Bon Bini Curaçao

Laten we meteen met de taal beginnen. Bon Bini betekent welkom en is net, als bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) en bon nochi (goedenavond) Papiaments. Het Papiaments is een taal, die ontstaan is uit Afrikaans, Frans, Engels, Portugees, Nederlands en Spaans. De naam komt van het woord ‘papia of papear’, wat brabbelen betekent.

Rolstoelvakantie Willemstad

Willemstad

De hoofdstad met zo’n 140.000 inwoners, dat ongeveer een kwart van het hele eiland beslaat. Het hart van Willemstad ligt rond de wijken Punda, Pietermaai, Otrabanda en Sharloo, waarbij de Handelskade het beroemde plaatje geeft met de prachtig gekleurde gevels. Achter de Handelskade beginnen de winkels in de Herenstraat, Breedestraat, Madurostraat en op het Gomezplein. Dit maakt allemaal onderdeel uit van de wijk Punda, het oudste deel van de stad met veel historie, zoals het Fort Amsterdam en het Post Museum.

Hier ook de beroemde Koningin Emmabrug, oftewel de pontjesbrug. De langste drijvende brug ter wereld, 170 meter lang en drijvend op 16 pontonboten en de brug gaat ook nog open. Wanneer de brug open is, kan je gratis met de veerboot naar de overkant. Sinds 1974 is er ter ondersteuning ook nog de Julianabrug met een mooi uitzicht op Willemstad.

Naast een drijvende brug is er om de hoek bij de Handelskade ook een drijvende markt, in het Waaigat aan de Sha Caprileskade, waarnaar Venezolaanse handelaren de oversteek maken om verse groenten, fruit en vis te verkopen. Een gezellig gebeuren met vrolijk gekleurde zeilen. Verderop heb je ook nog de Ronde Markt of New Market met eveneens groenten en fruit, maar ook allerlei hapjes en snuisterijen.

Otrabanda

Een wijk, die in opkomst is, is Otrabanda, van Punda gescheiden door de Koningin Emmabrug. In deze voorheen verpauperde wijk zijn nu luxe en hippe winkels te vinden. Je kan prima winkelen in het Riffort uit 1828. Het mooiste deel van de wijk is bij Kura Hulanda, waar ook het gelijknamige museum ligt over de slaventijd met een sculpturentuin met archeologische voorwerpen. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer geschiedenis, breng dan een bezoekje aan het Maritiem Museum in Punda met 500 jaar historie over Curaçao en alles eromheen.

Nog even naar de wijk Pietermaai met zijn mooie gekleurde gebouwen en leuke restaurantjes en nu verder het eiland op

Christoffelpark

Is het grootste nationale park van Curaçao en beslaat een deel van de noordwestelijke punt van het eiland. In het natuurpark zijn er meerdere routes, ook voor de auto. Er zijn ook wandelroutes van zo’n half uur tot anderhalf uur. De klim naar de top van de Christoffelberg, 372 meter, duurt zo’n 2 à 3 uur, maar voor de moeite krijg je een schitterend uitzicht.

Curaçao rolstoelvakantie
Vakantie met rolstoel Curaçao

Grotten van Hato

Liggen in het noorden van Curaçao en laten zien dat het eiland ooit onder de zeespiegel lag. Rond onze jaartelling zijn de grotten bewoond door de Ararwak indianen. Hiervan zijn de rotstekeningen het bewijs. De grotten werden tijdens de slavenhandel ook als schuilplaats gebruikt. Een rondleiding door de grotten duurt ruim een half uur, tot 40 minuten. Houd er wel rekening mee dat het er erg warm is met een hoge luchtvochtigheid.

Zoutpannen van Jan Thiel

In de tijd van de West Indische Compagnie waren deze heel belangrijk, een reden voor Nederland om te koloniseren. Er wordt nu geen zout meer gewonnen en is het gebied bevolkt door flamingo’s.

Nog veel meer dieren op Curaçao.

Leguanen
De groene of Amerikaanse leguaan is de grootste hagedis en die zie je overal, vooral genietend van de zon op de grond of op takken van bomen.

Zeeschildpadden
Te zien tijdens het snorkelen of duiken, zeker te zien bij Playa Piskado, Playa Lagun en Klein Curaçao.

Dolfijnen
Wilde dolfijnen kan je spotten tijdens een boottocht, waarbij je bij een grote kans maakt bij Klein Curaçao, maar ook vanaf de kust bij Pietermaai.
Straks meer over dolfijnen, maar nu eerst even naar Klein Curaçao.

Curaçao, aangepaste vakantie
zeeschildpad Curaçao

Klein Curaçao

Is een klein onbewoond eiland op zo’n 12 kilometer (hemelsbreed) van het grote eiland. Vanaf de haven van het Spaanse Water is het 27 kilometer varen, zo’n 1,5 tot 2 uur. Het eiland is 2 km2 groot, maar een paradijs met spierwitte stranden en azuurblauwe zee en natuurlijk palmbomen. Leuk voor een dagexcursie. Je hebt er nog een vuurtoren en aan de andere kant willen nog scheepswrakken. Een heerlijk gebied om van het strand te genieten, te duiken of te snorkelen.

Mambo Beach Boulevard

Aan het Sea Aquarium Beach is een mooie combinatie van strand, shoppen, uitgaan en activiteiten met natuurlijk het Sea Aquarium. Het aquarium ligt direct aan zee en is uniek door het open watersysteem in de verblijven. Er wordt constant zeewater door de aquaria gepompt. Je kan er ook flamingo’s, langoesten, zeeleeuwen en natuurlijk dolfijnen zien.

Dolphin Therapy & Reserarch Center

Ligt binnen het Sea Aquarium en biedt een therapieprogramma met dolfijnen voor kinderen met een aandoening.

Stranden

Naast het Mambo Beach kent Curaçao meer stranden, vooral aan de zuidkant van het eiland. Voor iedereen wat wils, zoals Playa Kalki, een van de mooiste stranden van Curaçao met fijn zandstrand en mooi gelegen tegen de kliffen of Playa Porto Mari om te snorkelen. Je kan ook goed snorkelen of duiken bij Klein Curaçao. Ook zijn er veel duiklocaties met scheeps- en vliegtuigwrakken en koraalrif. Je kan zelfs op Curaçao je duikbrevet halen.

Curaçao, dolfijnen

Er is genoeg te doen in dit stukje Caribisch Nederland.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *