Toegankelijk Madrid

Madrid

Vandaag gaan wij naar Madrid, een leuke stad voor een citytrip.

Madrid is de hoofdstad van Spanje, niet een overweldigende stad, maar meer een intieme gezellige stad. Dit wordt vooral onderstreept door de vele autovrije plekken in de stad.

Madrid heeft een leuk centrum, maar ook de wijken er omheen zijn een bezoek waard, zoals Chueca voor boetieks, kunstgalerijen en hippe restaurants. Ook lekker eten kan je in de wijk La Latina met zijn kleine barretjes, restaurants met lekkere tapas en andere Spaanse gerechten en natuurlijk de markthal El Rastro. Voor chique winkelen en eten moet je in Salamanca zijn. Huertas heeft oude architectuur en traditionele markten en dan is er nog Malasaña met kunstenaars en een gezellig nachtleven. Met zulke wijken is er zeker voor iedereen iets leuks bij.

Toegankelijk Madrid

Laten we het eerst hebben over de algemene toegankelijkheid van Madrid voordat we de rolstoelvriendelijke activiteiten bespreken.

Madrid is redelijk goed aangepast voor rolstoelgebruikers. Bijna alle straten die je tegenkomt, hedden trottoirs, en de meeste trottoirs zijn behoorlijk breed, behalve in kleine zijstraten. Bovendien zijn er aflopende stoepranden bij zebrapaden.

Een positief aspect van Madrid is dat het vrij eenvoudig is om kasseien te vermijden, omdat veel straten en trottoirs geplaveid zijn met gladde stenen. Hoewel Madrid niet extreem heuvelachtig is, is het ook niet volledig vlak. Sommige handmatige rolstoelgebruikers kunnen wat hulp nodig hebben bij steilere hellingen, maar over het algemeen zijn de hellingen niet al te steil, vooral in het centrum van de stad.

Madrid rolstoelvakantie

Puerta del Sol

Het centrale plein (het exacte middelpunt van Spanje) in Madrid, als beginpunt van heerlijk wandelingen door de stad, want bijna alle bezienswaardigheden liggen binnen loopafstand. Op het plein staan twee fonteinen, maar vooral bekend om de beer bij de Madroño boom, het symbool van Madrid.

Wij adviseren om Puerta del Sol op twee verschillende tijdstippen te bezoeken om optimaal van deze prachtige plek te genieten. Eerst, in de ochtend, wanneer het plein nog rustig is en je de kans hebt om foto’s te maken en te genieten van de schitterende Spaanse architectuur zonder de drukte.

De tweede keer kan je Puerta del Sol in de middag of avond bezoeken, wanneer het plein tot leven komt met straatverkopers en artiesten die voor een levendige sfeer zorgen. Dit zorgt voor een geheel andere ervaring.

Toegankelijkheid van Puerta del Sol

Puerta del Sol staat bekend om zijn uitstekende toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Het plein is gelijkvloers en heeft een gladde stenen ondergrond, waardoor het gemakkelijk begaanbaar is voor rolstoelen. Bovendien is er een metrostation genaamd Puerta del Sol, met liften aan beide zijden van het plein, zodat rolstoelgebruikers moeiteloos toegang hebben tot de metro

Natuurlijk gaan wij de beroemde bezienswaardigheden van Madrid bekijken:

Het Koninklijk Paleis, Palacio Real

Het werkpaleis van de Spaanse koning Felipe VI heeft maar liefst 3418 prachtig ingerichte kamers. Alleen Versailles in Frankrijk is groter. Het is een schitterend paleis met als hoogtepunt de troonzaal, maar ook de plafondschildering in het trappenhuis en de Koninklijke bibliotheek met de eerste Don Quichot, de vernuftige edelman van La Mancha. Om alles te bekijken ben je een paar uur bezig.

Toegankelijkheid van Palacio Real

Het Koninklijk Paleis en zijn omliggende straten vormen een droomplek voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Met hun gladde bestrating en ruime, open ontwerp, is het heel eenvoudig om rondom het Koninklijk Paleis te bewegen.

Madrid vakantie voor rolstoelgebruikers
prado, Madrid

Prado Museum

mag zeker niet op ons lijstje ontbreken. Het kunstmuseum heeft werken van Spaanse meester, zoals El Greco, Velázquez en Goya, maar ook hangen er kunstwerken van Rembrandt en Rubens. Er hangen meer dan 8600 schilderijen, 5000 tekeningen, 200 prenten en 700 beelden. Daarnaast zijn er ook nog munten, medailles en ruim 2000 andere kunstwerken te zien. Uiteraard wordt maar een deel tentoongesteld.

In eerste instantie was het Prado een natuurwetenschappelijk museum, maar rond 1820 werd de kunstcollectie van de koninklijke familie naar het museum gebracht en werd het een kunstmuseum.

Toegankelijkheid van Prado museum

Bij aankomst bij het Prado Museum, wanneer je naar de voorkant van het gebouw kijkt, zul je merken dat het loket en de ingang zich aan de linkerzijde bevinden.

Het trottoir voor het museum is geplaveid met grote, ongelijke stenen. Echter, zodra je naar de achterkant gaat, waar het loket en de ingang zijn gevestigd, is het oppervlak veel gladder.

Het goede nieuws is dat rolstoelgebruikers gratis toegang hebben tot het Prado Museum. Bovendien is het interieur van het museum over het algemeen toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met uitzondering van de gebieden rondom het Villanueva-gebouw. Er zijn ook rolstoeltoegankelijke toiletten beschikbaar, evenals een restaurant waar je van harte welkom bent.

 Retiro Park

Als je van parken houdt, is het de moeite waard om tijd uit te trekken om het prachtige Retiro Park te ontdekken.

Retiro Park, ooit eigendom van de Spaanse koninklijke familie, biedt bezoekers natuurlijke wandelpaden, charmante Spaanse architectuur en schilderachtige vijvers.

Wat betreft toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, varieert dit afhankelijk van je locatie in het park. De natuurlijke wandelpaden bestaan hoofdzakelijk uit compact grond met hier en daar wat kleine steentjes. Op de bredere en meer open paden vind je bakstenen trottoirs en brede verharde wegen. Deze wegen zijn in principe bedoeld voor parkvoertuigen en diensten, maar worden ook door voetgangers gebruikt.

Toegankelijk Madrid

Wanneer je Retiro Park bezoekt, is het absoluut de moeite waard om een pauze te nemen bij Retiro Vijver, aangezien dit een van de meest bruisende plekken in het park is. Hier kun je genieten van lekkernijen van straatverkopers, bewonder straatartiesten en zelfs een roeiboot huren. Wat bijzonder is, is dat enkele van deze roeiboten geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Dus, sla de kans niet over om het water op te gaan en gezellig met de eenden rond te dobberen!

Toegankelijkheid van Retiro Park

In het Retiro Park zul je geen extreem steile heuvels tegenkomen, maar eerder enkele milde hellingen, die soms wat langer kunnen zijn.
Af en toe zijn er trappen in bepaalde gebieden, dus je kunt het beste een alternatief pad zoeken om ze te vermijden. Als je echter in de belangrijkste gedeelten van het park blijft, hoef je je geen zorgen te maken over het tegenkomen van trappen.

Kort samengevat, Retiro Park is een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers en geschiedenisfanaten, met verschillende toegankelijkheidsniveaus voor rolstoelgebruikers.

Museum Reina Sofia

Museum voor moderne en hedendaagse kunst met ruim 400 schilderijen, waaronder het beroemde schilderij “La Guernica” van Pabol Picasso. Naast een permanente collectie van Picasso is er natuurlijk ook veel kunst van Salvador Dalí.

Toegankelijkheid van museum Reina Sofia

Het Reina Sofía Museum kan voor rolstoelgebruikers een uitdaging vormen als ze niet de juiste ingang benaderen. Het gebouw wordt omringd door trappen en het plein ervoor is niet meteen toegankelijk. Maar geen zorgen!
Aan de voorzijde van het Reina Sofía Museum bevindt zich een toegankelijk pad, aan de rechterkant van het gebouw. Als je daar aankomt, zul je merken dat de prachtige glazen liften binnen handbereik zijn voor jouw gebruik.

Bovendien zijn er toegankelijke toiletten beschikbaar.

Het Reina Sofía Museum is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, hoewel sommige delen van de route aangepast moeten worden. Voor gedetailleerde informatie over deze aanpassingen kun je hier terecht.

Santiago Bernabeu Stadion

Net als veel Spaanse steden heeft Madrid natuurlijk ook een voetbalclub, het wereldberoemde Real Madrid. Voor voetballiefhebbers zeker een bezienswaardigheid, die niet mag worden vergeten. In het stadion hebben bekende namen gespeeld, zoals Ronaldo, Beckham en Zidane, maar ook Ruud van Nistelrooy.

Toegankelijkheid van Santiago Bernabeu Station

Mensen die gebruikmaken van een rolstoel hebben beperkte toegang tot sommige delen van de Tour. Ze hebben echter wel de mogelijkheid om gratis de “Best Club in History” kamer, de prijzenkast en de technische ruimte te bezoeken, en ze mogen een metgezel meenemen.
Voor alle info over de toegankelijkheid van het stadion, kijk op deze website: Santiago Bernabeu Real Madrid

Winkelen

De leukste winkelstraten zijn Calle Fuencarral een van de grote in Madrid of Calle Serrano met zijn luxe winkels, maar ook Calle Almirante met beroemde merken.

Net buiten Madrid heb je natuurlijk de shopping malls, maar er zijn er ook in het centrum, zoals Principe Pio in het 19de eeuwse treinstation Norte en ABC Serrano met een heerlijk dakterras.

En natuurlijk de markt. In Madrid zijn ze allemaal overdekt en heten mercados. Iedere wijk heeft er een en de markt lijkt op de wijk.

Mercado San Miguel

Mercado San Miguel

Het prachtig gebouw, met kunstzinnig vormgegeven metalen balken en grote glazen ramen van vloer tot plafond zal zelfs degenen die niet per se geïnteresseerd zijn in architectuur, betoveren.

Mercado de San Miguel is speciaal ontworpen voor de fijnproever. Je zult omringd worden door verleidelijke presentaties van overheerlijk eten.

Toegankelijkheid van Mercado San Miguel

Mercado de San Miguel heeft verschillende ingangen, maar er is slechts één ingang die geschikt is voor rolstoelgebruikers. Deze rolstoeltoegankelijke ingang bevindt zich aan de voorkant van de markt, om de hoek aan de rechterkant, en wordt gekenmerkt door glazen schuifdeuren

In de Mercado de San Miguel is de begane grond volledig rolstoeltoegankelijk omdat er geen trappen zijn in het gebouw. Helaas kunnen rolstoelgebruikers echter niet bij de balies van veel eetkraampjes en er zijn ook geen zitplaatsen beschikbaar voor hen buiten het gebouw.

El Rastro

El Rastro is een geliefde plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Hier vind je een gevarieerd aanbod, variërend van nieuwe kwaliteitskleding tot antiek, handgemaakte ambachten en leuke souvenirs tot voordelige kleding.

Hoewel El Rastro geen voedselmarkt is, profiteren nabijgelegen restaurants van de drukte, dus er zijn genoeg eetgelegenheden in de buurt. Het kan handig zijn om naar restaurants met buitenzitplaatsen te zoeken, omdat de meeste een kleine drempel hebben om binnen te komen.

De toegankelijkheid van El Rastro Market voor rolstoelgebruikers is redelijk goed, omdat de markt zich afspeelt op een tijdelijk afgesloten weg, waardoor het terrein voornamelijk verhard is. Houd er echter rekening mee dat de markt zich op een vrij lange, zacht glooiende heuvel bevindt.

Madrid, een stad, waar je je met gemak een aantal dagen leuk kan vermaken, op nog geen 2,5 uur vliegen van Nederland. Zeker leuk op je citytripslijstje.

Bent u opzoek naar een aangepaste accommodatie in Madrid? Kijk bij onze aangepaste accommodaties in Spanje.
Of  bij onze voorbeelden van maatwerkreizen.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *