Eurosleutel voor invalidentoilet

Eurosleutel voor invalidentoiletten

Met een Europese sleutel heb je onbeperkte toegang tot openbare faciliteiten die voldoen aan specifieke ruimte- en hygiënevereisten, zoals toiletten voor mensen met beperkte mobiliteit. Deze handige sleutel past op sloten die in heel Europa gestandaardiseerd zijn, waardoor je deze nu al op meer dan 10.000 locaties in Europa kunt gebruiken!

De eurosleutel is speciaal ontworpen voor gebruik in gehandicaptentoiletten, zodat mensen met een handicap gemakkelijk toegang hebben tot openbare toiletten. Dit concept is ontstaan in de jaren negentig in Duitsland en heeft zich ontwikkeld tot een veelgebruikt hulpmiddel in heel Europa.

De ontwerpers hebben de sleutel functioneel en gemakkelijk in gebruik gemaakt, en hebben duurzaam materiaal gebruikt. Bovendien is het een compact formaat en de duidelijke, reliëfmarkeringen bruikbaar voor mensen met een visuele beperking.

Hoewel oorspronkelijk ontworpen voor rolstoelgebruikers, kan de sleutel ook nuttig zijn voor ouderen, mensen met andere beperkingen en mensen met darmproblemen.

Eurosleutel voor invalidentoilet

Hoe kom je aan een eurosleutel voor invalidentoiletten?

Om een eurosleutel te krijgen, moet je een aanvraag indienen bij de organisatie die deze sleutels verstrekt. Het is vaak mogelijk om een aanvraag in te dienen via de website van de organisatie, per telefoon of per e-mail. Je moet meestal informatie verstrekken over je handicap en de reden waarom je een sleutel nodig hebt. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een eurosleutel die je kunt gebruiken om gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen te ontgrendelen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle openbare toiletten voor gehandicapten worden ontgrendeld met een eurosleutel. Sommige openbare toiletten hebben hun eigen unieke sleutel of een code die nodig is om ze te ontgrendelen. Controleer altijd welk type sleutel of code nodig is voor toegang tot een openbaar gehandicaptentoilet.

Zodra je de eurosleutel hebt, zorg er goed voor. Bewaar hem veilig en neem hem alleen mee naar openbare gehandicaptentoiletten. Meld onmiddellijk verlies of diefstal bij de organisatie die de sleutel heeft verstrekt.

Waar kan je de eurosleutel voor invalidentoiletten gebruiken?

  1. Nederland

Helaas kan de eurosleutel nog weinig worden gebruikt in Nederland. Deze sleutel geeft toegang tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals winkelcentra, treinstations en overheidsgebouwen. Voor een overzicht waar je de eurosleutel kan gebruiken in Nederland: Eurosleutel.nl

  1. België

In België wordt de eurosleutel ook wel de ‘Eurokey’ genoemd. Het geeft toegang tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, waaronder treinstations, luchthavens en winkelcentra. Voor een overzicht waar je de eurosleutel in België kan gebruiken: Eurosleutel België

  1. Duitsland

In Duitsland is de eurosleutel bekend als de ‘Der Euroschlüssel‘ en kan gebruikt worden om toegang te krijgen tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals treinstations en openbare parken. Ook sommige camperplaatsen gebruiken de eurosleutel al.

  1. Frankrijk

In Frankrijk kan de eurosleutel gebruikt worden om toegang te krijgen tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals winkelcentra en musea.

  1. Zwitserland

In Zwitserland wordt de eurosleutel gebruikt om toegang te krijgen tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals treinstations, luchthavens en overheidsgebouwen. Er is een kaart waar de eurosleutel kan worden gebruikt: Eurosleutel in Zwitserland

  1. Oostenrijk

In Oostenrijk is de eurosleutel bekend als de ‘Euro-Schlüssel’ en geeft toegang tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals treinstations, luchthavens en winkelcentra.

  1. Spanje

In Spanje is de eurosleutel te gebruiken om toegang te krijgen tot gehandicaptentoiletten in openbare gebouwen, zoals treinstations, luchthavens en openbare parken.

Er zijn ook andere landen waar de eurosleutel gebruikt wordt, zoals Luxemburg, Denemarken, Italië, Portugal en Tsjechië. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle gehandicaptentoiletten in deze landen toegankelijk zijn met de eurosleutel en dat sommige openbare gebouwen andere toegangssystemen hebben.

Ook is er een handige app voor het zoeken naar (invaliden) toiletten: HogeNood – Vind en Beoordeel toiletten
Meer handige apps vind je op onze pagina: Handige apps voor rolstoelgebruikers 

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *