Keulen

Vandaag in onze blog weer eens tijd voor een stedentrip. Dit keer houden wij het in de buurt en gaan wij even bij onze oosterburen langs.

Keulen bij velen bekend als de stad met kerstmarkten ( er zijn er meer dan 6), maar Keulen is veel meer dan een kerstmarktstad. Het is een van de oudste steden van Duitsland. Er woonden in de steentijd al mensen, maar echt vorm kreeg dat pas met de komst van de Romeinen in 36 v. Chr.

Even een leuk weetje: de moeder van de beroemde en beruchte keizer Nero is in Keulen geboren.

De hoogtijdagen van Keulen waren de Middeleeuwen. Dit kwam vooral door de mooie ligging aan de Rijn. De hoogtij is nog terug te zien in de Altstadt, het historische centrum van Keulen. Laten wij daar maar meteen beginnen.

Keulen

Altstad

Dit is het leukste en oudste deel van Keulen met zijn smalle straatjes, waarvan sommige met kasseien. Hier vind je natuurlijk ook de mooie beroemde Dom, die al van ver te zien is. Rond de Dom is het een voetgangersgebied met winkels, terrasjes en restaurants. Een goede plek om een tijd te verblijven, maar er is nog meer te doen. Er zijn diverse musea, zoals het Ludwig museum, maar ook leuke pleinen, zoals de Alter Markt, waar de bekendste kerstmarkt wordt gehouden. Neem zeker de tijd om heerlijk rond te dwalen in deze leuke Keulse wijk.

Dom van Keulen

de grootste kathedraal van Duitsland heet voluit Hohe Domkirche St. Petrus. De bouw van de kathedraal begon al in de 13de eeuw in de gotische stijl, in de 15de eeuw kwam de bouw eeuwen stil te leggen en werd de kerk uiteindelijk in 1880 in neogotische stijl voltooid. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd de dom als oriëntatiepunt door de Amerikanen gebruikt. Toch heeft de kathedraal, die door 14 zware luchtbommen is geraakt, geen desastreuze schade opgelopen. Wel heeft de restauratie vele jaren geduurd en was in 1956 grotendeels klaar. Sinds 1996 staat deze prachtige kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dom van Keulen

De Dom is een pelgrimskerk, omdat hier in een gouden schrijn de stoffelijke resten van de drie Wijzen (Koningen) uit het Oosten zouden liggen.

De kathedraal is enorm, gebouwd in de vorm van een kruiskerk met bijna 145 meter aan lengte en een breedte van 86 meter. De beide torens zijn 157 meter hoog (de noordtoren is 7 cm hoger dan de zuidtoren), dat zijn 509 treden tot 97 meter (hoger kan je niet).
Naast de gouden schrijn met relikwieën moet je zeker de gebrandschilderde ramen bekijken.

Keulen, Dutisland

Stapelhäuser

In de smalle straatjes van de Fischmarkt staan deze huizen met kleurrijke gevels. Hier werd in de Middeleeuwen de goederen opgeslagen. Keulen had namelijk het Stapelrecht. Dit recht bepaalde, dat alle schepen, die langs Keulen voeren, enkele dagen in de stad moesten liggen om goederen te verkopen. Ook de Alter Markt en Heumarkt zijn hierdoor ontstaan.

Als je toch op de Alter Markt bent, loop dan zeker langs het Rathaus (stadhuis). Je kan het niet bezoeken, maar het is bijzonder met zijn 61 meter hoge toren met een klokkenspel van 45 klokken (samen wegen zij 4 ton). Het klokkenspel speelt om 9, 12, 15 en 18 uur. Er staan op de toren 124 beelden van personen uit de geschiedenis van Keulen.

Musea in de Altstadt

Museum Ludwig, een museum voor moderne kunst met kunst uit 20e en 21e eeuw, zoals PopArt en Surrealisme. Het heeft vooral collecties van Picasso, Andy Warhol en Roy Lichtenstein.

Romeins-Germaans museum ligt naast de Dom op de resten van een Romeinse stadsvilla en heeft een uitgebreide collectie van vooral de Romeinse tijd tot aan de Middeleeuwen. Bijzonder is het Dionysusmozaïek.

Beide liggen langs de Rheinpromenade.

Rheinpromenade

Mocht je na een bezoekje aan de Altstadt even rustig ergens willen zitten, dan heb je de promenade aan beide zijden van de Rijn met grasvelden, picknickplekken, maar ook terrasjes.

Vanaf de promenade heb je een mooi uitzicht op de stad en de rivier. Het mooiste uitzicht heb je van de Hohenzollern brug. Er komen dagelijks meer dan 1200 treinen over deze stalen spoorbrug met wandelpad.

Duitsland, Keulen

Met mooie uitzichtpunten:

Kölner Seilbahn

Geeft natuurlijk ook een prachtig uitzicht over deze mooie stad. In 6 minuten tijd zweef je over de Rijn (oversteek van 930 meter) van Kölner Zoo naar het Rheinpark.

Het dak van de Köln Triangle

Het mooiste uitzicht vanaf het observatiedek van een 103 meter hoog kantoorgebouw.

Belgisches Viertel

Het Belgisch Kwartier is een andere leuke wijk in Keulen om te bezoeken. In deze trendy wijk verwijzen de straatnamen naar Belgische provincies of steden. In deel van Keulen heb je statige herenhuizen, maar het is vooral leuk voor shoppers onder ons. Het is een compacte wijk, dus alles is goed te voet te doen. Er zijn hier veel leuke boetiekjes, vintage winkels en concept stores. Het gezelligste is het rond het Brüsseler Platz. Uiteraard zijn hier ook tal van restaurantjes.

Ook straten met Nederlandse namen net buiten het Belgisch kwartier.

Heel leuk is het Stadtgarden aan de Venloer Strasse, het oudste park in Keulen, waar je heerlijk na het winkelen kunt relaxen in een mooie groene omgeving.

Of loop via de Brabanter en Maastrichter Strasse naar de Hahnentor, een van de Middeleeuwse bouwwerk van Keulen. De toegangspoort is een van de vier bewaard gebleven poorten van Keulen.

Keulen met de rolstoel

Rheinaufhalen

Is het nieuwe Keulen direct aan de Rijn. In deze voormalige haven, dat nu een jachthaven is, zie je de moderne architectuur naast omgebouwd historische panden. Rond de Holzmarkt is het leuk met de oude Malakoffturm uit de 19de eeuw en even verderop (over de brug) het Imhoff-Schokoladenmuseum, waar je ook chocola kunt proeven. Vanaf het museum loop je het schiereiland op de Kranhäuser, kantoren en huizen afgewisseld met restaurants.

En tot slot nog voor iedereen van voor 1980: 4711 echt Keuls Water. Het Keuls Water werd gemaakt op huisnummer 4711 en kreeg zo haar naam. Mocht je meer willen weten over deze ouderwetse eau de cologne, dan moet je naar de Glockenstrasse nr. 4, waar het Duftmuseum staat.

Wij hopen, dat jullie met deze blog een indruk hebben gekregen van wat Keulen leuk maakt, naast zijn kerstmarkten.
Wil je meer blogs lezen over Duitsland? Lees dan eens onze blog over : Toegankelijk Berlijn, Duitsland, de Eifel,Koblenz en Cochem.
Ben je opzoek naar aangepaste accommadaties in Duitsland? Kijk dan een op: Aangepaste accommodaties in Duitsland.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *