De omgeving van Marrakech

De omgeving van Marrakech

Mur (n) akush  (Berbers) ~ ‘land van God’

Oftewel Marrakech. Deze week gaan wij nog zuidelijker en gaan de omgeving van Marrakech bezoeken. Alle plekken zijn in meer of mindere mate ook te bezoeken in een rolstoel.

Voor meer informatie over de koningsstad Marrakech verwijzen wij graag naar onze eerdere blog: Marrakech

De omgeving van Marrakech, rolstoelvakantie

Merzouga

Ligt aan de rand van de Sahara met torenhoge goudgele zandduinen, Erg Chebbi, om zich heen. Vanaf zo’n duin zie je alleen maar zand. Heel bijzonder om te zien, vooral bij zonsopkomst- of -ondergang. Het is onvoorstelbaar hoeveel kleur een woestijn heeft. Erg Chebbis is 25 km lang (van noord naar zuid) en op het breedste stuk 8 kilometer. De zandduinen kunnen wel een hoogte van 150 meter hebben. Je kan de zandduinen in per kameel of met een quad. Je kunt er ook kamperen. Er zijn diverse tentenkampen in de woestijn.

Zagora

Met dit stadje in het oosten van de Draavallei onder de dadelpalmen blijven we in de Sahara. Zagora is een van de toegangspoorten naar de Sahara. Hier staat het beroemde bord: Tombouctou 52 jours. Een reis vanuit Zagora per kameel naar Timboektoe duurde 52 dagen.

Bekijk in Zagora zeker de Amezrou, de oude kasba, waar vroeger joden en moslims samen leefden, met daarnaast een zilversmidse, waar nog op traditionele wijze zilver wordt gesmeden.

Vanuit Zagora kan je de Erg Cheggaga bezoeken. Dit is de grootste zandduinwoestijn van Marokko. In vergelijking met Erg Chebbi zijn de zandduinen wel over het algemeen lager, maar is de woestijn veel ruiger en ongerepter.

Reizen met zorg

Beide bovenstaande excursies zijn vanuit Marrakech goed te doen, maar maak er wel minimaal een tweedaagse tocht van en mocht je niet in de woestijn willen overnachten, dan zijn er ook genoeg overnachtingsmogelijkheden (ook rolstoeltoegankelijk) onderweg.

ourika, vakantie met begeleiding

Ourika

In het Atlasgebergte, waar Marrakech aan de voet ligt, heb je mooie valleien. Op circa 1,5 uur rijden van Marrakech vind je de Ourika vallei. In deze vallei zie je authentieke Berber dorpjes aan de Ourika, een rivier die ontspringt in het Atlasgebergte. Door de vallei, waar het altijd een stuk koeler is dan in Marrakech, loopt een prachtige slingerweg, die wij volgende tot het ‘eindpunt’ Setti Fatma. Hier liggen mooie watervallen. Helaas niet te bereiken met de rolstoel, maar in de vallei heb je tijdens de rit heel veel mooie uitzichtpunten op de dorpjes, de oevers met populieren en treurwilgen. Heel mooi groen, dat mooi combineert met het okergeel van de grond.

Naast de Ourika-vallei zijn er in de omgeving van Marrakecht nog meer mooie valleien, zoals de Zat- en Asni vallei. Tighdouine in de Zat-vallei is leuk om op woensdag te bezoeken door zijn wekelijkse markt, soek. Je denkt nu natuurlijk, maar ik kan in Marrakech toch ook naar de soeks? Ja, maar deze is heel anders. Hier komen de dorpelingen op muilezel van de berg om hun wekelijkse inkopen te doen. Leuk om te zien en even deel van uit te maken.

Essaouira

Is een typisch Marokkaans kustplaatsje met een mooie medina (ommuurde oude centrum) en heel veel zandstrand. Even rust na het hectische Marrakech (op 2,5 uur rijden). Het is een leuk vissersdorp, waar vis wordt verkocht in de haven (hier kan je natuurlijk heerlijk vis eten) en later ook op de vismarkt in de medina. Een van de bekendste bezienswaardigheden, die je op veel foto’s van Essaouira ziet, is Skala du Port, onderdeel van de stadsmuur. Door de stadspoort kom je in de ommuurde medina met de witte huisjes, blauwe straatjes en leuke winkeltjes. De medina van Essaouria is een stuk rustiger dan die van Marrakech én je kan er eigenlijk niet verdwalen, gewoon heerlijk rondslenteren dus. Vanaf de stadsmuur om de medina, Skala de Ville, gebouwd in de 18e eeuw om de haven te beschermen, heb je een mooi uitzicht over Essaouira en omgeving, zeker bij zonsondergang. Op de Skala de Ville staan nog steeds bronzen kanonnen (19) richting zee als herinnering aan de functie van de muur.

Ook hier komen we Timboektoe weer een beetje tegen: hier werden namelijk vroeger de spullen van de karavanen uit Timboektoe verscheept naar de rest van de wereld.

De omgeving van Marrakech

Vakantie met zorg, Marokko

En om de verscheidenheid aan bezienswaardigheden in de omgeving van Marrakech te benadrukken, sluiten wij deze blog af met Oukaimeden.

oukaimeden, rolstoelvakantie

De omgeving van Marrakech

Oukaimeden

Bij wintersport zal je niet meteen denken aan Marokko, maar Oukaimeden heeft de hoogste skilift van Noord-Afrika. Oukaimeden op 2650 meter hoogte ligt 70 kilometer van Marrakech en is vooral een mooi gebied om van de natuur te genieten met geweldig uitzicht op het Atlasgebergte en de vlakte van Marrakech. Kom je hier in november-april dan zou je met een stoeltjeslift naar de top van Jbel Oukaimeden kunnen. Je kunt op de Jbel Oukaimeden, als er dan genoeg sneeuw ligt, ook skiën. In het dorp zelf zijn rotstekeningen uit de bronstijd te zien.

Weer heel iets anders.

Marrakech niet alleen een mooie koningsstad, maar ook een hele mooi omgeving. Zeker een bezoek waard en daarna een herinnering aan een mooie vakantie.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *