De Noorse Fjorden

De Noorse Fjorden heeft een aantal vaste plekken die elke cruise terug komen, maar de plaatsen Ålesund en Molde wisselen nog weleens. Beide plaatsen zijn hier onder meegenomen, maar u doet maar één van de twee aan. Ook de volgorde kan per cruise verschillen.

Cruise met de rolstoel

En nu op naar de Fjorden. Na een dag op zee, waar het schip kan worden verkend en kennis gemaakt worden met de grote variatie aan activiteiten, die er wordt geboden, wordt u ’s morgens wakker in de eerste fjord.

Eidfjord

Deze fjord heeft een adembenemend uitzicht. U kijkt tegen een enorme berg aan, waar gisteren alleen maar zee was. Het is werkelijk waar onbeschrijfelijk mooi. Het schip ligt nu aan de kade, dus de mogelijkheid om aan land te gaan. Eidfjord, zowel de naam van het fjord als dorpje, waar het schip voor de kant ligt, is een en al natuurschoon.

Het dorp zelf is klein met zo’n 1000 inwoners, maar staat bekend als één van de mooiste dorpen van Noorwegen. En door de productie van waterkracht is het ook één van de rijkste gemeenschappen van Noorwegen.

Vanuit Eidfjord zijn meerdere excursies te doen. Zoals bijvoorbeeld een bustocht die begint met een rit door de spectaculaire en steile Måbødalen-vallei. De weg leidt naar het enorme Hardanger-bergplateau – eigenlijk het grootste bergplateau van Noord-Europa. Het maakt ook deel uit van het grootste nationale park van Noorwegen.

En een stop bij de Vøringsfossen-waterval, die na bijna 183 meter in de wilde Måbø-vallei beneden uitkomt.

En dit is pas het begin, want de mooiste fjord moet nog komen. ’s Middags vaart het schip onder de Hardangerbrug (doorvaart van 55 meter) terug naar zee. Het is heel bijzonder om door de fjord te varen en ondertussen te genieten van weer een heerlijke maaltijd aan boord.      

Meer informatie over Eidfjord: 7 uitstapjes vanuit Eidfjord, Noorwegen 

Toegankelijkheid:   

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 50 meter
 • Winkelcentra: ongeveer 50 meter
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en gemakkelijk toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: De meeste openbare gebouwen, hotels en musea zijn toegankelijk
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen bij Hotel Vøringsfossen en VVV-kantoor in de buurt van de pier
 • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag – beperkt
 • Standaardtaxi’s: beschikbaar op aanvraag – meestal op de kade

 

Ålesund

De volgende ochtend wordt u wakker in Ålesund, een van de belangrijkste visserijhavens van Noorwegen, gebouwd op drie eilanden met een centrum in de Jugendstil.

Een groot deel van het stadje werd in 1904 door brand verwoest, waarna de stad werd herbouwd in Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd.  De kleurrijke gebouwen hebben kasteelachtige torentjes en spitse torens met gedetailleerde gevels en door de Vikingen geïnspireerde decoraties.

Ålesund grenst aan de Noorse Zee en staat bekend om zijn gebergtes en fjorden. Wie een actievere excursie wil, kan in hier heerlijk wandelen of kajakken. Eén van de hoogtepunten is het beklimmen van de 418 traptreden die naar de top van de Aksla-berg leiden, waarvandaan men een spectaculair uitzicht over de Sunnmøre-alpen heeft.
Heel mooi, maar vanaf het water blijft het toch het indrukwekkendst. ’s Avonds laat gaat het op weg naar de beroemde Geirangerfjord.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: grotendeels vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 100 meter
 • Winkelcentra: ongeveer 100 meter
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is grotendeels vlak met een paar heuvelachtige gebieden en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen bij het gemeentehuis, winkelcentrum en hotels
 • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: Veel straten hebben kasseien, vooral de voetgangersstraten
 • Openbaar vervoer: sommige toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Art Nouveau Museum
 • Eurotaxi’s (kunnen 1 rolstoelgebruiker vervoeren): Niet beschikbaar
 • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag – beperkt
 • Standaardtaxi’s: beschikbaar op aanvraag – meestal op de kade
Cruise met rolstoel
Ålesund
Molde
Molde

Molde

Deze kleine stad was oorspronkelijk een handelspost in de Middeleeuwen en kreeg tegen het einde van de 19e eeuw de bijnaam “Stad van de Rozen” vanwege zijn weelderige tuinen en parken.
Tegenwoordig past die naam nog steeds. Een van de beste rozentuinen van de stad is te vinden op het dak van het stadhuis en biedt een geweldig uitzicht op de 222 majestueuze bergtoppen bestaande uit het Molde Panorama.

In Molde draait het vooral om de schitterende omgeving. Uw cruiseschip legt aan bij de Storkaia, wat op loopafstand ligt van het stadcentrum.

Vanaf uitzichtpunt Varden (5 kilometer buiten Molde) heeft u een mooi panorama met Molde, het fjord met eilanden en de bergen. U schijnt op een heldere dag alle 222 (besneeuwde) bergtoppen in de omgeving te kunnen zien.
Het is mooie wandeling naar boven, best steil en duurt zeker een uur, maar gelukkig is het ook per auto te bereiken. Onderweg zijn er prachtige vergezichten.

Stad van de Rozen

Mocht u liever in Molde blijven, dan kunt u ontdekken hoe Molde aan de bijnaam “stad van de rozen” komt. Molde heeft namelijk oude huizen met mooie tuinen en parken. Bij het stadhuis, met op het dak een mooie rozentuin,  staat een fontein, dat “het meisje met rozen” heet en het symbool van Molde is. Een kleine 300 meter verderop ligt de sneeuwwitte kathedraal met zijn prachtige muurschilderingen en glas in lood (open van 10.00-15.00 uur).

Zeker een bezoek waard is het Romsdal museum, een openluchtmuseum. U ziet hier verschillende Noorse gebouwen uit iedere periode in de Noorweegse geschiedenis. U krijgt zo een kijkje in de Noorse cultuur en geschiedenis.

Er is nog een openluchtmuseum, Fiskerimuseet in Hjertøya, een eilandje voor de kust van Molde. Vanuit de Molde kunt u er met de boot heen om dit visserijmuseum te bezoeken. Het Visserijmuseum op het eiland Hjertøya, dat een replica is van een klein vissersdorpje met authentieke gebouwen, boten en visuitrusting die de lokale cultuur vanaf de jaren 1850 uitbeelden.

Molde, leuk voor een rustig dag in de stad van de rozen of voor de omgeving, nabij bewonderen vanaf Varden en/of verder met een tocht over de Atlanterhavsveien. 

Storgata, de belangrijkste winkelstraat van Molde, is met zijn cafés en allerlei soorten winkels zeker ook de moeite waard om naar toe te lopen. 

Andere bezienswaardigheden in de omliggende gebieden zijn de Trollstigen-weg, de Atlantische Oceaanweg, Trollkirka (Trollenkerk) en Trollveggen.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Voornamelijk vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de stad: ongeveer 700 meter
 • Winkelcentra: ongeveer 700 meter
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: Het dorp zelf is vlak met heuvelachtige gebieden (kan worden vermeden) en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen bij het informatiecentrum van de pier
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Stadscentrum
 • Grotere aangepaste voertuigen: Mogelijk beschikbaar op aanvraag – zeer beperkt
 • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag

Geiranger

 De volgende ochtend wordt u wakker midden tussen het imposante natuurschoon van Geiranger, een dorpje, dat leeft van het toerisme en waar het schip niet aan de kade ligt. De gasten kunnen met tenderbootjes naar de wal worden gebracht. Een hele leuk, bijzondere ervaring, die door de inzet van de bemanning ook mogelijk is met een rolstoel

Geiranger ligt aan de Geirangerfjord. De Geirangerfjord wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste fjorden ter wereld.  Het is dus niet verwonderlijk dat het een van de meest populaire toeristische attracties in Noorwegen is. Wist u dat Disney de fjord als inspiratiebron gebruikte voor het fictieve koninkrijk Arendelle in de film Frozen?

De watervallen

De Geirangerfjord is uitgehouwen door gletsjers,15 kilometer lang en staat sinds 2005 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Langs de fjord zie je een aantal verlaten boerderijen, gelegen op de steile berghellingen. Een cruise langs het fjord is één van de beste manieren om de Geirgangerfjord te zien. En het is de gemakkelijkste manier om de twee beroemdste watervallen, ‘de Suitor’ en de ‘Zeven Zusters te zien. De Zeven Zusters waterval heeft zeven afzonderlijke stromen, waarvan de hoogste stroom water een vrije val maakt van 250 meter. De watervallen liggen tegenover elkaar.

Er zit een interessant verhaal achter hoe de watervallen werden genoemd.  De legende van de zeven zussen is dat de zeven zussen speels de berg af dansen, terwijl de vrijer (de Suitor), een enkele waterval tegenover de zeven zusters, speels flirt van over de fjord. De Suitor probeerde een huwelijksaanzoek te doen aan één van de Zeven Zusters. Maar nooit komt één van de zusters dichtbij genoeg en dus blijven ze voor eeuwig stromen (treuren) om een onbeantwoorde liefde.

Hop-On Hop-off bustour

Verken Geiranger tijdens een City Sightseeing bustour met een 24-uurs ticket. Met de Hop-On Hop-Of bus is het mogelijk om de bezienswaardigheden te verkennen die u het meest interesseren in uw eigen tempo. De rit wordt voorzien van prachtige audiocommentaar, met uitleg over de belangrijkste feiten van Geiranger.

De eerste halte langs de route is de Cruise Terminal, perfect voor degenen die zoals wij per cruise in Geiranger arriveren.

Stop 2 

is het Noorse Fjordcentrum. Leer meer over de West-Noorse fjorden en de Geirangerfjord in het fascinerende Noorse fjordcentrum. Het centrum biedt een schitterende gelegenheid om te leren hoe het adembenemende landschap is gevormd en hoe dieren en planten zich hebben aangepast om te overleven in het gebied. Er zijn een aantal tentoonstellingen en interactieve stations in het centrum. Waaronder een activiteitenruimte voor kinderen en een bioscoop met afbeeldingen van de fjord gedurende verschillende seizoenen van het jaar. Er is ook een café en een winkel in het centrum. Het is een heerlijke plek om te bezoeken als je gewoon een kopje thee wilt of wat souvenirs wilt kopen om mee naar huis te nemen!           

Stop 3

De boerderij van Westeraas, hier bewonder je de vele in het oog springende bergen en valleien die je omringen. U kunt hier ook een hapje eten in restaurant Westeraas, de perfecte plek om de populairste voedingsmiddelen en dranken van Geiranger te verkennen.                                                                                             

Stop 4

Het Flydalsjuvet Viewpoint, één van de beste attracties in het dorp. Deze prachtige locatie biedt een indrukwekkend uitzicht op de vele bergen, fjorden en rivieren van Geiranger.

De rondleiding stopt bij elk gezichtspunt gedurende ongeveer 15 minuten. Daardoor heeft u voldoende tijd heeft om foto’s te nemen! U kunt dus de hele tour blijven zitten of u blijft langer op één van de stops en neemt later een andere Hop-on Hop-Of bus naar de volgende stop. De tour duurt ongeveer 50 minuten en de bussen rijden elk half uur.

Geiranger Skywalk

Europa’s hoogste uitzicht op de fjord vanaf een weg. Het spectaculaire platform, Geiranger Skywalk, staat garant voor een adembenemende ervaring. Het is misschien wel het mooiste uitzicht ter wereld – 1500 m boven zeeniveau. Vanaf deze hoogte kunt u de schoonheid van de fjord vanuit een ander perspectief beleven met een panoramisch uitzicht op de ongelooflijke bergen en landschappen. Naast het uitzicht op het fjord zelf, biedt de Skywalk ook een prachtig uitzicht op de nabijgelegen Blåbreen-gletsjer.

Skywalk, zo’n 45 minuten rijden vanaf het dorp Geiranger is alleen bereikbaar met de auto of met de bus. Het uitkijkpunt is normaal gesproken alleen geopend tussen mei en oktober. Maar de exacte data zijn afhankelijk van het weer.  Zorg ervoor dat u warme kleding meeneemt, want het kan erg koud worden op de Skywalk.

Storfossen-watervalwandeling

De Storfossen-watervalwandeling is een wandeling van het dorp Geiranger naar het nabijgelegen Noorse fjordcentrum, of omgekeerd. Het pad omvat 327 treden en brengt u dichtbij de mooie Storfossen-waterval. Als u op zoek bent naar een leuke en relatief gemakkelijke wandeling door de natuur van Geiranger, dan is deze wandeling voor u!

Als u de watervallen op hun sterkst wilt zien, boek dan een cruise in mei, omdat de recente winterregenval zou moeten betekenen dat de watervallen nog steeds een relatief goede stroming hebben.

Zoals u ziet zijn er in Geiranger genoeg leuke, mooi dingen te bekijken. Uiteraard is ook van het schip al veel moois te zien. En de afvaart vanuit Geiranger is een uitgelezen moment om oa de zeven zusters te bewonderen.

Om 17.00 uur verlaat het schip zijn ankerplaats en vaart door de mooiste fjord van Noorwegen, volgens sommigen van de wereld, verder naar Bergen. Onderweg ziet u de ene na de andere waterval, met als pronkstuk de Syv Søstrene (de zeven gezusters). Bij iedere bocht, die de fjord maakt, ziet u weer een fantastisch mooi deel van de fjord. Het lijkt niet op te houden.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Voornamelijk vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de stad: Tender ligplaats is in de stad
 • Winkelcentra: ongeveer 30 meter
 • Toegankelijkheid van de belangrijkste stadsverharding: De stad zelf is vlak en goed bereikbaar; de meeste trottoirs hebben echter geen verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen bij Tourist Information (bij de pier) en Hotel Geiranger
 • Openbaar vervoer: sommige toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Geiranger Fjord centrum. 
 • Alles is heel dichtbij en gemakkelijk te bereiken
 • Grotere aangepaste voertuigen: Niet beschikbaar
 • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag – aan de kade
geiranger, cruise met begeleiding
Geiranger
Cruise met begeleiding IJsland
Bergen

De volgende dag wordt u wakker in Bergen

Bergen,

I’m not from Norway, I’m from Bergen

Aan de slogan van de inwoners van Bergen is duidelijk te zien, dat zij heel trots op hun stad zijn. En geef ze eens ongelijk. Een kleine karaktervolle, charmante stad met huisjes, die tegen de heuvels geplakt lijken te zijn, smalle geplaveide steegjes en natuurlijk de leuke kleurige huisjes in Bryggen.
Ook al is Bergen de 2e stad van Noorwegen, het is niet extreem groot en heeft het een erg overzichtelijk centrum. De bezienswaardigheden in Bergen liggen op loopafstand van elkaar.

Cruisepassagiers, die aanmeren nabij de oude haven, hoeven maar een klein eindje te lopen om in het centrum te komen. De andere kades liggen verder weg, maar daar zorgt de stad Bergen voor gratis shuttlebussen naar het centrum.

U kunt Bergen, naast per auto of cruiseschip, natuurlijk ook per vliegtuig bereiken. Het is 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De luchthaven ligt 18 kilometer (20 à 25 minuten per auto) vanaf het centrum van Bergen. Met de tram, Bergen Light Rail of Bybanen, kunt u ook vanaf het vliegveld naar het centrum. Dit duurt zo’n 3 kwartier. Natuurlijk is deze rit ook per bus, duur ca. half uur, mogelijk.

Nog een laatste puntje, voor wij een wandeling door Bergen gaan maken: het is erg druk als de cruiseschepen zijn aangemeerd. Mocht u met de kabeltram (zie straks verderop in onze blog) willen om een mooi uitzicht op de stad te hebben, ga daar dan meteen ’s morgens heen, want dit is een erg populaire attractie en al snel heel druk. De entree van de kabeltram is vlakbij de Vismarkt (400m lopen).

Byparken,

We beginnen onze wandeling midden in het centrum van Bergen. Hier komt al het openbaar vervoer. Byparken is een groen park met Japanse kersenbomen in het verlengde van de vijverpartij Lille. Een heerlijk plekje om op een zonnige dag even lekker te genieten van de omgeving. Je hebt een mooi uitzicht op de Mount Ulriken. Byparken is ook het plekje, waar wij straks na onze wandeling door Bergen weer terugkomen.

Fisketorget

Onze volgende stop is de vismarkt van Bergen, echt een bezoekje waard. Vroeger (sinds de 12e eeuw) werd hier de vis vanuit de schepen vers verkocht, nu staan er kramen. Leuk om hier straks een van de lokale visspecialiteiten te proeven, die bereid wordt waar je bijstaat. Er staan tafels op de markt om het op te eten of heerlijk aan de waterkant. Naast al het vis zijn er ook kramen met groente en fruit, bloemen en handgemaakt souvenirs. De markt is een leuke combinatie van toeristen en lokale bevolking.

Bij de Vismarkt vertrekken dagelijks fjorden cruises, die schitterende tochten door de fjorden maken. Hier zit ook het VVV over alles wat je wil weten over Bergen https://www.cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=3762 of voor zo’n handige stadsplattegrond.

Als het druk is, is het handig om nu naar Fløibanen (zie einde van onze wandeling) te gaan en straks hier onze wandeling weer op te pakken.

Hanseatikse museum

Het eerste museum op ons pad. Bergen heeft heel veel leuke musea. Wanneer je van plan bent er een aantal te bezoeken, is het handig om de Bergen Card te kopen. Hiermee is de entree goedkoper of gratis.
Het Hanseatiske museum laat je de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad zien met uiteraard de grote rol, die de visserij hierin heeft gespeeld. Het houten gebouw uit 1704 toont het zware leven en werkomstandigheden van de koopvaardij, die in zwaar contrast staan met het luxe leven van hun handelspartners.

Schøtstuene museum

Op het kaartje van het Hanseatikse museum kan je ook naar het iets verderop gelegen Schøtstuene. Dit is de plek, waar de (voornamelijk Duitse) handelaren hun maaltijden gebruikten en zich vermaakten met spelletjes, feestjes e.d. Het museum bestaat uit gerestaureerde gebouwen, maar ook replica.

Bryggen,

Is de oude werf van Bergen, die van groot belang was voor de stad tijdens het Hanze Verbond (14-16e eeuw). Er is vaak brand (de laatste in 1955) geweest waardoor de oorspronkelijke houten huizen zijn verwoest. De karakteristieke houten huizen zijn er echter met oude methoden en patronen herbouwd, waardoor het in oude staat is hersteld. De houten gebouwen staat dicht bij elkaar en hebben gemeenschappelijke tuinen. Wanneer je door de smalle donkere steegjes loopt, ga je terug in de tijd. De twee eerder genoemde musea maken deel uit van deze wijk. Zo ook het Bryggens museum. In dit museum zie je Bryggen in de middeleeuwen. Zo zie je restanten van huizen, maquettes hoe het eruit heeft gezien en natuurlijk de archeologische vondsten uit die tijd.

Mariakirken

Net om de hoek bij dit museum staat de Mariakirken, ook uit de Middeleeuwen. Mariakirken is het oudste, nog bestaande gebouw van de stad, gebouwd in de Romaanse stijl.

Bergenhus

De oude vestiging ligt aan de ingang van de haven van Bergen. Bergen is vroeger de hoofdstad van Noorwegen geweest en toen was dit de residentie van de koning. Die kan je nog zien aan de Rozenkranztoren, die nog elementen heeft van het kasteel, dat hier oorspronkelijk stond en natuurlijk het Håkonshallen, een 13e eeuws gebouw, dat de koning o.a. als feestzaal gebruikte. Ook de Kristkirken, de eerste kathedraal van Bergen, staat binnen de muren van deze vesting. En natuurlijk het Bergenhus Festning museum.  Dit museum laat de geschiedenis van het Noorse leger zien.

Fløibanen

We lopen nu weer terug richting Byparken, maar moeten nog wel naar Fløibanen, een must do in Bergen. Met de kabeltram de Fløyen (een van de zeven bergen van Bergen), met een top van 425 meter, op. Van de Fløyen heb je het mooiste uitzicht over Bergen. Wanneer je met een cruise mee bent, kan je misschien wel “je cruiseschip” in de haven zien liggen. Voor de sportievelingen onder ons is het misschien leuk om de 320 meter naar beneden te lopen. Eerst loop je heerlijk in het groen en halverwege de berg kom je in de bewoonde wereld, waar je heerlijk kunt ronddwalen door de kronkelige straatjes met de witte huizen.

Nu lopen we weer terug naar Byparken. De totale wandeling is ca. 3,5 kilometer en duurt 45 minuten wanneer je nergens blijft staan. Dit gaat je niet lukken 🙂

Een bezoek aan het huis van Edvard Grieg is ook leuk, maar dat ligt in Troldhaugen, buiten Bergen. In de omgeving van Bergen zijn nog meer leuke bezienswaardigheden, die wij in een volgende blog zullen bezoeken. Dan natuurlijk ook een bezoekje aan Troldhaugen en Mount Ulriken.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk. Als het schip aan de pier van Dokken ligt, kunnen passagiers zich niet vrij bewegen op de pier, omdat dit een industriële pier is. Passagiers dienen gebruik te maken van de shuttle die door de haven ter beschikking wordt gesteld. Naast reguliere shuttlebussen biedt de haven een minibus die plaats biedt aan twee rolstoelen en de hele dag door zal rijden
 • Afstand tot de stad: ongeveer 1 km
 • Winkelcentra: Ongeveer 1km
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en gemakkelijk toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: In de meeste hotels kunnen gasten gebruik maken van de toiletten. Er zijn aangepaste toiletten bovenop Mt Fløien
 • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: De voetgangersstraat Gågaten, Nygårdshøyden (het universiteitsgebied) en Nordnes zijn niet toegankelijk
 • Openbaar vervoer: Bussen zijn over het algemeen niet toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Het Aquarium, Bergen Art Museum, kabelbaan
 • Grotere aangepaste voertuigen: beschikbaar op aanvraag
 • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag

Voor meer over Bergen: 10 tip om te doen in Bergen

Dan hebben we nog een heerlijke dag op zee en varen we zo rustig aan weer terug naar Amsterdam.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):