Wel of niet overwinteren?

Overwinteren met zorg, verpleging en begeleiding

Zo na de kerstdagen met alle lichtjes bekruipt toch vaak het gevoel: “Wat doen wij in de wintermaanden?” Januari is altijd een wat donkere, gure maand en februari en maart brengen ook nog niet veel gezelligheid. Gaan we de zon opzoeken of blijven wij hier?

Reisverzekering

Emigreren is meteen wat rigoureus, maar een extra lange vakantie (overwinteren) naar een warmer oord is wel de overweging waard. Maar hoe lang gaan wij dan? Om te proberen is het een goed idee niet meteen 3 maanden te gaan, maar eerder een maand of een week of 6. Let u bij een langer verblijf wel op uw reisverzekering. Veel reisverzekeringen hebben niet standaard een verblijfsduur van meer dan zestig dagen. Voor een langer verblijf in het buitenland zijn uiteraard diverse verzekermogelijkheden.

Overwinteren met begeleiding
Overwinteren met A tot Z reizen in Spanje
Warm overwinteren

Ieder jaar verlaten ruim een half miljoen Nederlanders ons koude, natte kikkerlandje voor een lang verblijf in de zon. Voor de meesten is dat in Spanje of Portugal, maar er zijn er ook, die het verderop zoeken, zoals Curaçao en Bali. Let daarbij wel op het weer. Van half december tot half januari is er bijvoorbeeld een grote kans op tropische buien op Bali, vanwege het regenseizoen. Maar de temperatuur is er wel lekker.

Ook het klimaat van Spanje heeft verschillende kanten. Zo kan het in de winter ’s avonds best koud zijn aan de Costa Brava en Costa Dorada, waarbij het verder het binnenland in steeds kouder zal worden. Dit geldt trouwens ook voor de Balearen, zoals Mallorca. Eigenlijk is het hoe zuidelijker, hoe warmer, omdat daar meer kans op zon is.

Gezondheidszorg

Wat ook van belang is, zeker wanneer u wat op leeftijd bent, is de gezondheidszorg ter plaatse. Spanje beschikt bijvoorbeeld over een goede gezondheidszorg en in plaatsen met veel overwinteraars zijn er vaak artsen, die Nederlands spreken en is er ook hier en daar Nederlandstalige zorg mogelijk. Kijk voor vertrek wel goed wat uw ziektekostenverzekering precies dekt, zodat u niet tot de onaangename verrassing komt te staan, dat u alleen toegang heeft tot de Spaanse publieke gezondheidszorg.

Overwinteren ook mogelijk met rolstoel
Overwinteren, de zon opzoeken in de winter
Tips voor overwinteren

Voor veel mensen is overwinteren eigenlijk tijdelijk verhuizen naar het buitenland en zij gaan vaak voor een lange periode. Mocht u dit overwegen, denk dan vooral aan het volgende:

  • Zoals al eerder vermeld bij de eerste keer overwinteren misschien niet meteen voor een langere periode gaan. Zoek sowieso goed uit wat de bestemming van uw keuze heeft te bieden en bedenk of u zich er zult kunnen thuis voelen.
  • U kunt ook besluiten niet een lange aangesloten periode te gaan, maar 2x een wat minder lange tijd weg te zijn. Zeker wanneer u in Nederland nog een energiek leven hebt, dan is zo nu en dan genieten van de zon en dan weer heerlijk thuis een goede combinatie.
  • Bedenk ook wie thuis in de gaten houdt. Wie zorgt dat uw huis er bewoond uitziet, zorgt voor de post en de plantjes, etc.?
  • Kijk ook bij een lang verblijf in het buitenland welke regels de diverse instanties daarvoor hebben, zoals verzekering of uitkering.
  • Zorg dat u alle belangrijke documenten bij u heeft. Het is ook handig wanneer iemand in Nederland hiervan een kopie heeft. Denk er ook aan een Engelse vertaling (of misschien in het Spaans) voor een aantal belangrijke documenten, zoals een medisch paspoort.
  • Neem niet alleen zomerse kleding mee. Het kan soms wat frisser zijn.
En dan vooral lekker genieten van de warmte van de zon.

 

Meer blogs:

Rolstoelvakantie
Portugal
Gran canaria, vakantie met zorg
Gran Canaria
Maatwerkreizen
Thailand

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *