Zijn onze Waddeneilanden rolstoeltoegankelijk?
Na de toegankelijkheid van de Noordzeestranden gaan wij nu naar de Waddenzee.
Alle Waddeneilanden hebben rolstoelvriendelijke/-toegankelijke voorzieningen voor hun stranden.
Bij ons rondje langs de stranden houden wij het oude vertrouwde ezelsbruggetje TVTAS aan.
Texel
Het strand van Texel kent een onderverdeling in strandpalen. De strandpalen zijn eigenlijk hectometerpaaltjes. De paaltjes met een witte kop zijn de kilometerpaaltjes en hebben een nummer. De eerste Texelse strandpaviljoen heeft nummer 6. Hoezo nummer 6? Paal 1, de officiële eerste strandpaal staat namelijk in Den Helder. Van daar tot het zuiden van Texel is 6 kilometer water.
Waar is rolstoeltoegankelijk strand?
Bij de strandpalen 9 en 12, die bij Den Hoorn horen is het strand rolstoelvriendelijk. Strandpaviljoen Paal 9 is ook een begrip bij de Texelaren en je kunt hier heerlijk genieten van de ondergaande zon. Strandpaviljoen 12 heeft een Ibiza-achtige sfeer.
Bij beide strandpalen is er een verhard toegangspad naar het strand met op het strand betonplaten om iets verder het strand op te rijden met de rolstoel. Deze platen liggen er niet van medio oktober tot eind mei. Natuurlijk kan je dan nog wel gebruik maken van het verharde pad.
Er zijn hier ook standaard strandrolstoelen, die je maximaal 2 uur mag gebruiken. De strandrolstoelen staan tijdens opening van de strandpaviljoens buiten.
Dit geldt ook bij de strandpalen 20 (bij de Koog) en 28 (bij Cocksdorp), die ook bereikbaar zijn via een verhard pad en betonplaten op het strand hebben. Het verharde pad is bij beide wel stijl. Hier heb je ook de extra mogelijkheid om een elektrische strandrolstoel te huren.
Naast deze vier strandpalen heb je ook een verhard toegangspad naar het strand en betonplaten op de stranden: 12, 15, 17, 21 en 33.
Een aangepast toilet is naast bij de strandpaviljoens 9 en 12 ook bij de paviljoens 15 (ook wel Westerslag), 17 en 28.
Ook leuk is het verharde pad over de duinen tussen paal 20 en paal 19,5, het Zeereeppad. Vanaf dit pad over de duinen heb je een prachtig uitzicht over het strand en de zee.
En vanuit de auto is dit ook mogelijk bij de vuurtoren bij het Waddenstrand De Hornt, niet ver van Oudeschild.
Vlieland
Op Vlieland heb je twee strandpaviljoens, waarvan strandpaviljoen ‘t Badhuys rolstoeltoegankelijk is. De opgang naar het strand is via de Badweg. Het strand is er groot en breed. Harry’s Beach Essentials verhuurt hier strandrolstoelen, waaronder ook een elektrische.
Het paviljoen heeft een invalidenparkeerplaats. Maar het eiland is toch autovrij? Ja, maar als je in bezit bent van een invalidenparkeerkaart kan je ontheffing aanvragen bij de gemeente Vlieland.
Het restaurant is drempelloos en ligt op de begane grond. Er is ook een invalidentoilet, ruim genoeg voor een handbewogen rolstoel, wat krap voor een elektrische versie.
Terschelling
Heeft ook een heerlijk breed strand, dat rolstoelvriendelijk is. Er zijn vanaf het voorjaar tot eind oktober strandrolstoelen te huur. Dit kan bij strandpaviljoen West aan Zee (paal 8), strandpaviljoen Zandzeebar in Formerum, Heartbreak hotel bij Oosterend en strandpaviljoen de Branding bij Midsland aan zee.
Er is ook nog een rolstoelpad (2,5 km lang) in het bos- en duingebied. Het start bij paviljoen de Walvis (West-Terschelling) en gaat over het Seinpaalduin met een mooi uitzichtpunt.
Natuurlijk is het ook mogelijk om een huifkartocht over het strand, door de duinen en langs de cranberryvelden te maken.
Ameland
Heeft ook verschillen strandrolstoelen, die kosteloos gebruikt kunnen worden. Je hebt de allround Jutter met ballonbanden, maar ook de Tiralo. Deze heeft een trekstang en de gele armleuningen, die dienst kunnen doen als drijvers, zodat je ermee in zee kunt gaan.
Bij iedere bad-strandopgang/strandpaviljoen staat 1 Jutter. De Tiralo staat bij de strandovergang van Hollum, Nes en Buren.
Ook zijn er elektrische strandrolstoelen. Deze zijn te vinden bij Strandhotel Buren aan Zee, Landal Ameland State (Nes) en Sier aan Zee (Holllum).
In tegenstelling tot de Jutter en de Tiralo kan je deze wel reserveren.
Ook op Ameland kan je een heerlijke tocht over het strand maken. Dit wordt gedaan met de rolstoeltoegankelijke Strandexpress.
Schiermonnikoog
Op het strand van Schiermonnikoog kan ook gebruik worden gemaakt van strandrolstoelen. De rolstoelen met extra brede banden staan bij strandovergang Badweg en strandovergang het Badstrand. Bij strandovergang Badweg is ook een elektrische strandrolstoel aanwezig.
Met de elektrische strandrolstoel is het mogelijk om zonder hulp van anderen zelf op het strand te rijden. Dit biedt de gebruikers extra vrijheid.
Ook hier zijn tochten over het strand met een huifkar of de Balgexpres (hier is beperkt plaats voor een opgevouwen rolstoel).
Je ziet ook aan het strand van onze Waddeneilanden zijn er veel rolstoelvriendelijke/-toegankelijke mogelijkheden.
Wil je meer lezen over de Waddeneilanden? Lees dan eens onze blog: Texel versus Ameland
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie op een van de eilanden? Kijk dan eens op: Aangepaste accommodaties – Nederland – Waddeneilanden of op: Landal – Rolstoelaangepaste vakantiehuisjes