5 tips om als rolstoelgebruiker op cruise te gaan
Reizen in een rolstoel brengt vaak uitdagingen met zich mee, maar bijna elke rolstoelgebruiker die al eens gecruised heeft, zal het met ons eens zijn dat cruisen met veel minder uitdagingen gepaard gaat dan vliegreizen en de meeste andere manieren van reizen. Vandaar onze 5 tips om als rolstoelgebruiker op cruise te gaan
Tijdens een cruise hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het vinden van een toegankelijke taxi of vooraf bellen om de bereikbaarheid te controleren wanneer je gaat eten.
In plaats daarvan stap je in een lift en in minder dan vijf minuten ben je klaar voor het diner in een mooi restaurant met heerlijk eten . Het leven aan boord van een cruiseschip is gemakkelijk voor rolstoelgebruikers, omdat het schip net een varend dorp is. Of je nu bij het zwembad wilt zitten, een show of een film wilt zien of zelfs wilt gokken in het casino aan boord, bijna alles is mogelijk binnen de grenzen van een cruiseschip.
Hoewel cruisen een van de gemakkelijkere manieren is om te reizen met een rolstoel, moeten rolstoelgebruikers een paar dingen in gedachten houden bij het plannen van een cruisevakantie. Door de onderstaande tips te gebruiken als je een cruise gaat maken, ben je zeker van een plezierige en toegankelijke cruisevakantie. Hier zijn vijf tips voor cruisen als rolstoelgebruiker.
Boek zo vroeg mogelijk
Op sommige van de grotere cruiseschepen kunnen meer dan 3.000 mensen aan boord, maar zelfs met zoveel ruimte kunnen rolstoeltoegankelijke hutten beperkt zijn. Meestal biedt een cruiseschip slechts enkele tientallen toegankelijke kamers en deze worden snel geboekt.
Als je overweegt om op cruise te gaan, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en jouw toegankelijke hut zo vroeg mogelijk te reserveren. Zelfs een jaar of langer van tevoren is mogelijk, vooral voor cruises die per jaar niet zo vaak worden gevaren of als je een specifieke datum wil cruisen.
Kies een cruisemaatschappij die bij je past
Hoe groter het schip, hoe toegankelijker het meestal is. Cruisemaatschappijen zoals Royal Caribbean, Holland America en Celebrity Cruises hebben bijvoorbeeld minstens een paar duizend passagiers op elke cruise, dus je kunt verwachten dat ze meer geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Kleinere schepen (en vooral riviercruises) zijn echter meestal niet rolstoelvriendelijk.
En nieuwere schepen zijn ook vaak veel toegankelijker dan oudere.
Om te bepalen of een schip het juiste schip voor jou is, zoek je online de indeling van het schip op en lees je beoordelingen van andere rolstoelgebruikers. Of je legt al je vragen en/of wensen neer bij A tot Z reizen 😉
Onderzoek of in havens wordt aangemeerd of getenderd
Als rolstoelgebruiker over het cruiseschip kunnen rollen is spectaculair, maar hoe zit het met het verkennen van de verschillende havens? Natuurlijk is vaak het uitzicht al prachtig als je op het schip blijft, maar iedereen zou op zijn minst een tijdje van het schip moeten kunnen gaan om de bezienswaardigheden te bekijken.
Rolstoelgebruikers kunnen als ze van boord willen, beter cruiseroutes kiezen waar schepen aanmeren in de havens. Zodra het schip aan de pier is vastgemaakt, kunnen rolstoelgebruikers dan eenvoudig een helling afrollen om van boord te gaan.
Soms gaat het schip voor de kust voor anker, en kleinere, vaak ontoegankelijke, boten worden gebruikt (die tenders worden genoemd) om passagiers aan land te brengen. Het is soms moeilijk, en soms zelfs onmogelijk, voor rolstoelgebruikers om aan boord van deze boten te stappen en naar de wal te gaan.
Je kunt erachter komen of in een haven is aangemeerd of getenderd door de cruisemaatschappij te bellen, het online op te zoeken of te vragen aan ons.
Huur hulpmiddelen
Voor veel rolstoelgebruikers is het meenemen van medische apparatuur en hulpmiddelen een van de moeilijkste onderdelen van reizen. Als je reist met een elektrische rolstoel en je hebt een douche-/toiletrolstoel, een tillift en/of andere medische apparatuur nodig, weten we hoe uitdagend het is om alles mee te krijgen.
Tijdens een cruise mag je alle hulpmiddelen meenemen die nodig zijn. De hulpmiddelen moeten allemaal in je hut blijven staan. Vanwege de veiligheid mag er niets op de gang worden gezet.
Daarom zijn de cruises die vanuit Nederland vertrekken en weer terugkomen populair. Je kunt alle hulpmiddelen zelf meenemen of je laat het, als je je cruise bij ons hebt geboekt, door ons aan boord bezorgen.
Rolstoeltoegankelijke excursies aan wal reserveren
5 tips om als rolstoelgebruiker op cruise te gaan
Als cruisemaatschappijen nog een ding niet goed geregeld hebben, is het de beschikbaarheid van rolstoeltoegankelijke excursies aan wal. Sommige cruisemaatschappijen bieden wel toegankelijke excursies aan wal op bepaalde bestemmingen, maar de keuzes zijn meestal extreem beperkt. De meeste cruisemaatschappijen bieden geen rolstoeltoegankelijke excursies aan.
Als je van het schip af wil, vind je in veel havens genoeg te doen of zien op loopafstand. Maar sommige havens liggen te ver van de echte bezienswaardigheden of dat wat jij net wil zien in een bepaalde haven ligt niet op loopafstand. Dan zijn er diverse mogelijkheden om daar te komen. Een hop on hop off bus, een georganiseerde excursie die rolstoeltoegankelijk of een rolstoeltoegankelijke taxi. Al deze mogelijkheden zijn los te boeken voor en soms nog tijdens je cruise.
Heb je hulp nodig bij het boeken van rolstoeltoegankelijke excursies? Laat het ons dan zeker weten. Wij weten in veel havens de mogelijkheden te vinden.
Tot zover onze 5 tips om als rolstoelgebruiker op cruise te gaan. Als cruise-specialist in cruise met je rolstoel en/of met zorg hebben we nog veel meer info en tips. Lees onze onderstaande blogs of neem gerust contact met ons op.