Vakantie aangepast aan rolstoelgebruiker

Gelukkig werken tegenwoordig steeds meer toeristische bestemmingen aan een betere bereikbaarheid, zowel in de openbare omgeving als in de toeristische activiteiten van de stad. Door een steeds groter bewustzijn van de behoeften van mensen met een mobiliteitsbeperking, hebben reizigers in veel toeristische bestemmingen ook steeds vaker beter aangepaste mogelijkheden.

Vakantie aangepast aan rolstoelgebruiker

Vakantie aangepast aan rolstoelgebruiker

Het komt echter nog steeds vaak voor dat reizigers ongemak ondervinden tijdens hun rolstoelvriendelijke vakantie.

Om problemen tijdens de reis te voorkomen, is het belangrijk om de toegankelijke opties van de bestemming voor rolstoelgebruikers goed te bekijken voordat je op de bestemming aankomt. 

Welke stappen zijn belangrijk om een aangepaste reis voor een rolstoelgebruiker te plannen?

  • Toegankelijkheid op de luchthaven en in het vliegtuig
  • De toegankelijkheid van het openbaar vervoer
  • De stedelijke bouwkundige uitdagingen
  • Vakantieverblijf aangepast aan rolstoelgebruiker
Rolstoelvriendeijke vakantie
  • Toegankelijkheid op de luchthaven en in het vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen hanteren specifieke regels voor het vervoer van rolstoelen en andere hulpmiddelen en ook voor het vervoer van medicatie. Zorg dat je vooraf goed op de hoogte bent van deze regels.

Tegenwoordig hebben bijna alle luchthavens speciale diensten voor het vervoer van rolstoelgebruikers naar het punt van de terminal waar de toegang tot hun vlucht zich bevindt. De luchthavens hebben gekwalificeerd personeel dat verantwoordelijk is voor het helpen van rolstoelgebruikers om zich door de luchthavenfaciliteiten te verplaatsen en om in het vliegtuig te stappen.

De luchthavenfaciliteiten hebben al aangepaste toegang voorbereid voor een makkelijke verplaatsing van de rolstoel door het terminalgebied. Het wordt echter altijd aanbevolen om informatie over de luchthaven van de bestemming te zoeken en de klantenservice van de luchthaven te bellen voor meer nuttige informatie .

Ook is het belangrijk om de aangepaste voorwaarden van het vliegtuig en de vliegtuigmaatschappij zelf op te zoeken. Voordat je stoelen boekt, is het raadzaam om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, zodat de klantenservice eventuele twijfels kan wegnemen. 

Een ander belangrijk punt om meer over te weten is de rolstoel check-in . Als de reiziger met zijn eigen elektrische rolstoel reist, moet de luchthaven de reiziger een rolstoel ter beschikking stellen om zich door de luchthaven te kunnen verplaatsen zodra hij zijn rolstoel heeft ingecheckt . Zodra de reiziger op zijn bestemming is aangekomen, moet een medewerker van het assistentiepersoneel op de luchthaven van bestemming de reiziger helpen zijn rolstoel op te halen. Handbewogen rolstoelen kunnen mee op het vliegtuig. Overstappen in de vliegtuigstoel gebeurt met een transferzitje. Jouw rolstoel wordt tijdens de vlucht in de laadruimte geplaatst. Het is handig om vooraf contact op te nemen met de klantenservice over deze procedure.

Vakantie met rolstoel

Vakantie aangepast aan rolstoelgebruiker

  • De toegankelijkheid van het openbaar vervoer

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het voorbereiden van een toegankelijke reis is de bereikbaarheid van het openbaar vervoer op de bestemming. Vervoersmogelijkheden zoals de bus, metro of trein hebben tegenwoordig meestal minimaal één plek gereserveerd voor rolstoelgebruikers.

Aangezien de toegankelijkheidsregels per land verschillen, is het altijd aan te raden om vooruit te onderzoeken of en welk openbaar vervoersmiddel geschikt/ toegankelijk is.

Indien er meer dan één rolstoelgebruiker is, is het vaak aan te raden om aangepast privévervoer te boeken. In veel steden zijn er meestal particuliere vervoersbedrijven die aanbieden om een ​​aangepaste bus te huren, waarbij stoelen worden verwijderd om meer ruimte voor rolstoelen te creëren.

  • De stedelijke bouwkundige uitdagingen

Hoewel er steden zijn die aangepaste toegangen hebben in hun toeristische gebieden en attracties, is het gebruikelijk dat er nog steeds obstakels zijn voor rolstoelgebruikers . 

Als de je de bestemming al hebt gekozen om te bezoeken (of momenteel op zoek bent naar een bestemming), is het belangrijk om de toegankelijkheid in de omgeving te bekijken om geen ​​onaangename ervaring op te doen bij het bezoeken van het historische en culturele erfgoed van de bestemming, zoals musea, galerieën en andere bezienswaardigheden.

Ook is het handig om de gastronomische opties van de bestemming te bestuderen, om slechte ervaringen te voorkomen bij het zoeken naar een plek om te eten tijdens de vakantie.

Hua Han, Thailand Zwembad aangepast

Vakantie aangepast aan rolstoelgebruiker

  • Vakantieverblijf aangepast aan rolstoelgebruiker

Bij het zoeken naar een vakantieverblijf aangepast aan rolstoelgebruikers, is het raadzaam om de toegankelijke opties van het hotel, appartement of bijvoorbeeld vakantiewoning te bekijken. Er zijn accommodaties die beweren aangepast te zijn zowel in de kamers en badkamers, als in de faciliteiten van de hele accommodatie. Zodra reizigers echter bij de accommodatie aankomen, kunnen ze ontdekken dat de accommodatie niet echt aan hun verwachtingen voldoet.

Het is dus niet alleen belangrijk om geïnformeerd te zijn over de voorwaarden van de accommodatie via de informatie die op internet te vnden, het is ook aan te raden om de accommodatie te bellen om meer informatie te vragen over de toegankelijkheid van de faciliteiten.

Ervaringen

Helaas hebben we vele verhalen gehoord over “aangepaste” accommodaties, die in werkelijkheid toch niet zo rolstoeltoegankelijk waren als ze werden verkocht. Of de accommodatie was wel perfect aangepast, maar je kan met goed fatsoen de deur niet uit doordat de accommodatie aan bijvoorbeeld een straat met kinderkopjes ligt.

Of de verhalen van degene die het zoeken van een geschikte accommodatie een stressvolle bezigheid vinden.

Tips voor het reserveren van een rolstoeltoegankelijke hotelkamer

Bepaal jouw behoeften in een rolstoelvriendelijke hotelkamer

Iedereen heeft andere eisen en voorkeuren. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Neem dus even de tijd om jouw behoeften en doelen voor jouw reis te bepalen voordat je een rolstoeltoegankelijke hotelkamer reserveert. Heb je een toegankelijke badkamer nodig? Liever een inrijdbare douche of bad? Hoeveel bedden heb je nodig in de kamer?

Houd rekening met de locatie en voorzieningen van het toegankelijke hotel

Ben je op zoek naar een budgethotel, of luxe, of er tussenin? Wil je een restaurant met roomservice, of gratis ontbijt? Wil je in de buurt van een bepaald congrescentrum of toeristische attractie zijn? Als je met eigen een voertuig komt, is er dan parkeergelegenheid en kost het extra? Als je geen voertuig ter plaatsen hebt, hoe dicht is het hotel dan bij het openbaar vervoer? Heeft het een toegankelijke pendeldienst naar populaire bestemmingen? Zijn er rolstoeltoegankelijke taxi’s beschikbaar?

Zoek foto’s van de rolstoeltoegankelijke hotelkamer voordat je een reservering maakt

Veel hotel-websites bevatten afbeeldingen van kamers. Het kan een handige manier zijn om een ​​idee te krijgen van de indeling van de kamer, de beschikbare ruimte rond bedden en tafels en mogelijk de toegankelijkheid van de badkamer.

Boek jouw rolstoeltoegankelijke hotelkamer rechtstreeks via het hotel

Helaas kunnen veel kortingssites geen rolstoeltoegankelijke hotelkamers boeken en/of garanderen. Je kunt jouw reservering het beste rechtstreeks via de site van het hotel maken. Wij raden ook aan om het hotel rechtstreeks te bellen om ervoor te zorgen dat ze jouw reservering correct in hun systeem hebben staan.

Advies

Als je alles zelf gaat organiseren: Zoek zoveel mogelijk informatie over de accommodatie die je op het oog hebt. Kijk vooruit of de omgeving ook rolstoeltoegankelijk is. Wil je graag uitstapjes maken of attracties bezoeken? Bekijk ook deze vooraf, zodat je bijvoorbeeld weet of deze toegankelijk is en waar de rolstoeltoeganklijke ingang zich bevind.

Het reserveren van een rolstoeltoegankelijke hotelkamer kan stressvol zijn. 

Wil je op vakantie zonder zelf alles uit te moeten zoeken? Stuur ons een mail met jouw vakantiebestemming, wanneer je wil (let op dat goed aangepaste accommodaties sneller vol zitten. Dus boek alsjeblieft op tijd), met hoeveel personen en al je andere vakantiewensen.
Gaan wij voor je kijken wat de mogelijkheden zijn.

Jouw vakantie op maat!

Meer over reizen met een rolstoel vind je op onze blog: Rolstoelvakantie

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *