Bazel of Basel?
Hoe schrijf je het nou eigenlijk? Wij, Nederlandsers, schrijven Bazel en in het Duits is het Basel, maar dan heb je in Zwitserland nog drie talen. Het Frans, waarin het Bâle is en het Italiaans en het Reto-Romaans, die de stad Basilea noemen.
Waar vinden wij Bazel precies?
Het ligt in het noorden van Zwitserland. Voor veel mensen, die met de trein op vakantie gaan, is dit het punt waar zij Zwitserland binnenkomen. Bazel ligt bij het drielandenpunt: Zwitserland, Duitsland en Frankrijk aan de oevers van de Rijn.
Bij veel mensen is Bazel niet zo bekend, maar het is een leuke cultuur- en kunststad met vele musea. Echter heeft veel Bazel nog veel meer te bieden. In deze blog brengen wij een kort bezoekje aan deze leuke stad.
De Rijn
is heel belangrijk voor Bazel, zoals de Theems voor Londen, de Seine voor Parijs en de Maas voor Rotterdam. ’s Zomers kan je dan ook veel mensen aan de noordelijke oevers van de rivier vinden. Er wordt gebarbecued op de kades met veel bier en wijn en er zijn zelfs mensen, die zich in het snelstromende water wagen. Zouden wij niet aanraden.
Bazel is echt een stad om heerlijk te wandelen. Er zijn dan ook verschillende wandelroutes. Ook wij gaan te voet de stad ontdekken en omdat veel mensen Bazel kennen vanuit de trein, beginnen wij op het station. Met de rolstoel is Bazel niet overal even toegankelijk, omdat het heuvelachtig is en de stad ook veel trappen heeft.
Markthalle
Op zo’n 250 meter van het station kan je hier lekker een hapje eten. Je vindt hier allemaal kraampjes met allerlei gerechten, Zwitsers maar ook internationaal. Op zaterdag is er ook de wekelijkse markt.
Tinguelyfontein
Ligt aan het Theaterplatz. Deze beroemde fontein van de Bazelse kunstenaar Jean Tinguely is leuk voor jong en oud. Het kunstwerk bestaat uit negen bewegende beelden, die samen voor veel waterpret zorgen.
Spalentor
is de mooiste stadspoort, nog overgebleven van de oude stadsmuur, die in de loop van de 19de eeuw werd afgebroken. In totaal zijn er nog drie stadspoort, naast de Spalentor is er nog de Sankt Johanns Tor en de Sankt Alban Tor.
De Spalentor heeft een toren van ruim 40 meter, waarvan het dak van de torenspits is versierd met gekleurde tegels. Naast de stadspoort staan nog twee lagere (ruim 28 meter hoge) torens. Als je goed op let, zie je ook nog de beelden van Maria met kind en twee profeten. Zij hangen aan de gevel boven de poort.
Rathaus
Dit opvallende rood zandstenen gebouw ligt aan de Marktplatz. Het is gebouwd in de periode 1504-1514, nadat door een aardbeving in 1356 het eerste stadhuis was verwoest. Naast de mooie rode kleur heeft de gevel vele versieringen, ook een gekleurd dak en een klokkentoren. Neem zeker ook de tijd om even een kijkje te nemen op de mooie binnenplaats.
Het Münster
oftewel de kathedraal van Bazel is een van de belangrijkste herkenningspunten van Bazel. Ook dit gotische gebouw is gebouwd met rood zandsteen. Kenmerkend zijn de twee torens, die de skyline van Bazel bepalen. Hier wederom een kleurrijk dak. In de noordelijke zijgevel heb je de Galluspoort. Deze kerkpoort is romaans en heeft de aardbeving van 1356 overleefd.
Leuk detail: In de kerk is de graftombe van Erasmus van Rotterdam.
Ook heel mooi is het nabijgelegen Pfalz. Dit is een uitkijkpunt net achter de Munsterkathedraal, vanwaar je een prachtig uitzicht over de Rijn hebt. Het Pfalz-terras is ook een heerlijk plekje om te vertoeven.
Nu wij toch bij de Rijn zijn, gaan wij naar nog een ander symbool van Bazel:
De Mittlere Brücke
oorspronkelijk was deze van hout en was al in 1226 in gebruik. Samen met de Gotthard-pas maakte de brug deel uit van een internationale 14de eeuwse handelsroute. Vanaf het begin van de 20ste eeuw gaan ook trams over de brug en kwam er een stenen exemplaar.
Voor wie een grotere wandeling wil maken, kan langs de Rijn door lopen naar St. Alban.
St.Alban
is een wijk in het zuidoosten van Bazel. Het is een chique wijk met villa’s, maar ook gotische en barokke koopmanswoningen. Hier staat ook nog de stadspoort St. Alban Tor.
Je kunt vanaf de Mittlere Brücke ook de andere kant oplopen naar de botanische tuin.
Botanischer Garten
is echt een bezoek waard en maakt onderdeel uit van de universiteit van Bazel. Het heeft een oppervlakte van 1 hectare en bezit zo’n 7500 verschillende planten, waaronder cactussen, een grote collectie orchideeën en een regenwoudserre.
Naast al dit moois heeft Bazel ook nog heel veel musea. Zeker de moeite waard zijn:
Het Kunstmuseum
bestaat tegenwoordig uit drie gebouwen met een uitgebreide kunstcollectie. Het hoofgebouw ligt aan de St. Alban-Graben en heeft werken uit de 15de eeuw tot 1960. In de nieuwbouw, die via een ondergrondse gang zijn verbonden met het hoofdgebouw vind je werk uit de jaren 1960-1990. De totale tentoonstellingsruimte van alle drie samen is zo’n 10.000 m2.
Het Historisch Museum
is opgericht in 1821 en heeft een uitgebreide collectie, wel meer dan 7,7 miljoen objecten op het gebied van zoölogie, entomologie, mineralogie, antropologie, osteologie en palenontologie.
Natuurhistorisch Museum Bazel is een museum met uitgebreide collecties op het gebied van zoölogie, entomologie, mineralogie, antropologie, osteologie en paleontologie. Het heeft meer dan 7,7 miljoen objecten. Het werd opgericht als een natuurhistorische collectie in 1821.
Historisch Museum Bazel
In de mooie Barfüsserkirche is een van de vier vestigingen, die onderverdeeld zijn per thema. De vestiging in Barfüsserkirche toont de geschiedenis van Bazel van de prehistorie tot heden. De andere vestigingen zijn: in het Lohnhof het Muziekmuseum met zo’n 650 muziekinstrumenten, het Museum für Pferdestärken met koetsen en paardengerei en het Haus zum Kirschgarten, een huis en kantoor van een rijke zijdelintfabrikant uit de 18de eeuw. Hier zie je een indrukwekkende collectie horloges, klokken, zilver en speelgoed.
Natuurlijk ook heel leuk is het Museum Tinguely bij de fontein, waar wij al eerder waren. Hier zie je nog meer bijzondere creaties. En wat dacht je van het Wereldspeelgoedmuseum met een gigantische collectie poppen, speelwinkels en carrousels, maar bovenal een verzameling (de grootste ter wereld) van meer dan 2500 oude teddyberen.
En wie nog tijd en zin over heeft, dan zeker een bezoekje aan de oudste en grootste dierentuin van Zwitserland, Zoo Basel met het leeuwenverblijf ‘Gamgoas’, ‘Vivarium’ met de zeedieren en ‘Etoscha’ met de Namibische savanne.
Wil je meer weten over Zwitserland? Lees dan ook een onze blogs over: Luzern of Ticino