Waterford

Waterford, de oudste stad van Ierland

Wij horen jullie denk: “Hoe kom je nou op Waterford?” Eigenlijk heel eenvoudig, dat het een plaats is, waar veel cruiseschepen aanleggen en onze ervaring is: “Dan is het leuk of de omgeving heeft iets moois te bieden.” Al sinds 1844 worden er cruises aangeboden, dus zij hebben een ruime ervaring van het vele moois langs de kust, waar dan ook.

Waterford, al heel oud, de eerste stad van Ierland. Het werd namelijk door de Vikingen in 914 gesticht, die hier een beschutte baai gecombineerd met een strategische ligging aan de rivier de Suir vonden. Zij hadden het goed gezien, want het is nog steeds een florerende stad.

Viking Triangle

Waterford was de grootste Vikingnederzetting buiten Scandinavisch en daar is nog veel geschiedenis over te vinden in deze leuke stad. De Viking Triangle, binnen de stadsmuren, is het gebied met de Waterford Treasures, de drie belangrijkste musea van Waterford:

Reginald’s Tower

Een imposante ronde oude verdedigingstoren, waar je het Vikingmuseum vindt met een grote collectie archeologisch vondsten uit de Vikingtijd. Leuk weetje: de toren staat op de plek van een oud Vikingford stond.

Medieval Museum

Met een prachtige collectie Middeleeuwse kleding in een speciaal aangelegd museum met twee middeleeuwse kamers

Bishop’s Palace Museum

Is gevestigd in een 18-eeuws herenhuis en toont de geschiedenis van het Georgiaanse en Victoriaanse Waterford met mooie tentoonstellingen van 18de eeuws zilver, glas, meubels en kunstwerken, waarbij het oudste stuk Waterford Glass een pronkstuk is. De geschiedenis loopt door in het herenhuis tot 1970 en de collectie eindigt met Hucklebuck-schoenen uit de jaren’50.

Dit zijn de belangrijkste musea in de Triangle, maar hier vind je ook nog het Irish Silver Museum met de geschiedenis van het Ierse zilver van de Vikingtijd tot 1973, moment van toetreding door Ierland tot de EEG; het Irish Museum of time, het klokkenmuseum met ook vroeg Europese exemplaren en het Kings of the Vikings (een 3D virtual reality-ervaring).

Nog even terug naar het Bishop’s Palace Museum. Dit museum ligt aan The Mall, een mooie Georgiaanse straat, die een belangrijke rol in de Ierse geschiedenis heeft gespeeld. Op nummer 33 werd namelijk voor het eerst de Ierse driekleur gehesen op 7 maart 1848. Dit is ook na te lezen op de blauwe plaquette bij nummer 33, waar permanent de vlag hangt.

Christ Curch Cathedral

Deze indrukwekkende kerk staat midden in Waterford, in hart van de Triangle. De grijs-witte kerk uit 1773 staat op de plek van een oude Vikingkerk. De kathedraal is het mooiste 18de eeuwse kerkelijk gebouw in Ierland. De architect, John Roberts, was ook verantwoordelijk voor de Cathedral of the Most Holy Trinity, de oudste katholieke kathedraal van na de Reformatie in Ierland. Deze staat ook in Waterford.

Kristal

Een deel van de geschiedenis van Waterford is ook kristal. Al in 1783 werd er kristal bewerkt. Er waren talrijke bedrijfjes, die zich met kristalbewerking bezighielden. Nu is de bekendste Waterford Crystal. In het House of Waterford Crystal worden rondleidingen gegeven en kan je de collectie bewonderen. Houd er wel rekening mee, dat het een wereldberoemd merk is geworden, mede door de hoge kwaliteit en daardoor erg prijzig is.

En natuurlijk is Waterford een echte Ierse stad met bier. Het populairste biertje is het lokale Metalman Irish Craft Beer. Natuurlijk zijn er ook bierproeverijen om zelf te bepalen wat het lekkerste biertje is.

Curraghmore House

Ligt net buiten de stad en is een weelderig landhuis, waar de 9de markies van Waterford woonde. Het is een schitterend Victoriaans gebouw, maar zeker de gigantische tuin met de oudste brug in Ierland en het tuinhuisje, waarvan de muren bedekt zijn met schelpen uit de hele wereld, is een bezoek waard.

Copper Coast

Voor wie niet zo van cultuur is, dan is de omgeving wellicht iets voor je, zoals de Copper Coast tussen Tramoren en Dungarvan. De 25 km lange kustlijn is vernoemd naar de 19de eeuwse kopermijnen, die lagen. Het mooie gebied met kliffen staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een heerlijk gebied met schitterende uitzichten, stranden, verborgen baaien en leuke dorpjes, zoals het vissersdorp Dunmore East.

Waterford, een leuke (ons onbekende) stad. Mocht je het willen ontdekken, kijk dan voor je gaat even of er niet toevallig een festival is. Het is namelijk echt een stad van allerlei festivals van eten, kunst, muziek tot cultuur.

Wij doen Waterford aan tijdens onze Britse Eilanden cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *