Zeeland

Deze keer blijven wij weer eens lekker in Nederland. Er is een heleboel te doen in Zeeland en wij hopen in deze blog daar een leuke collectie van te laten zien. Maar waar gaan wij beginnen? Laten wij het eerst eenvoudig houden met de stranden. Over de stranden aan de Noordzeekust hebben wij al eerder een blog gemaakt, dus in dit geval verwijzen wij voor informatie je door naar deze blog: Van Cadzand naar Callantsoog

Maar naast strand heeft Zeeland nog veel meer te bieden. Wij beginnen eerst met de leuke Zeeuwse plaatsen. En dan natuurlijk met de hoofdstad,

Zeeland

Middelburg, het kleine Amsterdam van Zeeland

De Zeeuwse hoofdstad komt aan deze naam door de vele monumenten, de meeste van alle Zeeuwse steden. Middelburg was ooit een van de handelssteden van de VOC en dat is nog goed te zien. Er zijn prachtig gerestaureerde monumenten, zoals de Koepoort ( de enige van de acht stadspoorten), maar ook prachtige herenhuizen met mooie namen, zoals de ‘Appelboom’. Dwaal zeker heerlijk rond door de leuke steegjes en over de mooie grachten met de prachtige Spijkerbrug (een witte ijzeren klapbrug) of breng een bezoek aan de Kuiperspoort (een hofje, waar vroeger de Kuipersgilde was gevestigd).

De abdij

Natuurlijk hoort het Abdij van Middelburg ook op het lijstje. Naast de abdij uit de 12de eeuw staat er ook de Koorkerk en Nieuwe Kerk, maar bovenal de ‘Lange Jan’, de 90,5 meterhoge abdijtoren. In het abdij is ook het Zeeuws Museum gevestigd. In het museum is een collectie wandtapijten te bewonderen, maar ook hedendaagse kunst en Zeeuwse mode.

Wij blijven nog even op Walcheren voor meer leuke plaatsen.

Zeeland, blog

Vlissingen

Ligt zo’n kwartiertje rijden verderop. Hier gaat de boot naar Zeeuws-Vlaanderen, maar alleen de boulevard, de langste van Nederland, is al een bezoek waard. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde met grote schepen en het Badstrand, een breed strand tegenover de Evertsenboulevard. De boulevard bestaat uit drie delen, naast de Evertsenboulevard, heb je nog de Bankert boulevard en de Ruyter boulevard. Op de boulevard staat, naast restaurants en terrasjes, de Gevangentoren (een gevangenis uit de 17de eeuw) en het windorgel (van bamboestokken), maar bovenal het standbeeld van Michiel de Ruyter. Mocht je meer willen weten over de maritieme geschiedenis van Vlissingen en Zeeland, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het MuZEEum. 

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is zeker Uncle Beach een bezoek waard. Hier vind je allemaal herinneringen aan de Slag om de Schelde (1944), zoals een bunker en in de Oranjemolen een expositie. En voor de kunstliefhebber is een kunstroute langs de verschillende kunstwerken in Vlissingen.

Veere

Ook een kwartiertje rijden van Middelburg. Veere, een historisch en idyllisch stadje aan het Veerse Meer, een kunstmatig meer ontstaan door de Deltawerken. Het stadje is in de 12de /13de eeuw gesticht en heeft een beschermd stadsgezicht met midden in het historische centrum de gezellige jachthaven. Veere heeft vroeger rijke tijden gehad en dat is te zien aan de mooie historische gebouwen.

Wanneer je langs de oude stadswallen loopt, heb je een mooi uitzicht over Veere en het achterland. Tijdens de wandeling zie je koeien, trekpontjes en oude kanonnen en de ‘Stenen Beer’, een oud bastion uit de tijd van Napoleon.

Van verre zie je ook al de opvallende toren van de gotische Grote Kerk. De kerk heeft een prachtig interieur met mooie kunstwerken en beelden.

Naast de toren van de Grote Kerk heb je ook nog de Campveerse toren, een middeleeuwse toren, die deel uitmaakte van de stadsmuur. Ook het 16de eeuwse stadhuis is een bezoek waard met de bijzondere trapgevel en het interieur is mooi met veel historie. In het voormalig stadhuis aan de markt tref je nu het Museum Veere met veel over de geschiedenis van dit leuke en mooie stadje. De museumwinkel is gevestigd in de Schotse huizen. De Schotse huizen, ‘het Lammeken en de ‘Struijs’ gebouwd in de 16de eeuw door Schotse kooplieden liggen aan de Kaai.

Na drie historische steden is het misschien wel even leuk om naar het strand te gaan, dat doen wij dan natuurlijk wel bij het mondaine Domburg.

Domburg

is een van de oudste badplaatsen van Nederland. In de 19de eeuw werd het echt een kuurplaats met zeebaden en de gezonde zilte lucht. Domburg heeft brede stranden en mooie zandduinen en dit samen met de mooie lichtval, werd Domburg ook een schildersdorp, waar onder meer Jan Toorop en Piet Mondriaan schilderden. De Mondriaanroute met een lengte van 5 kilometer brengt je langs de mooiste plekken van Domburg. Ook heel geliefd bij Mondriaan was de Manteling, een 700 hectare groot natuurgebied tussen Domburg en Oostkapelle. Hier ligt o.a. kasteel Westhove, een romantisch kasteel (niet meer in originele staat), dat nu in gebruik is als hostel en waar in de orangerie het natuurmuseum Terra Maris is gevestigd.

Wij verlaten Walcheren en gaan nu naar Zuid-Beveland met de hoofdplaats Goes.

Goes

Goes heeft veel kanten, van middeleeuwse straten tot veel leuke winkels, die Goes echt een winkelstad maken. Ook Goes heeft een beschermd stadsgezicht en dat is duidelijk wanneer je de Stadshaven ziet met de mooie pakhuizen aan de kade. De straatnamen van Goes zeggen veel over de stad, zoals over de vroegere handel met de Bierkade, Turfkade of Vlasmarkt en Beestenmarkt.

Ook leuk is het smalste straatje van Goes, het Vuilstraatje. Aan de stadspoort, grachten en stadswallen is nog goed te zien, dat Goes ook een vestingstad was. Het hart van de stad wordt gevormd door de Grote Markt met het monumentale stadhuis, de Grote Kerk en veel winkels en terrassen. Een heerlijk plekje om even tot rust te komen na de drukte van de Grote Markt is de Manhuistuin, een hofje wat een oase van rust biedt.

Wij hoppen over naar een volgend eiland, Schouwen-Duiveland voor een bezoek aan Zierikzee.

Zierikzee, een echte havenstad met ook weer een rijke historie, die teruggaat tot de 10de eeuw. In de 13de eeuw kreeg het al zijn stadsrechten. Het oude centrum heeft niet meer volledig zijn stadsmuur, maar waar deze niet meer is, is nu het slingerbos met oude resten van de stadsmuur. Er zijn ook nog stadspoorten, Nobelpoort, Noordhavenpoort en Zuidhavenpoort, die de mooiste van de drie is. De Noordhaven- en Zuidhavenpoort vormen samen met de Houten Klapbrug de toegang tot de oude haven.

Tussen alle mooie historisch gebouwen van Zierikzee valt zeker het 16de eeuwse stadhuis op, waar ook het Stadhuismuseum is. De Dikke toren is het hoogste gebouw van Zierikzee. De toren, die eigenlijk de Sint-Lievensmonstertoren heet, is 62 meter hoog, maar heeft een basis van 16×16 meter. Dan nog even het oudste huis, Huis de Haene, een koopmanshuis aan de Meelstraat uit de 14de eeuw. En ook hier een hofje, Sint Jacobshofje, waar de oude vismijn is.

Tot slot naar Zeeuws-Vlaanderen, waar wij langs gaan bij Sluis en Hulst.

Sluis,

een vestingstad aan de grens met België. Het bourgondische middeleeuwse Sluis is een gezellige combinatie van leuke winkels, restaurants en historie. De Wallen van Sluis werden in de 14de eeuw aangelegd. Hiervan zijn de Stenen Beer, de Waterpoort, Zuid- en Oostpoort nog te zien. Er loopt hier een mooie route van zo’n 4 kilometer.

Sluis heeft als enige plaats in Nederland een belfort, een middeleeuwse klokkentoren en hier is heel passend een museum met de geschiedenis van Sluis gevestigd. In het centrum van Sluis kom je nog een museum, het grappige Museum Bizarium met creatieve, maar vooral vreemde uitvindingen.

En dan nog even naar het andere vestingstadje van Zeeuws-Vlaanderen, Hulst, de stad van Reynaert de Vos*, die hier bij de Gentse Poort staat. Wil je meer over Reynaert de Vos weten of over de geschiedenis van Hulst en omgeving, breng dan een bezoek aan het Streekmuseum De Vier Ambachten.

In Hulst kan je niet om de 13de eeuwse Sint-Willibrodusbasiliek met zijn 60 meter hoge toren heen. In de basiliek heb je prachtige kunstwerken, waaronder de Piéta (beeld van Maria met het dode lichaam van Christus). Ook zijn er prachtige gebrandschilderde ramen. Maar bovenal kan je heerlijk ronddwalen in Hulst.

Wij laten Zeeland met al zijn leuke plaatsen even rusten en komen volgende week hier weer terug met natuurlijk de Deltawerken, maar ook prachtige natuurgebieden en hoe toegankelijk is Zeeland.

‘*’Van den Vos Reynaerde is een dierenepos over goed en kwaad. Alle figuren in het verhaal zijn dieren en gaat over eigenbelang, ijdelheid, hebzucht en jaloezie.

Zoek je rolstoeltoegankelijke accommodaties in Zeeland? Kijk dan eens hier: Aangepaste accommodaties in Zeeland

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *