Jutland

Vandaag het vasteland van Denemarken met heerlijk stranden, schattige dorpjes en leuke steden.
Natuurlijk is het ook heel verleidelijk om van hieruit naar de grote Deense eilanden Funen en Seeland te gaan.

Wij bezoeken deze week Jutland en dan het Deense deel, want het zuidelijkste deel behoort tot Duitsland (deelstaat Sleeswijk-Holstein). Jutland is een schiereiland met in het westen de Noordzee, noorden het Skagerak en oosten het Kattegat en de kleine Belt. Duidelijk een gebied met veel strand.

Rolstoelvakantie Denemarken

Jutland

Strand

De duingebieden zijn gigantisch groot in Jutland en de zandstranden enorm breed. Zo breed, dat je bij Løkken en Blokhus zelfs met je auto op het strand mag. Løkken en Blokhus zijn gezellige badplaatsen met vissersboten op het strand en witte houten strandhuisjes langs de duinen. Hele populaire badplaatsen zijn Lønstrup, een oud vissersdorp, dus ook een goed plekje voor de visliefhebber. De hoofdstraat van het dorp heeft authentieke Deense huisjes, maar ook leuke galerijen, pottenbakkerijen en sieradenwinkels.

Grenen

is ook een badplaats, maar je mag er niet zwemmen. Ik hoor je vragen: “Waarom is het dan leuk om te bezoeken?” Bij Grenen botsen het Skaggerak en Kattegat, dat zorgt voor een sterke stroming en daarom: niet zwemmen. Het is echter een prachtig gezicht om de twee zeeën tegen elkaar te zien botsen. Je kan hier met een been in het Skaggerak en een in het Kattegat staan. En misschien zien je ook nog zeehonden.

Wil je naar een breed strand en zee om te zwemmen, dan ligt Skagen zo’n 5 kilometer verderop.

kerktop, Jutland Rolstoelvakantie

Wandelende duinen

Niet ver van Skagen heb je de wandelende duinen van Råbjerg Mile. Deze imposante zandduinen met een oppervlakte van ruim 1 km2 ‘wandelen’ langzaam noordwaarts. Vanaf de hoogste, circa 20 meter hoog, duin heb je een mooi uitzicht over de zandvlakte, die zo’n 18 meter per jaar opschuift.

Tussen Skagen en Råbjerg Mile kom je langs Den Tilsandede Kirke, nog een voorbeeld van verplaatsend zand. Van het kerkje is nu alleen nog de kerktoren zichtbaar.

Ribe

Denemarken heeft veel leuk stadjes, waaronder dit pareltje, de oudste van Denemarken. De For Frue Kirke is uit de 12de eeuw en dat is niet het enige oude gebouw in dit leuke stadje. In de kleurrijke straatjes zie je veel prachtig bewaard gebleven gebouwen, maar ook leuke boetiekjes met sieraden, aardewerk en kunst. De Ribe Vestera stroomt door de stad met veel gezellige terrasjes en restaurants langs de rivier.

Wanneer je meer over de Vikingen wil weten, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museum Ribes Vikinger, waar je meer over de geschiedenis van deze oude Vikingstad komt te weten en ook het openluchtmuseum Ribe Vikingecenter is een bezoek waard.

Jutland

Vakantie voor rolstoelgebruikers
Vakantie voor rolstoelgebruiker

Meer Vikingen

In heel Denemarken kom je herinneringen aan de Vikingen tegen, maar een van de belangrijkste plekken is Jelling. Dit was zo’n 1000 jaar geleden de woonplaats van de beruchte Vikingkoningen Gom en zijn zoon Harold Blauwtand. Hier vind je Vikinggraven, maar ook restanten van een Vikingkerk en natuurlijk de wereldberoemde runenstenen. De grote stenen hebben inscripties in runenschrift en staan op het kerkhof van Jelling. De runenstenen, grafheuvels en de kerk van Jelling staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Meer lezen over de Vikingen? Lees onze blog: In de voetsporen van de Vikingen

Kongernes Jelling Museum

In dit museum komt via spannende verhalen en digitale exposities de Vikingwereld tot leven. Het museum is gratis toegankelijk en ligt ca. 40 kilometer boven Kolding.

Steden in Jutland

Er zijn veel leuke steden in dit deel van Denemarken, zoals Århus.
Nu doen wij er nog een paar bij.

aalborg, Jutland Rolstoelvakantie

Aalborg

Is de derde stad van Denemarken op het noordelijk punt van Jutland en net als Århus een mix van oude bouwwerken en moderne architectuur. Het oude stadscentrum is heerlijk om rond te dwalen, een terrasje te pakken of te winkelen in de autovrije winkelstraten. Vergeet vooral de Hjelmerstald niet met de kleurrijke huisjes.

Esbjerg

Is een havenstad en meer een uitvalsbasis voor al het moois in de omgeving, zoals Ribe. Maar zeker ook het Nationaal Park Waddenzee met een grootte van 146.000 ha, het grootste nationale park van Denemarken. Je kunt hier natuurlijk een strandwandeling of fietstocht doen, maar ook wadlopen en naast vogelspotten ook zeehonden zien of op krabbetjesjacht gaan. In het bezoekerscentrum Vadehavscentret in Ribe kan je allerlei informatie krijgen en excursies boeken, zoals naar het Waddeneiland Mandø.

Vanuit Esbjerg is ook Billund een bezienswaardigheid om te bezoeken.

waddenzee
lego, Billund, Jutland Maatwerkreizen

Billund

Beroemd om zijn Legoland. In 1932 begon houtbewerker Ole Kirk Christiansen hier met het fabriceren van houten speelgoed. Vanaf 1947 werd het in kunststof gemaakt, het begin van LEGO, zoals wij het kennen. Vanaf 1960 werden de LEGO-producten tentoongesteld in de fabriek. Na een bezoek aan Madurodam kwam het idee voor de bouw van Legoland, dat in 1968 open ging.

Jutland, weer een streek, dat veel te bieden heeft.

Nog even een eenvoudige weetje: Wist je dat er in Denemarken niet wordt betaald met de euro, maar met de Deense kroon?

Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie of lijkt Jutland je wat voor een vakantie? Wij hebben alvast een aangepaste accommodatie gevonden 🙂

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *