Bern
Niet meteen de eerste stad, waar je aan denkt bij een stedentrip, maar het is een leuke historische stad omringd door de Alpen. Het is niet groot, maar dat is juist de charme.
Bern is de onofficiële hoofdstad van Zwitserland. Ik hoor je denken: ‘Hoezo onofficieel?’ Eigenlijk heeft Zwitserland alleen maar bondssteden (de hoofdsteden van de kantons). Bern wordt als hoofdstad gezien, omdat hier de regering zetelt.
Wat is er leuk aan Bern?
Het oude centrum van Bern is alsof je teruggaat in de middeleeuwen met zijn historische gebouwen. De oude binnenstad staat dan ook op de lijst van de UNESCO-wereldcultuurgoederen. Het meest bijzondere zijn de 6 kilometerlange arcades, die de langste van Europa zijn. Deze winkelpromenades beschermen je tegen de regen/sneeuw, maar ook zomers tegen de volle zon. Een heerlijk plek om te shoppen, maar Bern heeft nog meer.
Bern is ontstaan op een schiereiland in de Aare. Dit kan je goed zien van de verhoogde rozentuin of de 101 meter hoge Münstertoren.
Rozentuin
Is niet alleen een mooi uitzichtpunt, maar ook een lekker punt om even uit te rusten. Als je zo ronddwaalt tussen de vele bloemenperken, zou je niet denken, dat dit ooit een begraafplaats was.
Berner Münster
Is de grootste kerk van Zwitserland. Het is een gotische kathedraal, waar de klokkentoren later werd bijgebouwd. Afgezien van de toren en zijn uitzicht zijn de glas-in-loodramen en de afbeelding van het Laatste Oordeel boven de ingang ook een bezoek waard.
Fonteinen
Vanaf beide uitzichtpunten heb je een mooi uitzicht over de middeleeuwse binnenstad met gebouwen van zandsteen en talrijke fonteinen. Er zijn er meer dan honderd. Bij bijzondere gelegenheden werd een fontein gebouwd, dus eigenlijk de geschiedenis van Bern in fonteinen.
Zytglogge
Vormt het middelpunt tussen al de zandstenengevels en fonteinen. De 13e eeuwse klokkentoren heeft dienst gedaan als uitkijktoren (onderdeel van de vestingwerken), maar ook als gevangenis. De klok geeft niet alleen de tijd aan, maar is ook een astronomische kalender met de stand van de zon, de maan en horoscopen. Elke drie minuten voor het hele uur komen er mechanische figuren in een parade voorbij, zoals de gek, de ridder, de vos, uiteraard een beer en doedelzakspeler.
Voor de klokkentoren staat een van de vele fonteinen, Simsonbrunnen (toont de strijd van de Bijbelse Samson met een leeuw). En aan de linkerkant het huis, waar Albert Einstein woonde.
Kramgasse 49
Het adres van Albert Einstein van 1902 tot 1909 in Bern. Toen hij hier woonde, ontwikkelde hij zijn relativiteitstheorie, E = mc². De theorie, die de begrippen tijd en ruimte definieerde, kan je hier in het handschrift van Einstein zien.
Er zijn nog meer musea in de stad, zoals het Zentrum Paul Klee (moderne kunst) aan de rand van de stad of het historisch Museum, die de geschiedenis van Bern toont vanaf de prehistorie. Voor de chocoladeliefhebber is een bezoekje aan de chocoladefabriek van Lindt in de Wasserwerkgasse zeker een must. De beroemde Toblerone wordt hier nog steeds gemaakt.
Bern, heel verrassend, maar vooral een charmante stad, waar je heerlijk ronddwalend op korte afstand van elkaar de mooiste historische bezienswaardigheden ziet.
Nog even tijd voor een weetje:
Hoe komt Bern aan zijn naam? Bern is een verbastering van Bar (= beer). Volgens de legende is de stad Bern vernoemd naar het eerste dier, dat graaf Berthold doodde op de plek, waar de stad werd gesticht. Vanaf 1191 kreeg de stad haar naam en kom je de beer overal tegen, in het wapen, afbeeldingen in de stad en natuurlijk op de fonteinen. Bern heeft ook sinds 1441 een berenkuil, Bärengraben. De oudste bekende locatie is bij de Käfigturm (gevangenistoren). De plek wordt nog steeds Bärenplatz genoemd. Gelukkig hebben de beren nu een betere plek gekregen met het aansluitende Bärenpark.
Bern is zeker leuk als een stedentripbestemming.
Meer stedentrips vind je hier.