Twente

Rolstoelvakantie Twente

Vandaag blijven we met onze blog weer in Nederland. We hebben verschillende vakanties in Twente op onze site staan. In het eerste deel van deze blog gaan we rond de Lutte kijken en in het tweede deel gaan wij richting Almelo en omgeving.

Wat weten we over Twente?

FC Twente voor de voetbalfan, voor wie zijn Middelbare schooltijd in de jaren’80 had: Lente in Twente van Toontje Lager of voor de student, Universiteit Twente, maar vooral boerderijen, bossen, landgoederen, kortom veel natuur. Maar Twente heeft veel meer te bieden, zoals Herman Finkers al zei: “Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat doen”

Wist je, dat bijvoorbeeld acht Twentse plaatsen stadsrechten hebben?

Twente de Lutte, rolstoelvakantie

Natuurlijk eerst de natuur

We blijven in dit deel van deze blog in de buurt van De Lutte, dus op naar het natuurgebied Lutterzand. Dit 600 hectare grote natuurgebied ligt aan de voet van een stuwwal uit de ijstijd. Het riviertje, de Dinkel, kronkelt zich door dit mooie landschap met heidevelden, zandverstuivingen en prachtige bossen. Door de zachte ondergrond, zand, heeft het riviertje een weg uitgesleten, waardoor steile oevers zijn ontstaan. Het wordt daarom ook wel de Twentse canyon genoemd. Je kunt hier uiteraard heerlijk wandelen en fietsen, waarbij ook mogelijkheden zijn voor als je minder goed ter been bent, zoals een duo- of rolstoelfiets. Is dit niets voor je, dan kan je ook een huifkartocht maken. Er zijn ook huifkarren met een lift voor rolstoelen. En tenslotte is er ook nog de Lutterzandexpress (plaats voor 1 rolstoel) voor een tocht over het Lutterzand.

Twente Sagenland

Er is heel natuur en cultuur te zien in Twente en bij dat cultuur horen ook oude gebruiken. In veel Twentse dorpen zijn er daarom veel sagen en legenden. Zo staat er midden in De Lutte, op het dorpsplein, de Hellehond. Dit spookdier maakt een geluid als een wolf en werd gezien op de Paasberg (een 80 meter hoge heuvel), het Duivendal en op het kerkhof van De Lutte. Het verschijnen van de hellehond was een slecht voorteken. Nu is de hellehond het symbool van De Lutte en zijn er jaarlijks de hellehondsdagen. Twente heeft nog veel meer spookdieren, zoals de Spookhazen, de Duivel in het koeienvel en als we het toch over spoken hebben, vergeet vooral de Witte Wieven niet.

Wanneer je dit leuk vindt, dan is er bij De Lutte een Sagenroute (wandeling van 8 km). Misschien kom je wel de spookhazen of de spookwagen met gitzwarte paarden tegen. Wanneer je niet zo van het wandelen bent, dan is er ook nog de Sagenlandroute (een ANWB-route van ca. 70 km.). Er zijn verschillende punten, waar je deze bewegwijzerde route, kunt starten, zo ook in De Lutte. Je komt tijdens deze autorit langs watermolens, boerderijen en kappeltjes, maar ook de korenmolen Saoseler Möl en het Stift bij Weerselo. Natuurlijk ook Twentse plaatsen, zoals Ootmarsum, Denekamp, Oldenzaal en Lattrop met een van de grootste sterrenwachten van Nederland. Ook op deze route  leuk zijn Springendal, een mooi beekdal en Singraven, een havezate (landgoed), waar de geest van de ingemetselde non ronddwaalt. Je komt zeker nog meer sagen en legenden tegen langs de Sagenlandroute.

Twente, vakantie met begeleiding

Even wat anders dan natuur

Natuurlijk gaan we even naar De Lutte, een klein kerkdorpje met gezellig dorpskern, waar je heerlijk kunt genieten op een van de terrassen. Ook Ootmarsum staat op ons lijstje. Hier ook leuke terrassen, maar ook een rijke historie. Heerlijk wandelend door de kronkelige straatjes zien wij prachtige gevels en historische gebouwen, zoals het Cremershuis (een koopmanswoning) en Drostenhuis (een stadsboerderij). Wanneer je dit interesseert, ga dan ook zeker langs in het openluchtmuseum, net buiten het centrum van Ootmarsum. Het museum brengt je terug naar het Twente van zo’n 100 jaar geleden met authentieke gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Het vertelt het verhaal van de vroegere bestuurders van Twente, de Heeren, de commandeur, Drost en Hofmeier.

Wat zeker ook een bezoek waard is, is het Arboretum Poort Bulten. Het 19 hectare grote bomenpark met poelenlandschap is begin vorige eeuw aangelegd. Hier staan 1000 verschillende soorten bomen en heesters uit alle werelddelen, die ieder jaargetijde weer bijzonder zijn. Het arboretum is  ook voor rolstoelers goed toegankelijk.

Rolstoelvakantie Nederland

Almelo

is een oude stad, al ontstaan in de 11e eeuw. Het is echter een stad zonder stadsmuur of -poorten. Het belangrijkste oude gebouw is “Huis Almelo” uit 1662. Op deze plek stond een Middeleeuwse burcht, die tijdens de 80-jarige oorlog zo werd beschadigd, dat het werd gesloopt. Het kasteel en orangerie wordt nog steeds bewoond, maar het landgoed is wel opengesteld. De boerderijen op het landgoed, met 296 hectare bos en 493 hectare landbouwgrond, herken je aan de rood/gele luiken.

De boerderijen liggen langs de Gravenallee, de oprijlaan van “Huis Almelo”. De laan is 3,5 kilometer lang en loopt van ‘Huis Almelo” tot het Kanaal Almelo-Nordhorn. Het landschap van de allee bestaat uit bos, heggen, singels en 16 kilometer aan wandel- en fietspaden.

Het oudste stukje Almelo uit 1493 is het koor van de oude kerk. De rest van de kerk is uit 1738.

Uit 1914 is de Waag op het Waagplein. Dit is de laatst gebouwde Waaggebouw van Nederland. Nu zitten er winkels in. Almelo is een leuke winkelstad met leuke vintagewinkeltjes en boetiekjes. In het centrum van Almelo vorm de rivier de Aa de havenkomen met de gezellige markt, waar je op een terrasje heerlijk kunt genieten van het water.

Landgoederen

Naast het stadslandgoed van Almelo zijn er in de omgeving nog veel meer mooie landgoederen, waarvan wij er een paar bekijken.

Landgoed Twickel – Delden

Een indrukwekkend kasteel met prachtige kasteeltuinen met een landgoed van 4.400 hectare. Op het landgoed zijn 148 boerderijen. Deze hebben zwarte-witte luiken. Het landschap bestaat uit akkers en weilanden, maar ook bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Naast de boerderijen en kasteel zijn er ook 2 watermolens, een watertoren en houtzagerij.

Rolstoelvakantie Twente
Vakantie voor rolstoelgebruikers

Landgoed Weldam – Markelo

Is een van de grootste landgoederen van Nederland. Het 15e eeuws kasteel is niet toegankelijk, maar het heeft wel een van de mooiste kasteeltuinen, wat wel toegankelijk is. Er zijn zelfs wandel- en fietsroutes op het landgoed.

Landgoed Warmelo – Diepenheim

Was een tijdlang in bezit van Prins Bernhard, die het kocht voor zijn moeder, prinses Armgard, die er tot haar dood in 1971 woonde.

Het kasteel is nu in privébezit. Hier is ook het park toegankelijk. Het park heeft een oppervlakte van 7 hectare met een wandelroute, die je vier eeuwen tuinarchitectuur laat zien, met rococovijver, rozentuin, vogeltuin en veel azalea’s en rododendrons. In het koetshuis is een theeschenkerij.

Ootmarsum

Na de landgoederen nu even een dorpje. Wij kiezen voor het historische Ootmarsum met zijn vakwerkhuizen en de Hallenkerk uit de 12e eeuw. In de toren van de kerk kan je de kogel zien, die werd afgevuurd door prins Maurits bij de bevrijding van Ootmarsum in de 80-jarige oorlog. Ootmarsum is echt een kunstenaarsdorp met kunst in talloze galerieën, maar ook op straat.

ootmarsum, Twente vakantie met zorg
Rolstoelvakantie

Het Springendal ‘de tuin van Nederland”

Dit natuurgebied bij Ootmarsum moet je zeker bezoeken als je naar of van Ootmarsum komt. Dit landbouwgebied werd aangekocht door een textielbaron, die er een Engels aandoend landgoed van maakte met lanen en bronnen en beken. Je kunt er heerlijk wandelen door beukenlanen, langs akkervelden, maar ook heideveld.

Dit is maar een kleine greep aan moois, dat Twente te bieden heeft, want wij hebben het nog niet gehad over landgoed Singraven , het Reggedal of de Sallandse Heuvelrug met 26 “bergen” en heuveltjes. Nog voldoende voor nog een blog over Twente.

Mocht je niet zo’n wandelaar zijn en toch graag dit gebeid verkennen, volg dan een van de mooiste toeristische autoroutes van Nederland: Hamalandroute (253 km). Het is een ANWB-route dus door de bordjes goed te volgen.

https://www.anwb.nl/eropuit/dagje-uit/autoroute/routes/anwb-hamalandroute

En voor de liefhebber nog even een sage uit De Lutte:

De dodenweg

Het gebeurde, waar nu de Hoge Kaviksweg loopt, in het ravijn de Grote Hel. Hier liep vroeger de weg van Oldenzaal naar Bentheim, waar langs o.a. zandsteen werd vervoerd voor de bouw van de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Er ontstonden diepe karrensporen op het pad, waar langs ook de overledenen naar de begraafplaats werden vervoerd.

Twee broers, die bij hun buurman op bezoek waren geweest, liepen ’s avonds over het pad naar huis. Toen plots een van de broers op de grond viel en stil bleef liggen. Zijn broer pakte hem beet en probeerde hem overeind te helpen. “Wat gebeurde er?”, vroeg de ene broer. “Heb je dan niets gezien?”, zei de andere. “Heb jij die lijkwagen niet gezien? Die kwam recht op ons af. Ik kon niet uitwijken en moest op de wagen klimmen, over de doodskist en viel toen van de wagen af.” De andere broer keek hem angstig aan. “Laten we snel naar huis gaan”, fluisterde hij. Thuisgekomen vertelden zij het verhaal aan hun ouders. Maar die vonden het niet gek. Zij zeiden: ”Als je tussen karrensporen op een dodenweg loopt, dan kan je in botsing komen met een lijkwagen. Dat gebeurd vaker.” Loop dus nooit tussen een oud karrenspoor. Je weet nooit wat er gebeurt.

Nieuwsgierig wanneer wij in Twente zijn? Voor een vakantie in Preston Palace: Klik hier

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *