Cruise met rolstoel A tot Z reizen

Cruise met rolstoel

Cruise met A tot Z reizen

Een cruise maken is een ideale manier om veel te zien tijdens jouw vakantie zonder dat je er zelf veel moeite voor hoeft te doen. Bijna iedere dag doe je een nieuwe stad of zelfs een ander land aan, zonder dat je steeds opnieuw hoeft inchecken in een ander hotel.

Een cruise maken is het toppunt van gemak en comfort. Tijdens de reis met het schip hoeft u zich nergens druk over te hoeven maken. Elke dag een ander uitzicht, een andere plek om te verkennen en ’s avonds kun je aanschuiven voor het eten. Je kunt uit meerdere eetgelegenheden kiezen, dus voor elk wat wils. Verder is elke dag ook nog genoeg te beleven op het schip.  Grote schepen zijn voorzien van alle luxe, zoals zwembaden, sportfaciliteiten en winkelstraten.

Dit is precies de reden waarom veel mensen graag cruises maken.

Het comfort van een vaste plek en de verzorging die een cruiseschip biedt, en toch veel plaatsen kunnen bezoeken in relatief korte tijd. En bij A tot Z reizen wordt niet alleen jouw reis voor je geboekt, wij bieden op elke cruise ook begeleiding aan. En op een aantal cruises kunnen we ook de zorg leveren zoals je dat thuis gewend bent.

Maak je een begeleide cruise, dan kunt je van te voren afspreken hoeveel begeleiding je wenst. Je reist zelfstandig met de zekerheid van hulp in de buurt.

Veel grote cruiseschepen zijn geschikt voor mindervaliden, met ruime paden en weinig of geen drempels. Op deze schepen kan A tot Z reizen ook de zorg leveren die u nodig heeft, inclusief verpleegkundige zorg. Als de cruise geschikt is om zorg te leveren, zullen wij dat er duidelijk bij vermelden.

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen die betrekking hebben op cruisen.

Cruise met rolstoel

  1.  Is cruise iets voor mij?

Steeds meer mensen kiezen voor een cruisevakantie. Het heeft ontzettend veel te bieden, maar is het iets voor mij? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven, gaan wij in deze blog op zoek naar wat een cruise je biedt.

En als ervaringsdeskundige kunnen wij je zeggen, dat wij alleen een tipje kunnen oplichten en dat daarnaast nog veel meer redenen zijn om voor een cruise te kiezen.

      1.1 Voordelen

Maar één keer je koffer uitpakken

Zoals een van onze cruise terecht heet: “Maar één keer je koffer uitpakken.”, is een goede reden om voor een cruise te kiezen. Meerdere bestemmingen in één vakantie, zonder elke keer jouw koffer weer te moeten inpakken. Je komt aan boord, neemt jouw intrek in jouw hut en dan begint de reis langs steden, natuurschoon en vaak ook met een bezoek aan meerdere landen. Niet meer inpakken, met de koffer naar de volgende accommodatie, maar heerlijk van alle luxe en heerlijkheden op het schip genieten, terwijl je vanzelf naar de volgende vakantieplek vaart.

Restaurants

Heerlijk eten is een goede nummer 2. In het cruisetarief is, m.u.v. de specialiteitenrestaurants, het eten inbegrepen. Je hebt een keuze uit meerdere restaurants en een grote verscheidenheid aan exotisch en internationale gerechten. Er is zeker voor elke smaak iets lekkers. Je hoeft niet alles te lusten om aan jouw trekken te komen. De grootste uitdaging is waarschijnlijk de extra kilootjes, die op loer liggen.

Bij dit alles word je omringd door zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. Zij staan klaar om je waar nodig te helpen. Geen moeite is hen teveel.

Kosten

Leuk allemaal zul je misschien denken, maar dat is vast allemaal heel duur en het is vast ook saai. Wat moet je op zo’n schip als je op zee zit?

Een cruise heb je in allerlei prijsklassen, die ook bij jou zal passen. Bedenk je bij het zien van de prijs ook, dat de accommodatie, het vervoer en dat alle maaltijden (afgezien van de specialiteitenrestaurants) zijn inbegrepen. Daarnaast kun je aan boord ook gebruik maken van een veelheid aan faciliteiten, zoals zwembad, theater etc. Voor een totaalpakket is een cruise erg goed geprijsd.

Een cruiseschip is een varend dorp. Er zijn winkels aan boord om te kunnen shoppen, een wasserette zodat je zeker bij langere cruises niet onnodig veel kleding mee hoeft te nemen, de mogelijkheid tot sporten in de gym en zelfs medische zorg is aan boord.

1.2 Cruise met een mobiliteitsbeperking

Zit je in een rolstoel of scootmobiel of heb je een mobiliteitsbeperking, dan is het goed opletten of de cruise van jouw keuze voor jou wel geschikt is. Soms kan of mag een rolstoel aan boord niet worden gebruikt. De cruises die A tot Z reizen aanbiedt, zijn uiteraard al uitgezocht op de eisen die er zijn als je wil reizen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. De schepen waar wij op zullen cruisen zijn allemaal rolstoeltoegankelijk.

Voor de veiligheid is het wel verplicht om jouw rolstoel, scootmobiel of rollator in jouw hut te zetten als je er geen gebruik van maakt.  Ook bij ontscheping, zeker met tenderboten/sloepen, is het belangrijk na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat gasten met een mobiliteitsbeperking niet altijd aan wal kunnen. Houd daar rekening mee. Als je een cruise maakt met A tot Z reizen, weten wij al vooraf welke haven wel en niet toegankelijk zijn met een rolstoel.  

TIP Heb je geen rolstoel, scootmobiel of rollator maar wil je er tijdens de cruise wel graag één gebruiken? Wij kunnen er in overleg altijd één voor je regelen.

Cruise met rolstoel

1.3 Dag op zee

Bij cruises die vanuit Nederland vertrekken, zijn wij minstens een dag op zee voor wij in het vakantieland van onze keuze aankomen. Wat moeten wij de hele dag doen? Je kunt kaarten of een andere gezelschapsspel meenemen, maar dat is echt niet nodig. Het is waarschijnlijker dat het niet uit de koffer komt tijdens de vakantie.

Een cruise heeft ontzettend veel activiteiten en vertier te bieden. ’s Avonds krijg je al een dagprogramma met alle activiteiten en entertainment voor de komende dag. Er zijn workshops, lezingen, proeverijen, teveel om op te noemen en dan hebben wij het nog niet over de muziekentertainment ’s avonds en natuurlijk het theater met allerlei mooie shows. Natuurlijk kun je ook heerlijk een rustig plekje zoeken om een goed boek te lezen of van het mooie uitzicht (de zee beschikt over ontelbaar mooie tinten blauw en grijs) te genieten.   

En ook de kinderen kunnen volop genieten. Naast zwembaden, een volleybal- en basketbalveld worden er allerlei activiteiten voor hen georganiseerd.

Hoe kan een dag op zee er uitzien?

Het is natuurlijk helemaal aan jou hoe je de dag invulling geeft, maar wij proberen je een klein beetje te laten zien wat er zoal mogelijk is.

Start van de dag

Na een heerlijk ontbijt, waarbij er een enorme keuze aan allerlei heerlijke gerechten voor je klaar ligt op het ontbijtbuffet in het Lido, kun je heerlijk gaan luieren bij het zwembad, een boek gaan lezen op het dek of deelnemen aan een van de vele activiteiten. Mocht je het lekker rustig aan willen doen, dan kun je uiteraard ook ontbijten in jouw hut. Er is een 24-uurs roomservice, dus voor het eten hoef je jouw hut niet te verlaten. Je kunt er ook voor kiezen om te ontbijten in de elegante Dining Room, waar ook de lunch en het diner wordt geserveerd.

Middag

Wanneer je na alle activiteiten of het luieren toch weer trek heeft gekregen, staat in het Lido weer allerlei ingrediënten voor de lunch klaar. Je kunt vers jouw gerecht naar keuze laten bereiden. Dit geldt ook voor de warme gerechten tijdens het ontbijt. Heb je een speciaal dieet dan komt je ook niets tekort aan boord. Ook kunt je uiteraard heerlijk gaan lunchen in de Dining Room.

Na een middag met zonnebaden, zwemmen, een bezigheid uit het schema met activiteiten, die je de avond daarvoor op jouw kamer hebt ontvangen of helemaal niets doen op een rustig plekje, wordt het tijd om na te denken over het avondeten.

Avond

Het kiezen van het diner is nog best een dingetje. Naast het Lido en de Dining Room zijn er nog de specialiteitenrestaurants (hiervoor wordt een kleine restauranttoeslag in rekening gebracht)

Dining Room

Handig om te weten wanneer je kiest voor een diner in de Dining Room is, dat je een vijfgangenmenu met een verscheidenheid aan gerechten krijgt. Dit gaat van klassieke rechten en gerechten uit de regionale keuken tot aan vegetarische maaltijden.

Het dineren in de Dining Room kan van 17.15 tot 21.00 uur. Je kunt hiervoor reserveren, maar ook tijdens de dinertijd gewoon naar de eetzaal komen.

In de Dining Room worden ook 1 of 2 keer tijdens de cruise een gala-avond gehouden. Je kunt dan jouw mooiste jurk of pak aan. Mocht je dit niet mee hebben, dan is voor de heren een overhemd met kraag en een pantalon en voor de dames een elegante jurk, rok of broek toegestaan.

Daarna de avond afsluiten met een bezoek aan een van de muziekpodia, een theatershow, een gokje wagen in het casino, film kijken naast het zwembad of een cocktailtje in de Ocean Bar.

Cruise met rolstoel

1.4 Welke cruise kan ik met A tot Z reizen maken?

IJsland cruise

Noorse Fjorden

Het beste van Scandinavië cruise

Vikingsaga

Reykjavik-Cruise met rolstoel

1.4.1 Een rolstoeltoegankelijke cruise boeken zonder zorg of begeleiding

Uiteraard kun je ook alleen een cruise boeken bij A tot Z reizen. Je boekt dan een cruise met de zekerheid dat je de juiste hut hebt geboekt. Want net als bij andere accommodaties is het boeken van de juiste toegankelijke hut niet altijd alleen maar het aanvragen van een rolstoeltoegankelijke hut. Ook hier zijn grote verschillen, zelfs bij 1 cruisemaatschappij. 

Welke kant van het bed wil je graag in? Kan je nog een stapje maken of mag er bv geen drempel zijn naar de badkamer? Heb je buiten de eisen aan de hut ook een aangepast dieet? Zijn er excursies die je zou willen maken en zijn die ook rolstoeltoegankelijk?

En zo kunnen we nog veel meer wensen bedenken. Dus boek jouw cruise vooral bij een cruise-agent die gespecialiseerd is in het aanbieden van rolstoeltoegankelijke cruises.

Uiteraard betaald je als je alleen een cruise wil boeken, niets meer dan bij alle andere aanbieders!
Kijk hier als je ideeën zoekt voor een cruise.
Wil je weten welke cruises vanuit Nederland vertrekken? Kijk dan op: Cruises vanuit Nederland

1.5 Wat is een sloepenrol?

Zoals je in een vliegtuig een veiligheidsinstructie krijgt voordat het vliegtuig de start inzet, zo heeft een cruiseschip ook een veiligheidsbeleid, een noodoefening, de sloepenrol.

De sloepenrol is een oefening aan boord van het schip, zodat alle opvarenden weten hoe zij moeten handelen bij een calamiteit.

Noodoefening gasten

Bij het inchecken krijg je niet alleen jouw hutnummer maar ook waar je heen moet wanneer het alarm afgaat voor de noodoefening. De noodoefening is verplicht voor iedereen en vindt plaatst net voordat het schip de inschepings-haven verlaat. De oefening is voor de gasten, zodat zij weten hoe te handelen wanneer het alarm afgaat. Er wordt uitgelegd waar de verzamelplaatsen zijn, hoe er moet gehandeld worden in geval van nood en hoe een zwemvest gedragen moet worden. De bemanning is er om alles in goede banen te leiden en vragen te beantwoorden. 

Noodoefening bemanning

De bemanning houdt ook zelf regelmatig een noodoefening. Dit gebeurt gewoon tijdens een cruise. Je wordt van te voren gewaarschuwd als er een noodoefening wordt gehouden.

De sloepenrol is de enige verplichting, die aan boord geldt, dus daarna kun je weer uitgebreid van het schip, haar voorzieningen en activiteiten genieten.

Cruise met rolstoel

Kopfoto-IJSland-Cruise met rolstoel

Cruise met rolstoel

2. Cruisen, wat pak ik in?

Eerst even een tip. Bij het inchecken lever je jouw bagage in, die later in jouw hut wordt bezorgd. De laatste avond aan boord zet je jouw koffer buiten de hut, zodat deze de volgende ochtend van boord kan worden gebracht. Stop dus geen belangrijke artikelen in jouw koffer, zoals medicijnen en zorg, dat je de laatste avond wel kleding achter houdt. In jouw pyjama van boord is ook niet alles.

Wat gaat er in de koffer mee?

Neem sowieso laagjes kleding mee, misschien ook een sjaaltje, want het kan soms fris zijn ook binnen door de airco. Wanneer je sportief aan de slag gaat, dan natuurlijk ook sport- en/of zwemkleding, maar ook casual en misschien iets chiquer voor een keertje naar een luxueus restaurant of captains diner.

Je kunt hele afstanden afleggen op het schip, dus goede stevige schoenen zijn ook handig. Ook voor eventuele excursies natuurlijk. Denk ook aan een paraplu of regenkleding. Je weet maar nooit. En tenslotte voor rond het zwembad en bezoek aan een Spa zijn slippers ook fijn om mee te nemen.

Wanneer je niet naar de vertrekhaven hoeft te vliegen, maakt het bij de meeste rederijen niet uit hoeveel bagage je meeneemt. Hoort er een vliegreis bij, let dan op de regels van de luchtvaartmaatschappij.

Dan nog even de handbagage.

Uiteraard van belang is jouw paspoort of identiteitskaart, reisverzekering, creditcard en/of geld en jouw cruise-documenten. Dit zijn wel echt de belangrijkste zaken. Het overige kun je altijd nog kopen aan boord of in de havens, waar het cruiseschip aanlegt. Maar toch handig op jouw checklist zijn camera, gsm, laders en extra geheugenkaart voor digitale camera.

Nog even een tip ter afsluiting: een verrekijker. Dit is echt leuk om bij je te hebben tijdens de reis op zee of aankomst in de havens. Er zijn ook excursies, waarbij een verrekijker een leuke aanvulling is.

2.1 Kledingvoorschriften aan boord

De dresscode op een cruiseschip is zeer afhankelijk van rederij tot rederij. De vuistregel: hoe luxer het schip, hoe formeler de kledij. Je hoeft zich echter geen zorgen te maken, de dresscode is te vinden bij de boeking of op aanvraag. Daarnaast kun je op het dagelijks boordprogramma altijd gedetailleerd terugvinden welke kledijvoorschriften worden aangeraden voor de avond. Korte broeken en sportkledij worden in de regel enkel aan het zwembad of in de fitnessruimte gedragen. In restaurants – met uitzondering van het buffetrestaurant – zijn korte broeken niet gewenst. Overdag kun je vrijetijdskledij dragen en in de avond – afhankelijk van de gelegenheid – semi-formeel of formeel.

  • Voor hem

    • Casual: shirt of hemd met lange broek 
    • Semi-formeel: Stoffen broek met hemd en jasje 
    • Formeel: Smoking of pak met stropdas 
  • Voor haar

    • Casual: rok of broek en top
    • Semi-formeel: jurk of pak
    • Formeel: cocktail- of avondjurk

Cruise met rolstoel

3. Verblijf tijdens een cruise

Na lang wikken en wegen heb je de cruise van jouw keuze gevonden, maar hoe wil je verblijven aan boord? Dit is een belangrijke keuze en de keuze is ruim. Zoveel cruisemaatschappijen, zoveel soorten hutten en dan kan het ook nog dat schepen van een rederij qua hut weer variëren.

Over het geheel genomen zijn er vier verschillende soorten hutten, namelijk binnenhutten, buitenhutten, balkonhutten en suites. Online kunt u bij de meeste cruisemaatschappijen de indeling van de hutten op de dekplannen zien.

3.1 Binnenhutten

Deze hutten liggen langs de middellijn (lengteas) van het schip en er zijn geen ramen. Frisse lucht komt via ventilatie/airconditioning in de hut. Een binnenhut is er in verschillende soorten qua ruimte en luxe. Het voordeel is dat een binnenhut meestal goedkoper zijn. Je kunt het ontbreken van ramen een nadeel vinden, maar bedenk daarbij wel, dat het cruiseschip je iedere dag naar een andere bestemming brengt, waar je aan land kunt gaan. En op een zeedag kun je heerlijk op het dek van daglicht en frisse lucht genieten en natuurlijk de diverse activiteiten aan boord. Een klein nadeel is, dat hoewel cruiseschepen erg stabiel zijn, een binnenhut meer kan op zeeziekte geeft.

3.2 Buitenhutten

Deze hutten hebben altijd een raam. Dat kan zijn een groot, rechthoekig raam, maar ook een ronde patrijspoort. Ook hier zijn er verschillen qua ruimte en luxe.

3.3 Balkonhutten

Deze hutten zijn groter dan de binnen- en buitenhutten, maar daardoor ook duurder. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer met een schuifpui naar het balkon, waardoor de hut ook lichter en ruimer lijkt. Een balkonhut is natuurlijk ideaal om heerlijk een boekje te lezen en als de kust nadert van het uitzicht te genieten. Weeg wel goed de (extra) kosten van zo’n balkonhut af tegen het genot van een balkon. Hoeveel gebruik maak je van het balkon? Is het misschien vaak te fris of slaap je bij warmte graag met de deuren open, maar zitten jouw buren tot laat te borrelen op hun balkon?

3.4 Suites

Met een ruim budget kunt u ook voor een suite kiezen. Op een cruiseschip bestaat een suite tenminste uit een slaapkamer met badkamer en apart woongedeelte. Er is ook altijd een balkon. Deze zijn vaak groter dan bij de balkonhutten.

3.5 Speciale versies

Je kunt natuurlijk voor een standaard hut of suite kiezen, maar er zijn ook speciale versies.
De rolstoeltoegankelijke hutten en suites. De rolstoeltoegankelijke hutten zijn uiteraard een stuk ruimer qua indeling. De toegangsdeur is ruimer, de badkamer is ruimer en heeft geen drempels. 

Er komen ook steeds meer familie-hutten en hutten voor singles.
Er zijn zelfs cruisemaatschappijen met spa- hutten en -suites. Je kunt dan in jouw badjas vanuit jouw hut naar de spa. Voor jouw lunch en diner is er een speciaal spa-restaurant.

3.6 Locatie

Buiten welke type hut of suite je kiest, is het ook belangrijk om te kijken naar de locatie ervan. De cruiseschepen zijn erg stabiel, maar mocht je gevoelig zijn voor zeeziekte dan is het advies hoe lager je hut op het schip ligt, hoe beter. Midscheeps en op de lagere dekken beweegt het schip minder. En uiteraard ook in de breedte gezien van het schip is het midden stabieler dan de voor of achterkant van het schip.

Bij het boeken van een hut met uitzicht is het ook belangrijk om te kijken of het uitzicht wordt belemmerd door bv een reddingsboot.

4. Wat is de beste tijd om een cruise te boeken?

Als je een aangepaste hut nodig hebt, is het verstandig zo vroeg mogelijk te boeken. Het aantal aangepaste hutten is op cruiseschepen beperkt en zijn vaak vroegtijdig al volgeboekt.

Ben je gebonden door bv kinderen aan schoolvakanties? Ook dan is het verstandig om vroeg te boeken. Zeker de familiehutten zijn voor deze periodes snel volgeboekt. Dit geldt ook voor cruise tijdens de feestdagen.

5. Excursies

De cruisemaatschappij biedt een brede keus van excursies aan. De excursies  variëren per bestemming van wandelingen, busritten door de stad of naar speciale uitzichten in de buurt, treinreis etc. De excursies zijn niet inbegrepen in de prijs en kunnen uiteenlopen in prijs. Er zijn afhankelijk van de tijd die het schip in de haven doorbrengt halve dagexcursies, dagexcursies en meerdaagse excursies.

Cruise met rolstoel

geiranger, cruise met begeleiding

Cruise met rolstoel

5.1 Boeking van excursies

Je kunt de excursies vooraf boeken via A tot Z reizen of je kunt ze boeken tijdens de cruise. Sommige excursies zijn zeer gewild en vaak niet meer te boeken als je onderweg bent. Helaas zijn niet alle excursies die door de cruisemaatschappij worden aangeboden rolstoeltoegankelijk. Je kunt ons altijd vragen welke excursies er wel te doen zijn met een rolstoel. (Er zijn ook mogelijkheden die niet te boeken zijn via de cruisemaatschappij)

Taal:

De excursies die worden aangeboden tijdens de cruises met A tot Z reizen zijn overwegend in het Engels. Uiteraard kan je begeleiding meeboeken tijdens een excursie. Hij/zij kan dan indien nodig voor je vertalen.

 

5.2 Georganiseerde excursies of zelfstandige verkenning

Voor het aan land gaan moet je beslissen of je een georganiseerde excursie wil maken met een gids of liever zelfstandig de haven gaat ontdekken.

Wanner je bezienswaardigheden wil bezoeken die verder van de haven liggen, is een georganiseerde excursie een goede keuze. Ook wanneer je meer wilt leren over een plek met behulp van een gids.

Een ander voordeel van een georganiseerde excursie is het feit dat het schip op je zal wachten mocht een excursie uitlopen. 

In de volgende gevallen is het zelfstandig ontdekken van de haven een goede optie: wanneer de stad, attracties en/of strand op loopafstand zijn. Als je wilt rondlopen of op het strand wilt liggen is een excursie niet nodig.
Je kunt ook een auto huren, taxi nemen of rondleiding doen per bus.
Voor meer informatie over wat er te zien is in de steden die wij aandoen tijdens de cruises die je met A tot Z reizen kunt maken: Neem contact met ons op!

Als laatst heb je natuurlijk ook de optie om aan boord te blijven en te genieten van de rust.

6. In- en ontschepen

De meeste cruisescheppen komen in de ochtend aan bij de terminal. Afhankelijk van de reis zijn hier mensen aan boord om te ontschepen en na een mooie reis weer naar huis te gaan.  Het is een enorme drukte. In de loop van de ochtend wordt het dan weer rustiger en beginnen de eerste nieuwe inschepende reizigers aan te komen.

6.1 Inschepen

Het inschepen aan boord van een cruiseschip komt overeen met het inchecken op een luchthaven. Inchecken en de paspoortcontrole vinden drie tot één uur voor vertrek plaats. Bij het inchecken geeft je jouw bagage af, die vervolgens naar jouw hut wordt gebracht. Hier gaat wel enige tijd overheen, dus zorg ervoor dat je voor jouw belangrijke zaken zoals medicijnen in jouw handbagage hebt. Voor vertrek ontvangt je een kofferlabel voor de cruise, deze bevestigd je van te voren aan de koffer.

6.2 Cruise card

Tijdens het inchecken ontvangt je jouw cruise card. Deze card heeft een aantal functies aan boord: 

– Het is jouw hutsleutel
– Identificatiebewijs om van en aan boord te gaan
– Betaalmiddel aan boord

De kosten van de aankopen die je aan boord doet zoals drankjes, aankopen in winkels en excursies worden op jouw scheepsrekening bijgeschreven na vertoon van jouw cruise card. Indien je bij inscheping de rederij hebt gemachtigd, wordt jouw boordrekening via jouw creditcard automatisch belast. In de nacht voordat je ontscheept ontvang je de factuur in jouw hut. Indien er iets niet klopt, dien je dit voor je van boord gaat te melden, zodat dit gecorrigeerd kan worden. 

Contant

Het is ook mogelijk om jouw boordrekening contant te betalen, je moet dan vooraf een borg storten bij de receptiebalie van jouw cruiseschip. Zodra dit bedrag verbruikt is dien je opnieuw een borg te storten. Uiteraard krijg je het restantbedrag dat na jouw cruise overblijft terug.
Let op: Het is niet mogelijk om met een pinpas aan boord te betalen.

6.3 Ontschepen

Ook aan de mooiste cruise komt er een eind. Net zoals jouw voorgangers word je nu geacht het schip redelijk vroeg te verlaten zodat het weer vaarklaar gemaakt kan worden voor de volgende groep passagiers die vaak nog dezelfde dag aan hun avontuur zullen beginnen.

De laatste dag van de cruise, krijg je een kofferlabel in jouw hut. In de meeste gevallen krijgt je een aantal gekleurde bagagelabels. Je moet de bagage voorzien van de labels en voor middernacht buiten op de gang voor de deur zetten.

De koffers opgehaald

De volgende ochtend kan je jouw bagage weer ophalen bij de cruiseterminal. Ze staan dan mooi gerangschikt volgens de kleur van de labels. Houdt er rekening mee dat je zaken als een setje kleding en belangrijke medicijnen in een aparte tas achterhoudt.

Voor je van boord gaat kan je nog ontbijten op het schip. Eén voor één worden de kleurcodes afgeroepen die bepalen wanneer je van boord gaat.

Cruise met rolstoel

Kopenhagen-cruise met rolstoel

Cruise met rolstoel

7.  Zijn fooien verplicht?

Bij de meeste rederijen zijn fooien aan de crew niet inbegrepen, al zijn fooien eigenlijk wel verplicht. Het bedrag is per rederij verschillend. Gebruikelijk betaal je de fooien aan boord aan het einde van de reis. Reken op zo’n 10 – 15 dollar p.p.p.d. Rederijen innen deze fooien via jouw scheepsrekening. Daarnaast is er een servicetoeslag van 15% op drankjes die je in de bars of restaurants aan boord besteld. Ook deze kosten worden op jouw scheepsrekening berekend.

8. Is er internet aan boord van het schip?

Als het schip vaart kan je geen gebruik maken van jouw eigen netwerk. Gelukkig beschikken (bijna) alle rederijen over een wifinetwerk aan boord en een internetcafé. Hou er wel rekening mee dat internet aan boord relatief traag en duur is.

Het aanzetten van dataroaming aan boord kan je (veel) geld kosten. Er is op de internationale wateren geen netwerk beschikbaar, waardoor je mobiele apparaat contact maakt met een satelliet. Daar zijn hoge kosten aan verbonden. 

Dus er is altijd internet, maar verstandiger is dat alleen voor nood te gebruiken als je vaart. Eenmaal aan land kan je weer gebruik maken van jouw eigen internetbundel.

Tip! Zet je dataroaming uit aan boord.

9. Mag ik alcohol meenemen aan boord?

Bij de meeste cruisemaatschappijen mag je 1 of 2 flessen wijn of champagne wel meenemen. Deze mag je alleen in jouw hut opdrinken. Trek je de fles in het restaurant open, dan moet u kurkgeld betalen. 

Tip! Er zijn vaak de Happy Hours bij de bars aan boord. Ook een drankenpakket (bij boeking) kan voordelig zijn. Of doe mee aan de wijn/cocktail/bierproeverij.

Ga je voor het eerst een cruise maken? Lees dan ook eens: Tips en informatie voor de eerste cruise
Heb je een vraag die hier niet bij staat? Kijk dan ook een op: Meest gestelde vragen over cruise met een rolstoel.
Of neem gerust contact met ons op!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):