Waarom naar de Noorse fjorden?

Fjord

Wat is een fjord? Fjord komt van het Oudnoorse fjörõr, wat een ‘doorwaadbare’ plaatst in een rivier is. Het Noorse woord Fjord wordt wereldwijd gebruikt en iedereen denkt dan eigenlijk meteen aan Noorwegen, maar er zijn veel meer plekken in de wereld waar je fjorden kunt bewonderen. Er zijn ook prachtige voorbeelden in IJsland of Schotland, maar ook in Alaska of in Nieuw-Zeeland (denk maar aan de film Lord of the Rings).

Waarom naar de Noorse fjorden?

Cruise met rolstoel Noorse Fjorden

Door het opstuwende ijs in de ijstijd zijn de fjorden, smalle, langgerekte inhammen tot ver in het binnenland, ontstaan. Kenmerkend zijn hun diepe inkepingen en steile hellingen en natuurlijk de omliggende heuvelachtig kust. De hoogste rotswand in Noorwegen steekt 1400 meter boven water en de diepste loopt onder water nog 500 meter door.

De ingang van een fjord is, voor ons heel onverwacht, minder diep dan het verder landinwaarts is. Zij hebben namelijk een soort drempel, fjordterskel, bij de ingang. Dit zorgt er voor dat het water daar rustiger is dan in de zee ervoor.

De langste fjord,

ligt niet in Noorwegen, maar op Groenland, ‘Scorebys of Kagertitivaq’ is 350 kilometer.
De nummer 2 en 3 op de lijst vinden wij wel in Noorwegen, namelijk de 204 kilometerlange Sognefjord en de Hardangerfjord, die 179 kilometer lang is. Door deze en vele andere fjorden (ruim 1000) heeft Noorwegen de langste kustlijn van Europa: 25.148 kilometer.

Geen ijs

Bij Noorwegen denken wij meteen aan sneeuw en ijs, maar de fjorden blijven ijsvrij door de warme Golfstroom, die vanuit Mexico langs de Noorse kust loopt. Heerlijk voor de zeehonden, orka’s en walvissen.

Wist je dat? Langs de Noorse Fjordenkust koudwaterkoraal op dieptes van 40 tot 100 meter ligt?

Nog een leuk weetje. Nadat de last van de gletsjers was verdwenen kwamen de rotsen van de fjorden omhoog. Dit gebeurt nog steeds. Ieder jaar worden zij een ietsjepietsje hoger.

Hoe bekijk je het moois van een fjord het beste?

Vanaf een schip kan je het beste een fjord bekijken. Je ziet dan de prachtige landschappen aan je voorbij glijden. De steile bergwanden, die worden afgewisseld met groene weiden en schilderachtige dorpjes. Het is natuurlijk altijd leuk om naar de top van een van de bergen te gaan, zoals bijvoorbeeld in Bergen, en dan vanaf een hoogte neer te kijken op de grootsheid van een fjord. Maar het beste zie je een fjord vanaf het water.

Mooiste Fjorden van Noorwegen

De twee langste fjorden, Sognejford en Hardangerfjord, worden samen met de Geirangerfjord als mooiste van Noorwegen bestempeld, waarbij Geirangerfjord tot de mooiste van de wereld behoort.

Tijdens onze Noorse Fjorden cruise komen wij langs twee van deze schoonheden, die wij hier dan ook graag wat uitgebreider beschrijven.  

Waarom naar de Noorse fjorden?

Noorse Fjorden cruise met zorg
Cruise Noorse Fjorden met begeleiding

Hardangerfjord (zit aan het begin van de cruise op weg naar Eidfjord)

is een bijzonder fjord met zijn vele fruitbomen, maar het heeft ook imposante rotsformaties en prachtige watervallen. Het beroemdste, tevens een van de meest gefotografeerde plekjes van Noorwegen, is de Trolltunga. Dit is een ver uitstekende rots, die ca. 700 meter boven het Ringedalsmeer in de lucht lijkt te hangen. Het fjord loopt door tot aan het Hardangervidda Nationaal Park.

Bijzonder op de tocht door het fjord is de Hardangerbrug, de enige vaste oeverbinding met een lengte van 1380 meter. De brug is 55 meter hoog en is heel indrukwekkend om onderdoor te varen.

Geirangerfjord

(is twee dagen later, wanneer er tijdens de cruise wordt gevaren van Ålesund naar Geiranger)

Deze fjord heeft een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Heel bijzonder, want dit is maar een korte fjord met een lengte van 15 kilometer. Maar die 15 kilometer heeft wel heel veel te bieden. Natuurlijk weer indrukwekkende rotswanden, maar nu met de bijzondere watervallen de Zeven Zusters en de Vrijer.

De Zeven Zusters bestaat uit zeven watervallen, die zo’n 250 meter naar beneden vallen. De waterval is het krachtigste wanneer de rivier, Knivsflåelvane, gevoed wordt door smeltende sneeuw. De legende wil dat de zeven zusters dansend en flirtend de berg afkomen met aan de overkant hun aanbidder, de Vrijer.

De Vrijer valt vanaf een hoogte van 440 meter in het fjord, waarvan de laatste 125 meter goed te zien zijn. Ook deze waterval wordt gevoed door smeltwater en is alleen vanaf het water te zien.

‘Het huwelijksaanzoek van de Vrijer aan de zeven zusters aan de overkant is nooit gelukt.’

A tot Z reizen voor rolstoelgebruikers

Tot zover de Noorse Fjorden. Mocht je er meer over willen weten, kijk dan bij onze andere blog over de Noorse Fjorden of laat het ons weten.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *