Luik

Vandaag zijn wij weer in België. Dit keer in Luik, dat veel mensen kennen als plaats, waar je langs rijdt op weg naar het zuiden. Eigenlijk is het jammer, dat je hier dan geen stop maakt of eens een paar dagen heen gaat, want het is een echt heel leuke stad. Wanneer je langs Luik rijdt, dan lijkt het een grauwe, saaie en onaantrekkelijke stad, maar laat je verrassen.

De oude Stad

Luik is net als ons Maastricht al bewoond door de Romeinen. De stad heeft ook een band met Maastricht, doordat de Bisschoppen van Maastricht onder andere de kathedraal hebben laten herbouwen. Dit deel van Luik is zeker een bezoek waard.

Wij gaan even een wandeling in de stad maken en je zal zien er is voor iedereen wat leuks.

Luik rolstoelvakantie

Het Treinstation Luik-Guillemins

Een treinstation? Ja zeker en ook nog een heel modern treinstation, maar zeker de moeite waard. Door de Thalys moest er een nieuw station komen, omdat het oude niet meer voldeed. Het is een prachtig voorbeeld van de hedendaagse architectuur geworden met een combinatie van staal, glas, wit beton en Belgisch blauw hardsteen. Het pronkstuk is de overkapping met een lengte van maar liefst 160 m en 35 m hoog. Hier zit ook het VVV en veel leuke winkels en restaurants.

Botanische tuin

In de botanische tuin, een bosrijk park, staan mooie serres in Victoriaanse stijl met meer 5.000 planten. Een aantal stammen af van de planten, die hier in de 19de eeuw werden geplant.

Sint Jacobskerk

Of Église Saint-Jacques is een prachtige kerk uit de 12de eeuw. Bekijk zeker het interieur met de mooie gebrandschilderde ramen, waarvan ook enkele modern zijn. In de kerk staan mooie kunstwerken, waaronder beelden in de barokstijl van Jean Del Cour, de ‘Luikse Bernini’.

sintpaul, Luik rolstoelvakantie
Rolstoelvakantie Luik

Sint Pauluskathedraal

Is de hoofdkerk van het bisdom. Het is gebouwd in de gotische stijl van de 13e-15e eeuw en later is daar nog wat neogotiek aan toegevoegd. De gewelven met kruisbogen zijn mooi beschilderd en de gebrandschilderde ramen zijn prachtig, net als het altaar trouwens. Er zijn veel mooie stukken in de kathedraal, die deel uit maakt van de Sint Lambertuskathaal, die werd verwoest tijdens de Franse revolutie. (zie ook Sint Lambertusplein)

In de kloostergang van de kathedraal ligt de schatkamer van het oude Prinsbisdom Luik, met o.a. de “Relikwieënkast van Karel de Stoute”, de kazuifel van David van Bourgogne, het maasivoor van de Drie Opstanden en de Maagd met vlinder.

Cité Miroir

Is een zwembad uit 1942. Het is in een modernistische stijl, dat in de Duitse architectuur bekend staat als Bauhaus, gebouwd. Het zwembad is gesloten, maar nog deels intact en doet nu dienst als een cultureel centrum. Bijzonder om te zien.

Sint Lambertusplein

Hier stond de Sint Lambertuskathedraal. Op de plek van de kathedraal staat het Archéoforum, waar je onder de fundering van de kathedraal kan kijken. Hier is ook de oudste bewoonde plek van Luik, een Romeinse villa, ontdekt.

montagne de bueren

Montagne de Bueren

Oftewel de Buerenberg, een helling naar de Citadel van Luik. Deze trap, aangelegd in 1881, heeft 374 treden en overbrugt daarmee het hoogteverschil van 67 meter. De straat is 260 meter lang en genoemd naar een van de aanvoerders tijdens de Slag om Luik uit 1468.

Hors-Château

Ligt bij de Montagne de Bueren is een heel mooie straat met eeuwenoude huizen uit de 17e en 18e eeuw, sommige met opvallend rijke ornamenten. Leuk zijn de smalle steegjes, die aan deze straat grenzen. Je kan hier heerlijk ronddwalen.

Vakantie met rolstoel Luik
Toegankelijk Luik

Les coteaux de la citadelle

de “hellingen van de citadel”, zoals het gebied van deze twee mooie straten heet, is een heerlijk groen gebied met mooie uitzichten op de stad en de Maasvallei.

De Citadel

Ligt op de heuvel Sainte-Walburge, 111 meter boven de Maas. De bouw begon in 1204 en de citadel is in de loop der eeuwen steeds verder uitgebreid en verstevigd. Wie denkt, dat de citadel gebouwd is om de stad te beheersen, zet ernaast. Het was om de bewoners in bedwang te houden. De bisschoppen van Luik, die over de stad heersten, hadden namelijk niets te zeggen in de smalle straatjes van de stad.

 

Door de coteaux de la citadelle kan je via een slingerend pad door het bos naar boven gaan. Je komt dan vanzelf bij de muren van citadel. In een deel van de citadel zit tegenwoordig een ziekenhuis.
Je kan ook met de auto de heuvel op; bovenop is het een autovrije zone.

Van het station tot aan de citadel is een wandeling van zo’n 5 kilometer, maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke plekjes in Luik te ontdekken.

Ook een relaxte manier om een deel van de stad te verkennen is met de pendelboten over de Maas, die dwars door de stad stroomt. Je kan bijvoorbeeld vanaf de parkeerplaatsen (goedkoper parkeren) aan het begin van de stad, zo de stad in. Er zijn 5 stops, waarmee je leuk de stad kan bekijken en hier en daar uitstappen voor een bezoek aan museum, kathedraal, winkel of terras. Let wel: de boten waren van april tot november.

Musea

Ook hiervan heeft Luik hele leuke exemplaren, zoals het Aquariummuseum. Dit museum heeft 46 bassins met 2500 vissen uit oceanen, zeeën, meren en rivieren over de hele wereld. Er is een hele mooie zal met haaien en een met koraalriffen. Er is ook een deel over de diversiteit van dieren met veel skeletten en opgezette dieren. Bijzonder is het skelet van een baardwalvis, die een lengte heeft van 18 meter.

Ook leuk is La Boverie, heel mooi gelegen in het Park de La Boverie aan de Maas. Het museum zit in het Paleis voor Schone Kunsten van Luik en heeft wisselende tentoonstellingen over kunst- en beeldhouwwerken.

En mocht je op zondag in Luik zijn, gaan dan zeker naar La Batte, een van de oudste en grootste markten van België aan de oevers van de Maas. Hier is van alles te koop, zoals natuurlijk ook de beroemde Luikse wafels.

Luik? Zeker doen!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *