Op vakantie met MS

Op vakantie gaan is een ideale manier om je hoofd even leeg te maken en de beslommeringen van alle dag even aan de kant te schuiven. Heerlijk ontspannen en genieten van mooie momenten is voor iedereen goed om de batterij weer op te laden.

Op vakantie met MS

Maar wat nu als je niet meer zo maar op vakantie kan gaan omdat je Multiple Sclerose hebt?  Kan je dan wel ontspannen en genieten tijdens jouw vakantie? Dat gaat het beste als de combinatie vakantie en MS niet betekent dat je steeds tegen jouw beperkingen aanloopt.

A tot Z reizen, cruise met rolstoel

Het is vooral belangrijk jouw vakantie goed voor te bereiden. In vakantiestemming komen begint vaak al bij de voorbereiding.

Daarom is het goed om van tevoren een paar dingen op een rijtje te zetten.

Welke activiteiten wilt je ondernemen, welke invloed heeft het lokale weer op jouw ziekte en hoe toegankelijk is de locatie? Wat wil/kan je zelf regelen en waar heb je hulp nodig? Afhankelijk van je energie, je mobiliteit en de benodigde zorg kunnen er aanpassingen nodig zijn tijdens je vakantie.

Op vakantie met MS

We beginnen met algemene tips en info:

Wat moet ik weten voordat ik op vakantie ga naar het buitenland en medicijnen meeneem?

  • Als je naar het buitenland gaat en geneesmiddelen gebruikt, moet je aan je neuroloog vragen om een recept in het Engels te schrijven en een verklaring mee te geven, waarin wordt uitgelegd dat je met medicatie moet reizen. Ook is het beter om de medicatie in de orginele verpakking te laten.
  • Voor medicijnen, die via een injectie worden toegediend, is het verstandig een Engelstalige brief mee te nemen met een verklaring dat injectiespuiten nodig zijn voor de behandeling van MS.
  • Medicatie vervoer je het beste (zeker voor de komende dagen) in jouw handbagage.
  • Als je medicijnen koel bewaard moeten worden, kun je een isotherme verpakking gebruiken of, tijdens lange vluchten, de medicijnen aan het cabinepersoneel geven, zodat zij ze in de koelkast kunnen zetten.
  • In sommige delen van de wereld zijn specifieke medicatie vereist. Voor sommige bestemmingen zijn zelfs vaccinaties vereist. Het vaccin tegen gele koorts wordt momenteel afgeraden. Het is niet verboden, dus overleg met jouw neuroloog als je de vaccinatie nodig hebt voor jouw reisbestemming. Antimalariamiddelen kun je zonder problemen nemen. Ze zijn met name nodig als je naar bepaalde landen in Afrika of Azië gaat. Als een tropenprik wordt aanbevolen voor jouw vakantiebestemming, overleg dat met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Want bij bepaalde medicijnen bij MS wordt vaccinatie met een verzwakt levend virus afgeraden. Sommige vaccinaties kunnen wel wat algemene verschijnselen geven, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit de MS beïnvloedt. Bij MS is het belangrijk om vaccinaties te krijgen tijdens een stabiele periode. Dit wil zeggen in een periode zonder relaps en zonder cortisone-behandeling.

Hulpmiddelen

Als je op je vakantieadres in Nederland hulpmiddelen nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een tillift of een douchestoel, en ze zijn niet aanwezig in de accommodatie, dan kan je die huren bij een thuiszorgwinkel zoals Vegro of Medipoint. Dit kan je een paar keer per jaar vergoed krijgen in Nederland, vanuit de basisverzekering als je thuis deze hulpmiddelen ook gebruikt.

Als je een hulpmiddel in het buitenland nodig hebt, dan kan dit soms ook vergoed worden uit de basisverzekering, maar niet volledig. En er kunnen verschillen zijn tussen zorgverzekeraars. Informeer dus vooraf bij je eigen verzekeraar naar de mogelijkheden.

Curacao

Kan ik op vakantie naar een warm land als ik MS heb?

Daar is geen pasklaar antwoord op. Sommige mensen hebben minder last van hun MS bij hoge temperatuur. En andere krijgen door hoge temperaturen of een vochtige omgeving tijdelijk meer last van hun MS (bestaande klachten worden erger of oude klachten komen terug). Warmte beïnvloedt de ziekte niet op de lange termijn, maar het kan wel tijdelijk meer last bezorgen. Dit is dus een kwestie van uitproberen.

Wat doe ik als ik een schub krijg op vakantie?

Neem dan zeker contact op met jouw behandelend arts of MS-verpleegkundige. Samen kan je dan bepalen of een behandeling nodig is, of dat ter plekke kan of dat een eerdere terugkeer naar Nederland nodig is.

Nog een paar kleine tips:

  • Als je per vliegtuig reist kan je assistentie aanvragen op de luchthaven. Meer info: Vliegen met je rolstoel
  • Leer hoe je zegt ‘Ik heb MS’ in de taal van het land waar je heen gaat.
  • Kijk bij het afsluiten van een reisverzekering wat er wel/niet wordt gedekt. Sommige verzekeraars hebben andere regels voor mensen met vooraf bekende ziekte.
  • Neem je zorgverzekeringspapieren mee op reis.

En dan nu het plannen van jouw vakantie 

“Alleen” op vakantie en zelf alles regelen:

Zolang je niet te veel tegen je beperkingen aanloopt kan je prima zelf je vakantie regelen. Je kunt indien nodig een aangepaste accommodatie zoeken die bij jouw wensen past. En als je nu al thuiszorg krijgt, kun je dat op je vakantieadres in Nederland ook krijgen. Vaak kent de verhuurder van de accommodatie de plaatselijke organisatie die daar thuiszorg levert.

Ook verzorging door een lokale thuiszorgorganisatie in het buitenland wordt vergoed door je zorgverzekeraar tegen een marktconform tarief. Je moet wel van tevoren goedkeuring aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hier gaat vaak wel wat tijd overheen, dus begin ruim van tevoren met aanvragen.

“Alleen” op vakantie en alles laten regelen

Vaak krijgen we de opmerking dat alles zelf regelen zoveel stress geeft vooraf en dat is niet nodig. Je kunt je vakantie ook laten regelen. Je geeft dan aan ons door waar je naar toe wil op vakantie. Wanneer je wil, met hoeveel personen, wat je zoekt aan aanpassingen van de accommodatie en of je hulpmiddelen nodig hebt. Wij komen dan met de mogelijkheden weer bij je terug. Dat geeft zoveel meer voorpret dan alleen zoeken naar de juiste badkamer 😉

Met een groep op vakantie waarbij zorg meegaat.

Veel mensen zijn een beetje huiverig als we beginnen over een groepsreis. Maar als we uitleggen hoe onze groepsreizen er uit zien, hadden ze toch een ander beeld voor ogen dan wij.

Onze groepsreizen bestaan meestal uit maximaal 8/10 personen, van verschillende leeftijden en met verschillende zorgvragen. We kunnen dan ook nooit de vraag beantwoorden: hoeveel vrijwilligers nemen jullie mee? De vrijwilligers worden altijd bij de zorgvragen gezocht. Wij doen niet aan standaard zoveel vrijwilligers op zoveel personen.

Nog een beeld wat vaak niet klopt met onze reizen: Moet ik dan altijd met de groep…….. Nee, je hoeft helemaal niets met de groep als je dat niet wil. Het is tenslotte jouw vakantie en die vul je zelf in. Daarom hebben we ook zelden excursies bij de prijs inbegrepen.

Voordat je meegaat op een groepsreis, maken we een afspraak met jou om samen te bespreken wat je nodig hebt om jouw vakantie goed te laten verlopen.

 En tot slot onze laatste tip: het kan gebeuren dat je, door onvoorziene omstandigheden, toch jouw plannen moet aanpassen of veranderen, ook vlak voor of tijdens je vakantie. Dat is vervelend, maar het is niet anders. Probeer er dan zo flexibel en positief mogelijk mee om te gaan. En zeker als er een vrijwilliger van ons met je meereist, laat zoveel mogelijk over aan de vrijwilliger. Zij reizen ten slotte voor jou mee.

Vergeet niet dat de bedoeling van een vakantie vooral is: genieten en uitrusten.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

1 gedachte over “Op vakantie met MS”

  1. Ik zou graag op reis willen ,ontspannen maar ook avontuur ,ik zoek de juiste manier met MS ,, en mobiliteit .
    Ik ben alleenstaand en avontuurlijk ingesteld . Kunt u mij informatie sturen ?
    Hartelijk groet
    Maria Arenas

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *