Op reis als vrijwilliger

Hoe leuk klinkt dit? Bij A tot Z reizen is dit mogelijk, maar hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk? In deze blog kan je lezen wat vrijwilligerswerk bij ons inhoudt.

Waarom vrijwilligers?

Wij bieden reizen aan voor gasten met een zorgvraag. Ons voornaamste doel is deze gasten een onvergetelijke vakantie te bezorgen, maar niet alleen deze gasten ook eventuele meereizende vrienden, familieleden en/of mantelzorgers. Vaak wordt vergeten, dat zij ook vakantie (nodig) hebben en dit proberen wij onder meer te regelen door de zorg uit handen te nemen.

Om deze zorg betaalbaar te houden, hebben en zoeken wij vrijwilligers, die de zorg tijdens de vakantie overnemen.

Zorg en begeleiding, Vakantie Thailand met de rolstoel

Kosten voor de vrijwilliger

Er zijn naast persoonlijke uitgaven geen kosten voor de vrijwilliger. De reis- en verblijfkosten worden betaald door de gast(en), waarmee de reis wordt gemaakt. De vrijwilliger krijgt geen vergoeding voor de zorg, maar hoeft ook niets te betalen voor de reis.

Wat wordt er van de vrijwilliger verwacht?

De vrijwilliger maakt samen met de gast, die zorg behoeft, de reis en neemt de dagelijkse verzorging van de zorgverlener thuis over. Voor aanvang van de vakantie wordt het zorgplan samen met de vrijwilliger bekeken, zodat deze precies weet welke handelingen moeten worden gedaan. Welke zorgmomenten er zijn etc.

Hoe gaat het reizen?

Wij regelen de reis in overleg met de gasten, waarbij de zorg een groot onderdeel van de reis vormt. Er wordt met de gasten besproken welke zorg, zorgmomenten en hulpmiddelen er nodig zijn. Hierover wordt ook voor aanvang van de reis de vrijwilliger geïnformeerd, zodat deze precies weet wat de gast heeft afgesproken/verwacht.

Voor vertrek krijgt de vrijwilliger ook alle gegevens over de reis, zoals de reis- en verblijfgegevens.

Vrijwilliger zorgvakantie

Reizen in een groep of maatwerkreis

A tot Z reizen biedt groepsreizen aan met maximaal 10 personen, maar ook maatwerkreizen, waarbij ook 1 op 1 wordt gereisd.

  • Groepsreizen

Bij groepsreizen gaan meerdere gasten en vrijwilligers mee. Voor vertrek wordt met de vrijwilligers bekeken welke gasten het beste bij welke vrijwilliger(s) passen. Hierbij wordt uiteraard gekeken naar de benodigde handelingen, maar ook naar de personen om zo’n optimaal mogelijke samenwerkingen te hebben.

  • Maatwerkreizen

Bij maatwerkreizen is het aantal gasten vaak klein. Veel gasten willen met wat vrienden, hun gezin of alleen op vakantie. Hierbij wordt na een gesprek met de gast gekeken welke zorg nodig is en welke vrijwilliger het beste bij de gast zal passen. Omdat in tegenstelling tot groepsreizen het niet mogelijk is, dat iemand anders de zorg overneemt wanneer er geen klik is tussen vrijwilliger en gast, maken de gast en vrijwilliger altijd kennis, voordat de reis begint. Mocht dan blijken, dat een of beiden de samenwerking niet zien zitten, wordt er gekeken naar een andere geschikte vrijwilliger.

Vrijwilliger vakantie

En als de vrijwilliger met de gast(en) op reis en er zijn vragen. Wat dan?

Uiteraard proberen wij de vragen zoveel mogelijk te voorkomen door duidelijke samenspraak over zorg, zorgmomenten en hulpmiddelen. En ook door duidelijke uitleg over de reis met alle contactgegevens en ook aanvullende reisinformatie. Maar er kan natuurlijk altijd iets zijn, waar je niet alleen uitkomt, dan kan je ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen voor advies en verdere bijstand.

Wat als ik bepaalde reis niet leuk vind?

Niet iedereen vindt hetzelfde leuk en dat geldt zeker ook voor vakanties. Wij houden hier zeker rekening mee en zullen je dan ook niet vragen voor een vakantie, waarvan je hebt aangegeven die niet te willen doen. Onze gast, maar ook onze vrijwilliger moet een leuke tijd hebben.

En hoe zit het met de zorg?

Wij inventariseren welke zorg je kunt en wilt bieden en houdt hier rekening mee bij het inplannen van jou in een reis. Het zorgplan wordt ook voor aanvang van de reis besproken en als jij het gevoel hebt, dat je het niet (aan-)kan, dan wordt een andere vrijwilliger gevraagd of wanneer de zorg zo zwaar is, een extra vrijwilliger.

Wat vragen wij van een vrijwilliger?

Allereerst zoeken wij in een vrijwilliger veel enthousiasme, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Bij voorkeur afkomstig uit de zorg. Wij bieden ook begeleiding aan, dus mocht je daar ervaring mee hebben, dan horen wij ook graag van je. Wij verwachten, dat alle vrijwilligers in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs (bij voorkeur paspoort) en een eigen reisverzekering.

Hoe word ik vrijwilliger bij A tot Z reizen?

Mocht na het lezen van deze blog je het leuk vinden om als vrijwilliger mee te gaan op onze reizen, dan horen wij dat graag. Je kan je aanmelden via het aanmeldformulier vrijwilligers of per mail (info@atotzreizen.nl). Mocht je eerst nog vragen hebben, dan kan je ons uiteraard ook mailen, maar ook bellen op +31 (0)6 57 89 68 25 / +31 (0)6 24 69 49 79.

Vakantie en vrijwilliger, een ideale combinatie! Wij horen graag van je.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *