, dan kan dat enorme kosten hebben. Niet alles hoef je te verzekeren, maar een aantal onderdelen van een reisverzekering zijn echt essentieel om te verzekeren.

Een reisverzekering kan je tot op het laatste moment (net voor vertrek) afsluiten.

Basisverzekering

Met een standaard- of basisverzekering heb je eigenlijk noodhulp voor je reis verzekerd. Hieronder vallen o.a. opsporing- en reddingsacties, vervoer naar ziekenhuis en noodzakelijke medische zorg. Ook repatriëring (voortijdig naar huis) valt hieronder. Dat geldt voor noodzakelijke zorg in Nederland, maar ook bij ernstige ziekte of overlijden van naaste familie (1ste en 2de graads).

Naast de basisverzekering zijn er nog aanvullende zaken te verzekeren, zoals medische kosten buitenland. Maar daarvoor ben ik toch al verzekerd via mijn zorgverzekering? Dat klopt, maar die vergoeden alleen op basis van de kosten voor spoedeisende hulp, die in Nederland gelden. Dit is voor landen, zoals Australië, Canada en Verenigde Staten niet voldoende. Dit geldt trouwens ook voor privéklinieken in Europa.

Deze extra dekking kan je afsluiten via je zorgverzekering of reisverzekering. Wij adviseren om ook te kijken bij de reisverzekering, omdat die soms ook de eigen risico van de zorgverzekering vergoedt.

Welke onderdelen van de reisverzekering zijn niet direct nodig?

Ongevallendekking is een van de onderdelen, die niet echt noodzakelijk is. Het heeft niet, zoals misschien de indruk door de naam wordt gewekt, een hulpfunctie. Het is een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval.  

Geld kan je ook mee verzekeren. In een aantal landen is het (nog) handig om contant geld mee te nemen, omdat pinnen daar nog niet zo is ingeburgerd. Als je contant geld meeneemt, kan je dat via je reisverzekering verzekeren. Echter is bij dit onderdeel de dekking beperkt en zijn er veel voorwaarden aan verbonden.

Kort- of doorlopende reisverzekering?

Ook hier geldt weer: ga je meer dan 1x per jaar op vakantie en gemiddeld langer dan 2 tot 3 weken? Dan kan een doorlopende reisverzekering interessant voor je zijn. Bedenk ook dat weekendjes weg natuurlijk ook onder de reisverzekering vallen.

Extra dekking

Bij een reisverzekering heb je extra dekking voor als je gevaarlijke sporten gaat doen tijdens de vakantie, zoals wintersport, duiken etc. Ook is er een verschil in verzekering als je in Europa blijft of verder de grenzen overgaat.

Nog even een laatste tip:

Bedenk bij het afsluiten van je reisverzekering goed wat je al standaard verzekerd hebt, zoals medische kosten via je zorgverzekering of zaken, die ook al via bijvoorbeeld je ongevallenverzekering, rechtsbijstandsverzekering e.d. verzekerd zijn. Je krijgt maar één uitgekeerd.

Wil je meer handige weetjes lezen? Lees dan eens onze blog: Reisdocumenten

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *