Dublin

Heerlijk een nieuwe cruise erbij in ons aanbod en meteen de kans om een van de aanleghavens in de blog te laten passeren. Dublin staat al heel lang op mijn verlanglijstje, dus heb ik de kans meteen gegrepen :-). Zeker na al de leuke reacties op social media bij de aankondiging, dat Dublin binnenkort zou komen.

Dublin is weer zo’n heerlijk compacte stad, dus we gaan weer wandelen. We beginnen bij het Trinity College en eindigen in Temple Bar, want waar kan je beter de dag besluiten.

Doordat wij van Trinity College naar Temple Bar lopen, kruizen wij niet de stadsrivier Liffey en missen wij het symbool van Dublin: Ha’penny Bridge, die zijn naam heeft te danken aan de tol van een halve penny, die 100 jaar lang werd geheven.

Trinity College

is de oudste nog bestaande universiteit van Ierland. Toen de college gesticht werd in 1592, lag het nog buiten de stadsmuren, maar het ligt nu centraal in de stad. Het belangrijkste onderdeel van de universiteit is de bibliotheek, die totaal 5 gebouwen beslaat, waarvan het oudste deel, de Old Library, het belangrijkste deel is. Wanneer je een foto van de Old Library ziet, is het waarschijnlijk de “Long Room”. Dit leesgedeelte is 65 meter lang en heeft in de 19e eeuw nog een extra verdieping gekregen.

Long room

Maar de meeste bezoekers komen natuurlijk voor The Book of Kells, een prachtig versierd manuscript uit de 9e eeuw. Het heeft tot 1661 in de Abdij van Kells gelegen, waar het vermoedelijk werd gebracht door monniken, die op de vlucht waren voor plunderende Vikingen. Het boek bevat de 4 evangeliën van het Nieuwe Testament.

Na de beroemde bezienswaardigheden dwalen wij nog even lekker rond op de campus, waar bijvoorbeeld Oscar Wilde en Jonathan Swift studeerden.
Mocht je nog wat kunst willen bekijken, dan kan je ook nog een bezoek brengen aan de Science Gallery en Douglas Hyde Gallery, die ook onderdeel uitmaken van de universiteit.

Grafton Street,

voor de shoppers onder ons, de winkelstraat van Dublin met de grote merken, maar ook leuke plaatselijke kunstwinkeltjes. Voor de meer traditionele Ierse souvenirs kan je ook goed terecht in de Nassau Street, waar je bijna langs loopt vanaf de Trinity College naar Grafton Street.
Na het shoppen op naar de kathedraal of eigenlijk kathedralen. Dublin heeft er namelijk twee en ook nog heel dichtbij elkaar.

St. Patrick’s Cathedral

bezoeken wij als eerste op onze wandeling. St. Patrick’s is de grootste kerk van Dublin, ter ere van de beschermheilige van Ierland. In deze kerk ligt Jonathan Swift, de schrijver van Gulliver’s Reizen, maar ook deken van de kathedraal tussen 1713 en 1745, begraven.

Christ Church Cathedral

is nu aan de beurt. De belangrijkste kathedraal van de stad en de oudste kerk van Dublin. Heel bijzonder is de tentoonstelling in de crypte. Treasures of Christ Church laat je de duizendjarige geschiedenis van de kathedraal en het christendom in Ierland zien met een groot aantal zilveren en gouden kerkschatten en historische manuscripten.

Nog een historisch gebouw bezoeken en dan gaan wij heerlijk relaxen in Temple Bar.

Dublin Castle,

dit Normandische kasteel in het historische centrum van Dublin is gebouwd op de ruïnes van een voormalig Vikingburcht. In de crypte zijn nog delen van de Vikingburcht en het Normandische kasteel zichtbaar. Meer dan 700 jaar zetelde het Engelse bestuur, dat over Ierland heerste, hier.

Na deze wandeling van zo’n 3 kilometer gaan wij naar Temple Bar.

Temple Bar

Temple Bar

aan het eind van de middag begint deze wijk te leven. Dit is het uitgaansdistrict vol met allerlei kroegen, waar al vroeg (om 19.00 uur is het al gezellig druk; zeker op een doordeweekse dag, want om 23.00 uur sluiten ze dan al; in het weekend is dat om 03:00 uur) live muziek is. Ierse folkbandjes spelen evergreens, die later op de avond onder het genot van een lekkere Guinness uit volle borst wordt meegezongen. Mocht je toch meer van whiskey houden, dan is de pub Tempel Bar een bezoekje waar. Hier hebben zo’n 450 verschillende whiskey’s, scotsch en bourbons op hun menu staan. Voor de echte bierkenner is het leuk om te weten, dat er ook nog enkele pubs in Temple Bar hun eigen bier brouwen. Natuurlijk zijn er ook genoeg eettentjes aanwezig.

Tot zover onze wandeling door Dublin. Er is nog veel meer te vertellen over Dublin en wij zullen er zeker binnenkort nog een keer aandacht aanbesteden, zoals ook aan de mooie omgeving van Dublin.

Nog even voor onze bierdrinkers om af te sluiten: Guinness Storehouse
In deze oude gebouwen van Guinness kan je in het museum de geschiedenis van deze stoutbier zien. En voor de niet bierkenner: op het dak van het museum heb je een mooi 360 graden panorama van het dak.

Ben je nieuwsgierig wanneer we in Dublin zijn?
Dublin doen wij aan tijdens onze Britse Eilanden Cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *