Luxemburg
Luxemburg Stad hebben wij al in een eerdere blog besproken: Toegankelijk Luxemburg
Dit keer gaan wij voor de kastelen (wist je dat er 75 kastelen in Luxemburg zijn?) en de mooie natuur, zoals Klein Zwitserland.
Wij bezoeken leuke oude plaatsjes met mooie kastelen gecombineerd met de mooie natuur van Luxemburg.
Wij proberen dit zoveel mogelijk van noord naar zuid te doen.
Clervaux
In noorden komen wij als eerste Clervaux tegen. Het dorpje met een mooi wit kasteel gelegen in een bosrijk dal. Het kasteel ligt iets hoger dan het dorp en is een van de mooiste van Luxemburg.
Hier lagen in de Tweede Wereldoorlog de slagvelden van de Slag om de Ardennen. Het kasteel is hierbij voor het grootste deel verwoest, maar nu herbouwd en het herbergt een museum over de Slag om de Ardennen. Mocht je erg geïnteresseerd zijn in deze veldslag, dan moet je zeker ook naar het Bastogne War museum (Bastogne, België) niet zo ver hier vandaan.
In het kasteel is ook een expositie met maquettes (schaal 1:100) van Luxemburgse kastelen. Kan je alvast bedenken welke je wil gaan bekijken.
Ook een bezoek aan de Abdij van Clervaux, dat ook hoger ligt dan het dorp, is zeker de moeite waard. De Benedictijnse Abdij is een prachtig gebouw, waar de kerk en crypte gratis te bezoeken zijn. Ook is er een tentoonstelling over het kloosterleven van de monniken. Je kunt naar boven lopen (een half uur) met prachtig uitzicht, maar het is ook per auto te bereiken.
Vianden
Ook in het noorden met weer een prachtig kasteel, dat boven de stad uitsteekt. Het kasteel is zelfs een periode van ons koningshuis geweest. Het mooie kasteel kan bezocht worden. Het ligt op een heuvel, maar je kan met de auto tot bij het kasteel rijden en daar ook parkeren. Heel leuk en met mooi uitzicht is de tocht per kabelbaan naar het kasteel. Aan de boulevard langs de Our staan ook prachtige oude gebouwen, maar ook leuk zijn de smalle straatjes. Vianden en het kasteel worden een schilderachtig geheel.
Bourscheid
Wij gaan nu wat westelijker en komen in het mooie Bourscheid. Wij zijn nog steeds in de Ardennen met zijn prachtige bossen en hoe kan het ook anders: een kasteel. Dit keer het grootste van Luxemburg, 12.000 m2. Het kasteel is gebouwd in het jaar 1000 met elf grote en kleine torens op de muren. Het steekt boven het dal van de Sûre uit en geeft je mooi uitzicht over het hele dal. Ontdek zeker de geschiedenis van dit bijzondere kasteel.
De omgeving, waarin wij rondrijden, bestaat uit ruige dalen, hoogvlaktes en bossen. Waarschijnlijk ken je het als de Ardennen of misschien wel de Luxemburgse Ardennen, maar eigenlijk heet het noorden van Luxemburg, Éislek. Voor fanatieke wandelaars een bekend wandelgebied. Wij blijven nog even hier en gaan naar:
Esch-sur-Sûre
in het noordwestelijke deel van Luxemburg en ja hoor weer een kasteel. Nou ja, eigenlijk een ruïne van een kasteel. Het dorp ligt aan de oever van de rivier de Sûre. De ligging van het dorp was erg geïsoleerd en in de negentiende eeuw is er een tunnel aangelegd om het te verbinden met de buitenwereld.
Esch-sur-Sûre heeft een erg mooi historisch centrum met oude smalle straatjes, witte huizen met leistenen daken en een heel mooi raadhuis, maar de belangrijkste bezienswaardigheid is de kasteelruïne, wat ‘s avonds mooi verlicht is.
Op 1 kilometer van Esch-sur-Sûre ligt het stuwmeer (3,8 km2) Lac de Haute-Sûre, tussen bossen, moerassen, steile rotsen en heidevelden. Een prachtig uitzichtpunt hier in de buurt is Belvédère De Burfelt met een hoogte van 70 meter en een fantastisch uitzicht. Het stuwmeer is het hart van het natuurpark Haute-Sûre.
Larochette
Wij gaan nu richting het volgende natuurgebied ‘Klein Zwitserland ‘. Larochette, in het midden van Luxemburg, is een pittoresk dorpje met ruïnes van een middeleeuws kasteel, maar vooral een gezellig centrum, Place Bleech, met terrassen en restaurantjes. Larochette ligt aan de rand van het Müllerthal met zijn sprookjesachtige rotsen.
Klein Zwitserland, Müllerthal
Je komt hier in een gebied met rotspartijen, kronkelende beekjes, bijzondere zandsteenformaties, ravijnen en holen. Het gebied ademt geheimzinnigheid uit en natuurlijk heeft zo’n gebied allerlei sagen en legenden.
Door het gebied loopt de 112 km lange Müllerthal Trail, waarbij de route uit 3 lussen, één van 36 en 2x 38 km, bestaat.
Bij het dorp Müllerthal ligt de bekendste bezienswaardigheid van Klein Zwitserland, de Schiessentümpel waterval. Vanaf de parkeerplaats is een kort pad naar de waterval, die met de met mos begroeide stenen brug op de achtergrond echt sprookjesachtig is.
Zeker een bezoek waard is de Kalktufbron aan de W7 , waar kristalhelder water over een met mos begroeide richel.
Er zijn ook rolstoeltoegankelijke wandelpaden, zoals het blotenvoetenpad (in Medernach), het wandelpad in het bos Ierelchen en het Vitaliteitpad (beide bij Echternach).
Naast al dit natuurschoon liggen er ook leuke plaatsjes rond dit gebied, zoals:
Beaufort
Hier heb je zelfs twee kastelen in één keer, een middeleeuwse burcht aan een idyllische vijver met een rotswand op de achtergrond en een kasteel uit de renaissance, dat iets verderop ligt. Dit slot kan alleen onder leiding van een gids bezocht worden. Je krijgt wel na de rondleiding een proeverij van de Casséro-likeur, een likeur van zwarte bessen met een hoog vitamine C gehalte.
Echternach
De oudste stad van Luxemburg, gelegen aan de Sûre. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Luxemburg. Het stadje heeft een gezellig marktplein, Place du Marché met gekleurde historische huizen, gezellige winkeltjes en restaurantjes. Echternach had meer dan 1000 jaar oud geleden al een stadsmuur. Van de oorspronkelijke muur van 2 kilometer lang, 20 torens en 4 poorten, is een groot stuk vernield, maar langs de Sûre kan je er nog heerlijk langs wandelen. Je kan zelfs slapen in één van de twee overgebleven torens.
Maar de bezienswaardigheid van Echternach is de heilige Willibrordus, die begraven ligt in de Abdij, die hij in 698 stichtte. Mee over zijn leven ontdek je in het Abdijmuseum. Vergeet ook de Orangerie niet.
Wij zijn te laat voor de beroemde springprocessie, maar mocht je met Pinksteren in de buurt zijn, ga dan zeker op de dinsdag na Pinksteren kijken. Deze processie gaat een soort dansend door de straatjes van Echternach ter ere van Willibrordus en wordt al sinds de Middeleeuwen gedaan. Tot 1947 was het 3 stappen vooruit en 2 terug, maar omdat dit zo chaotisch was, zijn de deelnemers nu met witte zakdoeken met elkaar verbonden en springen in de maat op een soort polkamuziek afwisselend op hun linker- en rechtervoet. Wij weten niet of dit minder chaotisch is, maar wel bijzonder en leuk om te zien.
Mocht je nog geen genoeg hebben van de Luxemburgse kastelen, dan hebben wij nog de route door de Vallei van de Zeven kastelen, van Mersch naar Koerich (27 kilometer). Je kunt ze bijna vanuit de auto verkennen. De kastelen kunnen niet bezocht worden, maar je hebt mooie uitzichtpunten op de kastelen en omgeving. Je begint bij het kasteel van Mersch, dan volgt die van Schoenfels, Ansembourg ( het nieuwe en oude kasteel) Hollenfels, Septfontaines (bezoek dit mooie dorp zeker ook)en natuurlijk dat van Koenrich, enkel nog een ruïne.
En tot slot nog wat mooie natuur met:
Het land van de Rode Aarde (Minett)
In het zuiden van Luxemburg, waar vroeger ijzererts werd gewonnen. Nu heb je er prachtige rode rotsen en zandpaden met bossen, beekjes en meertjes. Mocht je meer informatie over de geschiedenis van dit gebied, dan kan je terecht in het informatiecentrum in Esch-Sûre-Alzette.
En als allerlaatste het gebied van de Moezel. De Moezel is in Luxemburg bijna 40 kilometer lang en vormt de natuurlijke grens met Duitsland. Het gebied heeft steile wijngaarden, mooie valleien en leuke plaatsen, zoals Grevenmacher, Remich, Schengen en Mondorf-les-Bains. Van Schengen tot Wasserbilig loopt hier zelfs een echte wijnrode, Route du Vin (40 kilometer), waar de wijnhuizen je graag ontvangen voor een wijnproevers.
Luxemburg, waarin een klein land groot kan zijn.
Ben je opzoek baar een aangepaste accommodatie in Luxemburg? Kijk dan eens op: Aangepaste accommodaties in Luxemburg.