Picardië

Niet ieder weet gelijk waar het ligt, maar velen zijn er doorheen gereden toen ze naar het zuiden reden of naar Engeland. Picardië ligt in het noorden van Frankrijk. Het ligt ongeveer 400 km van Utrecht en beslaat de kuststrook tot bijna aan Parijs. Het is een gebied bekend om de enorme veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, maar was ook eeuwenlang geliefd bij de Franse adel. Dit is zeker nog te zien aan de vele kastelen en abdijen.

De streek heeft een soms ruige kust, maar heeft ook plateaus en valleien. Het landschap is dan weer vlak, dan weer heuvelachtig. Het is ook de omgeving van Jules Verne en voor wie meer van stripboeken is: het Parc Astérix.

Eerst maar eens de natuur bekijken en dan de historie. De kust van Picardië heeft zandstranden, maar ook rotsstranden met mooie krijtrotsen. Het mooiste deel is de Baai van de Somme.

sommebaai

Baai van de Somme

Heeft veel verschillende landschappen, kliffen, duinen, stranden, schorren en moeras. Er zijn ook veel verschillende diersoorten, natuurlijk watervogels, maar ook schapen en de lokale Henson-paarden. En dan heb je natuurlijk de zeehonden. Er is hier een grote kolonie en bij eb heb je een grote kans om de dieren te zien. Voor wie van ‘wadlopen’ houdt, kan hier bij laagwater van Saint-Valéry naar Le Crotoy lopen, een tocht van 2 uur. Je kan ook met de historische stoomtrein gaan.

Saint-Valéry-sur-Somme

Even de natuur achter ons laten en wat historie meepakken. Dit mooie dorp wordt al genoemd in de tijd van Willem de Veroveraar. De oude geschiedenis is nog te zien aan de Porte de Nevers en de oude stadsmuren.

Le Crotoy

Heeft een lang strand met fijn zand, dat bij eb een enorme zandvlakte wordt. Le Crotoy is een leuke stad met veel cafés en restaurants.

Ault

Een half uurtje vanaf de Somme-baai, de zandstranden maken daar plaats voor hoge krijtkliffen. Bijzonder mooi. Je kan ze ook bekijken bij het dorp Bois de Cise of over de krijtrotsen lopen van Ault naar Bois de Cise, zo’n 5 kilometer.

ault

Bos van Saint-Gobain

Ligt in het heuvelachtige binnenland en is een bosrijk gebied (zo’n 9000 hectare) met vijvers en een goede kans op wilde herten. Je kunt hier heerlijk wandelen, vanaf de Ermitage rotsen zijn routes uitgezet. Langs de mooie bospadden kom je veel historie tegen, zoals de overblijfselen van de benedictijnse abdij van Saint Nicolas aux Bois, de priorij van Le Tortoir en de abdij van Prémontré.

Valloires

Weer een combinatie van historie en natuur. Het cisterciënzer Abdij van Valloires uit de 12de eeuw heeft 80.000 m2 tuin. De tuin is opgedeeld in vijf delen, waaronder een rozentuin, die elk seizoen er anders uitzien. Er is een grote verzameling planten uit Azië tot Noord-Amerika.

En nu weer meer geschiedenis, maar de meer recente.

Thiepval Mémorial

Thiepval Mémorial

Een imposant monument gebouwd op een heuvelrug met uitzicht op het dorp en het oude slagveld. De Slag aan de Somme duurde in 1916 4,5 maanden. Het bakstenen monument in de vorm van een triomfboog is 45 meter hoog. De namen van de ruim 72 duizend Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten staan op de rechthoekige pilaren gegraveerd. Wanneer je door de 25 meter hoge centrale boog loopt, kom je bij het militaire kerkhof, waar Britse en Franse soldaten liggen begraven.

Péronne

Mocht je geïnteresseerd zijn in de Eerste Wereldoorlog ga hier dan zeker langs. Het museum over de Eerste Wereldoorlog aan de Somme is gehuisvest in het kasteel van Péronne.

Parc Samara

is een archeologisch park aan de Somme. In de omgeving werd een Keltisch oppidum (hoger gelegen nederzetting) opgegraven en dit werd de reden om het park te starten. Het gaat verder terug dan de Keltische tijd, wel tot 450.000 jaar voor Christus met veel replica. Een leuk gezinspark, net als het (ook in deze regio gelegen) Parc Astérix.

Parc Astérix

Met in de hoofdrollen de Gallische vrienden Asterix en Obelix. Het park heeft attracties voor jong en oud, waaronder ook veel waterpret.

Ga je toch niet voor de striphelden, dan ga je misschien mee naar Amiens, de stad van Jules Verne.

Jules Verne

Kom je regelmatig tegen in Amiens, in de straatnamen, bruggen en het stenen circusgebouw Cirque Jules Verne en natuurlijk Maison de Jules Verne, waar hij van 1882 tot 1900 woonde. Aan de buitenkant staat de ruim 20 meter hoge observatietoren met wereldbol. Mocht je genoten hebben van de bijvoorbeeld de avonturen van Kapitein Nemo of de Reis om de wereld in 80 dagen, dan moet je zeker hier een kijkje nemen.

amiens

Amiens

is de mooie hoofdstad van het departement Somme, gelegen aan de oevers van deze rivier, omringd door groene velden. Door de stad lopen kanalen en het heeft leuke winkels en restaurants, maar ook veel mooie bezienswaardigheden. Het mooiste is de kathedraal Notre Dame uit de 13de eeuw in een gotische stijl. Het is de grootste gotische kerk van Frankrijk, is prachtig versierd en heeft mooie beelden, schilderijen en bijzonder graftombes.

Loop zeker ook even naar de wijk Saint Leu, het ‘Venetië van Amiens’, waar je heerlijk langs de kanalen en over de bruggetjes kan slenteren. Hier zijn ook veel leuke restaurants, winkeltjes en kunstgalerijen.

Dit was even kort een stukje Picardië. Ga er zeker kijken en ontdek nog veel meer.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *